Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Κίνδυνος να κλείσει η Κοργαλένειος Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο

Αντιγραφή από το kefaloniapress.gr
korgialenios200.jpg
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΝΠΙΔ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΠΘ

Ηλία Ζερβού 12, 281 00 Αργοστόλι, Κεφαλονιά, τηλ. 26710-28221, fax 26710-22583

E-mail: vivlarg@sch.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

URL: http://www.corgialenios.gr

Αρ. πρωτ.: 160 Αργοστόλι, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κυρία Υπουργό Παιδείας,

διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Άννα Διαμαντοπούλου

Ανδρέου Παπανδρέου 37

151 80 Μαρούσι

Θέμα: «Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των ευρωπαϊκών προδιαγραφών Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου»

Κυρία Υπουργέ

Κιβωτός διάσωσης της πλουσιότατης εθνικής μας κληρονομιάς μετά τη λαίλαπα των σεισμών του 1953, στην Κεφαλονιά, κατέστη η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλληνίας στο Αργοστόλι που ιδρύθηκε (και λειτούργησε) ακριβώς για τη διάσωση αυτής της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, που και τα δύο μαζί συνιστούν το Κοργιαλένειο Ιδρυμα ( Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο Κεφαλληνίας) δωρεά του γνωστού ευεργέτη Μαρίνου Κοργιαλένιου.

Εμείς, το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. κ. Σπυρίδωνα, ως Πρόεδρο, τον δικηγόρο και πρώην Εφέτη Γουλιέλμο Κατσούνη, ως Αντιπρόεδρο, τον καθηγητή πανεπιστημίου - ιστορικό Γεώργιο Ν. Μοσχόπουλο, ως Γενικό Γραμματέα, τον φυσικό, μετεωρολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Παγουλάτο, ως Ταμία και τους τρεις Εφόρους Γεράσιμο Σπ. Μπάλλα, πτυχιούχο Πολιτιτκών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην διευθυντή του Υποκ/τος της Τραπέζης Ελλάδος Αργοστολίου, Παναγιώτη Μπαζίγο, ιατρό και πρώην διευθυντή Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Αργοστολίου, Ιωάννη Κεκκάτο, αρχιτέκτονα - μηχανικό, σεβόμαστε και γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες και διατηρούμε αυτή την εθνική κληρονομιά, που τη θεωρούμε a priori πρωταρχικό παράγοντα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του έθνους μας, τόσο αναγκαίας, όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενότητας και της επιδιωκόμενης παγκοσμιοποίησης.

Έτσι σήμερα, ως προς το Λαογραφικό Μουσείο, έχουμε, διατηρούμε και προβάλλουμε διεθνώς 3.200 εκθέματα λαϊκού και αστικού πολιτισμού (τα 2.300 ψηφιοποιηθέντα και εισαχθέντα στο Διαδίκτυο), ευπρεπώς και μουσειολογικά αναπτυγμένα, σε χώρο 450 τ. μ., χωρισμένα κατά τμήματα, πολλά των οποίων έχουμε δημοσιεύσει σε δύο αυτοτελείς λευκωματικές εκδόσεις: α) Παλαιά Κεφαλονιά, Ένας ατέλειωτος Αύγουστος, δεύτερη έκδοση, Αργοστόλι 2005, β) Αργοστόλι, Σεισμοί 1953, Το τέλος και η αρχή μιας πόλης, Αργοστόλι 2007, πέρα των άλλων, μικρότερων εκδόσεων του Μουσείου.

Στην άλλη περίπτωση και οπωσδήποτε αξιολογότερη της πρώτης για τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου μάθησης, είναι η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, το περιεχόμενο και οι δραστηριότητες της οποίας περιγράφονται ως εξής:

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου περιέχει, φυλάσσει και προωθεί στο αναγνωστικό (επιστημονικό, φοιτητικό και μαθητικό) κοινό (72.000) –εβδομήντα δύο χιλιάδες τόμους, εκδόσεων από τον 16ο αιώνα και εξής, πολλοί των οποίων συνιστούν σπάνιες εκδόσεις Βενετίας, Λεικίας, Παρισίων κ.λ.π.

Οργανώθηκε πρόσφατα (την τελευταία δεκαετία) δανειστική βιβλιοθήκη με 5.100 τίτλους λογοτεχνικών, ιστορικών, φιλολογικών κ.α. Σήμερα, όπως προκύπτει από το σύστημα διαχείρισης του δανειστικού τμήματος, τα εν λόγω βιβλία διακινούνται σε 2.224 σπίτια του νησιού.

Οργανώθηκε και λειτουργεί παιδικό τμήμα στη βιβλιοθήκη με λογοτεχνικά βιβλία και παραμύθια.

Λειτουργεί αίθουσα μαθημάτων πιάνου, όπου μαθητές των σχολείων, κατά τα απογεύματα έχουν εξασφαλίσει την άσκησή τους.

Τέλεια οργανωμένη είναι η αίθουσα των διαλέξεων με 300 καθίσματα και λαμπρό περιβάλλον, όπου πραγματοποιούνται διεθνή συνέδρια, διαλέξεις και κυρίως σχολικές εορτές, ώστε ο χώρος αυτός να καθίσταται όχι απλός χρήσιμος, αλλά απολύτως αναγκαίος στα σχολεία του νησιού μας.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει (9) εννέα ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το κοινό, τους οποίους χρησιμοποιούν μαθητές των σχολείων και κυρίως φοιτητές των ΤΕΙ που εκπονούν τις εργασίες τους ( καθημερινώς 15-20 φοιτητές και 25 και πλέον μαθητές συχνάζουν στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης).

Σημειώνουμε και υπογραμμίζουμε, ιδιαίτερα, ότι η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για το κοινό από τις 8:30 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ καθημερινά (πλην Δευτέρας και Σαββάτου απόγευμα).

Αυτόν τον εθνικό θησαυρό, που διηθείται στο παγκόσμιο πολιτισμικό πεδίο με κάθε τρόπο (Διαδίκτυο, εκδόσεις, δημοσιεύσεις) επισκέπτονται κατ’ έτος περί τους 8-10 χιλιάδες Ελλήνων και ξένων που καθίστανται ο κυριότερος παράγοντας της εθνικής μας προβολής και στερέωσης της ταυτότητάς μας.

Εναρμονισμένο το Διοικητικό Συμβούλιο με τις σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνικές, πέτυχε πιλοτική θέση στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου και ακόμη σταθεροποίησε περιοδικές διαδραστικές δραστηριότητες στους χώρους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού μας. Και αναλυτικότερα: Από τον Ιούνιο του 2004 το έργο «Ψηφιακό Αρχείο Επτανησιακού Πολιτισμού” εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Πρόσκληση 65, Μέτρο 1.3, μετά από πρόταση που υπεβλήθη από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο με σκοπό την ψηφιοποίηση, επιστημονική τεκμηρίωση, δημιουργία βάσης δεδομένων – ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ψηφιακών τεκμηρίων και προβολή μέσω δυναμικού διαδικτυακού κόμβου του πολιτιστικού υλικού του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, www.corgialenios.gr. Με αυτό το έργο φωτογραφήθηκε ψηφιακά το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων του Κοργιαλενείου Μουσείου και ολοκληρώθηκε η ψηφιακή προσέγγιση των αντικειμένων του με το έργο «Εμπλουτισμός και Ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος», Πρόσκληση 172, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» το οποίο εντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 σε συνέχεια της Πρόσκλησης 65. Το ψηφιακό απόθεμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, Europeana Local, dc_source:corgialenios*

Το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε το υποέργο 2, της Πρόσκλησης 172 στο Ίδρυμα Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Ο ανάδοχος ανέπτυξε πρότυπη πλατφόρμα τεκμηρίωσης με λογισμικό διαχείρισης βάσης δεδομένων MySQLσύμφωνα με τον «ΚτΠ: Οδηγός πολιτισμικής τεκμηρίωσης και διαλειτουργικότητας ΙΤΕ-ΙΠ» (http://www.ics.forth.gr/CULTUREstandards/paradotea/paradotea_final/K1 _eusagvgh2.pdf). Σήμερα, ομάδα εξωτερικών συνεργατών σε συνεργασία με το προσωπικό του Μουσείου τεκμηριώνει τα μουσειακά αντικείμενα χρησιμοποιώντας την πρότυπη βάση. Η χρήση της συγκεκριμένης MySQL βάσης δεδομένων εξασφαλίζει την προτυποποίηση της τεκμηρίωσης των αντικειμένων και την ομαδοποίηση των πληροφοριών ως προς το συναφές περιεχόμενο του αντικειμένου, τον κατασκευαστή, τη σήμανση ώστε να προκύψουν θεματικές κατηγοριοποιήσεις που αφορούν τα αντικείμενα. Έχουν ήδη δοθεί οι κωδικοί εισαγωγής θεματικών όρων στους θεματικούς καταλόγους του Μουσείου Getty - Getty Vocabularies (AAT, ULAN, TGN contributions).

Με ψηφιοποίηση επίσης και την δέουσα τεκμηρίωση έχουν ενταχθεί στο διαδίκτυο (145.000) – εκατό σαράντα πέντε χιλιάδες σελίδες υλικού της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης: Βιβλία σπάνια των 17ου, 18ου και 19ου αιώνων, παλαιές, σπάνιες τοπικές εφημερίδες 19ου και 20ου αιώνων, μουσικά αρχεία, μουσουργών της Κεφαλονιάς, που έχουν αποκτηθεί από δωρεές.

Συνεπεία τούτων η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη απέκτησε ισχυρό προφίλ στο χώρο της διακίνησης της πληροφορίας με την χρήση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που την καθιστά πύλη αναζήτησης, αφού διαχειρίζεται τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και υπεύθυνο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη συνεργασία με ανώτερα ή ανώτατα ιδρύματα όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αυτό γίνεται εφικτό, αφού ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «δει» ψηφιακά ολόκληρο το αντικείμενο της αναζήτησής του στον Η/Υ.

Κυρία Υπουργέ,

Η Πολιτεία (το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού) θεωρώντας έργο εθνικό τις εν λόγω δράσεις του Κοργιαλενείου Ιδρύματος (της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου και του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλληνίας) ενέκρινε Οργανισμό του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου, που εγκρίθηκε με το υπ’ αριθ. 611/11 Ιουλίου 1979 Διάταγμα (ΦΕΚ Α181/9.8.1979). Στον εν λόγω εγκριθέντα υπό της Πολιτείας Οργανισμό (άρθρο 11) προβλέπονται τα παρακάτω για την εύρυθμη λειτουργία τόσο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, όσο και για το προέκταμα Λαογραφικό Μουσείο.

Α. Για τη Βιβλιοθήκη:

«Το έμμισθον προσωπικόν της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης αποτελείται εξ ενός Διευθυντού, δύο βιβλιοθηκονόμων και μιάς καθαριστρίας. Το προσωπικόν τούτο προσλαμβάνεται δι’ αποφάσεως του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου, εφ’ όσον έχει τα διά το προσωπικόν των δημοσίων βιβλιοθηκών απαιτούμενα προσόντα, της μισθοδοσίας τούτου καθοριζομένης παρά του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου και καταβαλλομένης εκ της προς τούτο χορηγουμένης παρά του κράτους σχετικής πιστώσεως, διά την εν γένει συντήρησιν και λειτουργίαν της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης».

Β. Για το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

«Το έμμισθον προσωπικόν του Μουσείου αποτελείται εξ ενός ή δύο ταξινόμων και μιας καθαριστρίας, εχόντων τα αυτά προσόντα οία προβλέπονται και δια τους υπαλλήλους της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης με σχετικήν μουσειακήν εμπειρίαν και διοριζομένων παρά του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου

Ο μισθός των ανωτέρω θέλει καταβάλληται εκ της χορηγουμένης παρά του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών σχετικής χρηματικής πιστώσεως, εκ της οποίας θα καλύπτωνται και τα λοιπά έξοδα συντηρήσεως, εξοπλισμού και λειτουργίας του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.»

Για το Κοργιαλένειο Μουσείο ολόκληρη η αναγκαία δαπάνη ανέρχεται στο ύψος των 65.000 ευρώ άνευ των εξόδων λειτουργίας του, υπολογιζόμενων κατ’ έτος σε 15.000 ευρώ. Έναντι τούτων, το μοναδικό έσοδο του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου είναι το ποσό που εισπράττεται από τους κατά το θέρος κυρίως επισκέπτες του, κατά το τρέχον έτος μόλις φθάνει στα 16.000 ευρώ.

Για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης (αμοιβές προσωπικού και λειτουργικές δαπάνες) απαιτούνται περίπου 120.000 ευρώ. Εισπράξεις από ακίνητα της Βιβλιοθήκης 35.000 ευρώ. Για το τρέχον έτος 2010 έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και διά βίου Μάθησης 60.000 ευρώ (59543/IZ/26-5-2010 KYA ΦΕΚ 781/τ. B/4-6-2010). Ωστόσο έως τώρα δεν κατέστη δυνατόν να σταλεί κανένα ποσό και ενώ, σύμφωνα με οδηγίες της υπηρεσίας, εστάλησαν δικαιολογητικά για την πρώτη δόση περίπου 20.000 ευρώ, δεν έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Γενικό Γραμματέα κ. Βασίλη Κουλαϊδή, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας. Τα δικαιολογητικά βρίσκονται στο γραφείο του.

Κυρία Υπουργέ,

Ενώ το έργο, όπως και η ιδία θα εκτιμήσετε, είναι τόσο ωραίο και για την παιδεία τόσο αποδοτικό, οι αριθμοί είναι θλιβεροί. Προς το παρόν ζητούμε την άμεση υπογραφή της πρώτης δόσης 20.000 ευρώ από τον κ. Γενικό (δεν νομίζουμε ότι θα υποστεί πλήγμα το έθνος με την εν λόγω δαπάνη) και την παγία θέσπιση λογικού ποσού για την (πάντοτε κατ’ οικονομία) λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.

Κυρία Υπουργέ,

Είναι, βέβαια, κρίμα να ανασταλεί η λειτουργία των ως άνω Ιδρυμάτων. Αλλά κυρίως είναι τραγικόν να κλείσει η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, με τις τόσες εν συνεχεία συνέπειες αυτής της απόφασης για την Α/θμια, Β/θμια εκπαίδευση και για τα ΤΕΙ, με όλη ακόμη την αναταραχή που θα προκύψει, οπωσδήποτε, στην τοπική κοινωνία.

Αναμένοντας την άμεση παρέμβασή σας,

Μετά θερμών ευχών

Ο Πρόεδρος

+Ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων

Κοινοποίηση:

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

κ. Βασίλειο Κουλαϊδή

Ανδρέα Παπανδρέου 37

151 80 Μαρούσι

Βουλευτή Κεφαλληνίας-Ιθάκης

κ. Σπ. Μοσχόπουλο

Ενταύθα

Νομάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης

κ. Διον. Β. Γεωργάτο

Ενταύθα

Δήμαρχο Αργοστολίου

κ. Γεώργιο Τσιλιμιδό

Ενταύθα

Πρόεδρον Τ.Ε.Δ.Κ.Κ.-Ι.

κ. Μάρκο Κοτσιλίνη

Ενταύθα

Μ.Μ. Ενημέρωσης

Ενταύθα

Δεν υπάρχουν σχόλια: