vlahata samis ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ KEFALONIA Tο e-mail μας είναι: paliavlahata2010@hotmail.com ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Θ. Γαλιατσάτος για την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών...
Θόδωρος Γαλιατσάτος, αντινομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης στο Lefkadapress:
«Αλλαγή της έδρας της περιφέρειας μπορεί να γίνει μόνο με την σύμφωνη γνώμη όλων»
Όπως όλα δείχνουν ο Θόδωρος Γαλιατσάτος θα είναι ο επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας που θα υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις σαν μια άλλη πρόταση που θα αφορά τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των νησιών. Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος όλα αυτά τα χρόνια στην Κεφαλονιά υπηρετεί την αυτοδιοίκηση από διάφορα πόστα και έχει δώσει δείγματα γνώσης, πρακτικής αλλά και ουσιαστικής προσπάθειας για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων του νομού.
O ίδιος μιλά στο lefkadapress για την Περιφέρεια, για το πώς βλέπει τη...
νέα Καλλικρατική της μορφή αλλά και την αλλαγή της έδρας.
•κ. Γαλιατσάτε υπηρετείτε χρόνια την αυτοδιοίκηση και η νέα εποχή Καλλικράτη θα σας βρει και πάλι υποψήφιο;
•Μετά την θητεία μας στην δημοτική αυτοδιοίκηση (δήμος Αργοστολίου 1982-1994)και στην συνέχεια στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (ν.α Κεφαλληνίας-Ιθάκης 1994-2010), βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην νέα πρόκληση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Δεν σας κρύβω ότι αυτόν τον καιρό μαζί με πολλούς άλλους συντρόφους ,συναγωνιστές και φίλους από όλα τα νησιά του Ιονίου προετοιμάζουμε εντατικά την εμφάνιση μιας νέας αυτοδιοκητικής παράταξης. Με την παράταξη αυτή, που θα έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, φιλοδοξούμε να δώσουμε με επιτυχία την μάχη των περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου.
•Πως αντιμετωπίζετε το θέμα Περιφέρεια με τη νέα Καλλικρατική του μορφή;
Ασφαλώς η νέα περίοδος της περιφέρειας θα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την εκλογή του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλίου. Όμως η νέα αιρετή περιφέρεια , έτσι όπως την καθιέρωσε η κυβέρνηση του Πασοκ, δεν είναι αυτή που επιζητούσε το αυτοδιοκητικό κίνημα και βέβαια πολύ απέχει από ένα περιφερειακό θεσμό που να μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων,των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών ,της νεολαίας ,των ανέργων,των οικονομικών μεταναστών,και γενικότερα των αδύναμων πολιτών. Η εκλογή του περιφερειακού συμβουλίου(π.σ) γίνεται με ένα αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που πριμοδοτεί σε κάθε περίπτωση με τις 25 από τις 41 έδρες τον συνδυασμό της πλειοψηφίας και καταδικάζει τους υπόλοιπους συνδυασμούς της μειοψηφίας να έχουν τις 16 έδρες που απομένουν, όλοι μαζί!
Η λειτουργία της περιφέρειας θα έχει έναν έντονα αρχηγικό χαρακτήρα, όπου ο περιφερειάρχης είναι πανίσχυρος και συνεπικουρούμενος από ένα νέο εφεύρημα του «Καλλικράτη»,την εκτελεστική επιτροπή που την απαρτίζουν μόνο οι αντιπεριφερειάρχες(!), θα διοικεί χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.
Η περιφέρεια θα παρουσιάζει «εκ γενετής» αναπηρίες,γιατι πάσχει το νομικό της καθεστώς και χρειάζεται δεκάδες προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα, γιατί οι αρμοδιότητες που της δόθηκαν είναι λειψές, γιατί οι διατιθέμενοι πόροι είναι ελάχιστοι, γιατί οι κρατικές γενικές διοικήσεις που δημιουργούνται καταργούν στην πράξη της όποια δυνατότητα χάραξης αυτόνομης περιφερειακής πολιτικής.
Τελικά η αλήθεια είναι μία και πικρή!η κυβέρνηση του Πασοκ δεν καθιέρωσε τον «Καλλικράτη» σύμφωνα με τις παραδεδεγμένες ανάγκες της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους, αλλά σύμφωνα με τις επιταγές της «τρόικας», αφού , ως γνωστόν,ο «Καλλικράτης» συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλλε η κυβέρνηση σε ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ.
•Μπορεί ένα ψηφοδέλτιο με υποψήφιο εκτός Κέρκυρας να έχει τύχη;
Είναι γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί «περιφερειακή εκλογική συνείδηση» και αυτό δεν αναφέρεται μόνο στην δική μας περιφέρεια του Ιονίου, αλλά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό σημαίνει πως το κριτήριο της εντοπιότητας θα παίξει κάποιο ρόλο σε όλα τα νησιά. Εμείς ,η παράταξη μας, θα απευθυνθούμε στους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες του Ιονίου προτάσσοντας το πρόγραμμα μας, τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας για την νέα περιφέρεια που θα λειτουργεί όχι με το κριτήριο της εντοπιότητας αλλά πρώτα από όλα με το κριτήριο των αναγκών του πολίτη των Ιόνιων νησιών και αισιοδοξούμε ότι αυτή μας η στάση και αντίληψη θα βρει την επιβράβευση της και στην κάλπη, σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά.
•Το περιφερειακό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου πιστεύεται ότι μπορεί να είναι ευέλικτο και να αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο από τον μέχρι σήμερα τα προβλήματα των νησιών;
Όπως δείξαμε και παραπάνω το περιφερειακό συμβούλιο(π.σ)θα λειτουργήσει με μια σύνθεση που δεν θα αντανακλά τους πραγματικούς συσχετισμούς των δυνάμεων μέσα στο εκλογικό σώμα και ασφαλώς αυτό το γεγονός από μόνο του είναι εξαιρετικά αρνητικό για την δημοκρατική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του νέου θεσμού. Φυσικά είναι στο χέρι των πολιτών και πολιτισσών των Ιονίων νησιών να αναδείξουν μια πλειοψηφία που θα έχει και την πρόθεση αλλά και την δύναμη να αλλάξει το μέχρι τώρα μοντέλο άσκησης της εξουσίας. Και βέβαια δεν μιλάμε εδώ για τακτικισμούς ,μιλάμε για μια πολιτική ανατροπής που θα έλθει σε σύγκρουση με τον ίδιο τον «Καλλικράτη». Γνωρίζουμε ότι το π.σ από μόνο του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αν όμως συνεργασθεί με τα κινήματα των πολιτών με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους με τα σωματεία των εργαζομένων και τις ενώσεις των επαγγελματιών και των αγροτών, βάζει τις βάσεις για να λειτουργήσει η δημοκρατία ,για να υπάρξει δημόσιος έλεγχος και διαφάνεια στις αποφάσεις και στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Γνωρίζουμε ότι ο «Καλλικράτης» επιφυλάσσει στο π.σ εντελώς διακοσμητικό χαρακτήρα σε θέματα μείζονος σημασίας για το μέλλον της περιφέρειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν όμως το π.σ επιμείνει σε μια σταθερή και ανυποχώρητη πολιτική Δημοκρατικού Προγραμματισμού με ενημέρωση των πολιτών, των δημοτικών συμβουλίων και όλων των δρώντων συλλογικοτήτων, τότε καμιά γενική διοίκηση και κανένα κεντρικό κράτος δεν μπορεί να παραβλέψει και να παρακάμψει την θέση και την απόφαση του π.σ. Τότε μόνο μπορεί το π.σ να αλλάξει τα δεδομένα, να λειτουργεί η αυτοδιοίκηση στο πλευρό του πολίτη και να μη λειτουργεί ως διοίκηση και παράρτημα του κεντρικού κράτους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αμφισβητήσουμε την ουσία του «Καλλικράτη», να αμφισβητήσουμε την ανάγκη της σύνδεσης του «Καλλικράτη» με το μνημόνιο και το πρόγραμμα σταθερότητας, να ενεργοποιήσουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις που υπάρχουν στα νησιά στην κατεύθυνση της διατύπωσης , προβολής και αγώνα για την υλοποίηση μιας φιλολαϊκής και φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής που θα αλλάξει την ζωή μας στα Ιόνια νησιά.
•Είναι δυνατόν να επιτευχθεί η συνοχή των νησιών του Ιονίου;
Ασφαλώς και είναι! Τι χρειάζεται για αυτό; Κοινές πολιτικές σε επίπεδο περιφέρειας πλέον : τουριστική προβολή, χωροθετήσεις οικονομικών δραστηριοτήτων, πολιτιστική κληρονομιά και παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων ποιότητας, περιβαλλοντική προστασία και ποιότητα ζωής, διαχείριση της παρουσίας των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στα νησιά, διάρθρωση της παρουσίας και λειτουργίας των περιφερειακών και εν γένει δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά, με αντιμετώπιση της ενδοπεριφερειακής συγκοινωνίας. Πως θα γίνουν όλα αυτά; Με απόδοση πλήρους αρμοδιότητας ,με ενίσχυση με τους ανάλογους πόρους από το κεντρικό κράτος , με ριζοσπαστική πολιτική από το π.σ και φυσικά με απεγκλωβισμό από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της πολιτικής του μνημονίου και της «τρόικας».
•Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η αλλαγή έδρας της Περιφέρειας;
Η αλλαγή της έδρας έχει προταθεί πολλές φορές και από πολλούς σαν αντίβαρο στην μη εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών από τους διορισμένους περιφερειάρχες των κυβερνήσεων του Πασοκ και της ΝΔ. Αντίθετα οι πολιτικές εξυπηρέτησης των «παραγόντων» και οι πελατειακές σχέσεις που καλλιέργησαν στην βάση της κομματικής προτίμησης ,οδήγησαν πολλές φορές την κατάσταση στα άκρα .Καθαρές κουβέντες :αλλαγή της έδρας της περιφέρειας μπορεί να γίνει μόνο με την σύμφωνη γνώμη όλων , δεν μπορεί ούτε και είναι πρέπον να επιβληθεί. Αλλαγή της έδρας όμως και μόνον χωρίς την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την προσέγγιση της συνοχής, όπως το αναλύσαμε παραπάνω, κινδυνεύει όχι απλά να μην προσφέρει αλλά αντίθετα να εξελιχθεί σε εκρηκτικό και διαλυτικό παράγοντα.
Τι προέχει λοιπόν; συνεκτικές πολιτικές άμεσα και αποφασιστικά ,ισόρροπη ανάπτυξη και εξάλειψη των ασυμμετριών και των χρόνιων στρεβλώσεων ,αυτό είναι το μείζον! Η αλλαγή της έδρας γίνεται τότε το έλασσον , και ίσως και να μην χρειάζεται πλέον.
•Ποιοι θα πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι του νέου Περιφερειάρχη;
Πρώτα από όλα και μόλις εκλεγεί τον Νοέμβριο, πρέπει να γνωρίσει την «επικράτεια» του, να γυρίσει κάθε γωνιά της περιφέρειας και να αντιληφθεί από κοντά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Δεύτερον πρέπει να οργανώσει τις υπηρεσίες της περιφέρειας και το νέο υπαλληλικό προσωπικό με βάση τις παρεχόμενες αρμοδιότητες και τους διατιθέμενους πόρους, ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τρίτον να ετοιμάσει το σχέδιο για την λειτουργία της περιφέρειας και του π.σ όχι με βάση τα τυπικά του «Καλλικράτη» αλλά με βάση την δημοκρατία, την διαφάνεια ,τον σεβασμό στον πολίτη και την προώθηση μιας φιλολαϊκής και αειφορικής πολιτικής ,απέναντι στις επιδιώξεις των μεγαλοσυμφερόντωνπου καλύπτει και προωθεί η κυβέρνηση και η «τρόικα» .
Αντιλαμβάνεσθε βέβαια ότι αυτά που μόλις περιγράψαμε δεν μπορεί να υπηρετηθούν από περιφερειάρχες που στηρίζουν την παρουσία τους στα δυο κόμματα εξουσίας, αλλά ούτε και από περιφερειάρχες που αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως απλό «πρατήριο» της κυβερνητικής και κεντρικής εξουσίας κάθε φορά.
Για μας η αυτοδιοίκηση είναι θεσμός με βαθιά λαϊκά χαρακτηριστικά και δημοκρατικές παραδόσεις. Η πάλη μέσα από τις γραμμές της για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη είναι πράξη προοδευτική και συμβάλλει στην συνειδητοποίηση για την ανάγκη πιο πολλής δημοκρατίας και ισοπολιτείας.
•Πως κρίνετε τις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν αλλά και αυτές που ακούγονται…
Θα μιλήσω για τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί ,μέχρι αυτήν την στιγμή. Προσωπικά γνωρίζω ελάχιστα τον κ. Σπύρου και καθόλου τον κ. Γουλή. Αλλά και στο επίπεδο του πολιτικού λόγου και ειδικά στα ζητήματα της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, υλικό για σχολιασμό ,κριτική και ανάπτυξη διαλόγου. Ο μεν κ. Σπύρου ,σε συνέντευξη του προς τα μμε της Κέρκυρας ,μίλησε σε μισή κυριολεκτικά γραμμή για «βιώσιμη ανάπτυξη» που είναι όπως είπε το όραμα του, ο δε κ. Γουλής σε σχετικό δελτίο τύπου, ως υποψήφιος περιφερειάρχης , αναφέρει ότι «κριτήριο θετικής δυναμικής για τις πολιτικές εξελίξεις…αποτελεί…η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ…».! Ελπίζω , και τους προτρέπω σ αυτό, να βρουν σύντομα τον χρόνο και την διάθεση να ασχοληθούν με τα πολλά και σύνθετα προβλήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης γενικά αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ειδικότερα ,έτσι ώστε κάθε υποψηφιότητα Περιφερειάρχη, ανεξάρτητα ποιος τελικά θα εκλεγεί, να είναι χρήσιμη για τους πολίτες των νησιών μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου