Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Θ. Γαλιατσάτος: Προτεραιότητα ο αγώνας για την ίση αντιμετώπιση των Ιονίων με τα υπόλοιπα νησιά


PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - Περιφερειακές εκλογές
Κείμενο: CorfuPress.com   
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 16:40
Share alt
Την ανάγκη να αποκτήσουν ενιαία δομή και ενδοεπικοινωνία τα Ιόνια νησιά αλλά και να αντιμετωπιστούν ισότιμα με τα νησιά του Αιγαίου από την πολιτεία, υπογραμμίζει στην “Αυγή” ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό ΑΝΑΣΑ, Θ. Γαλιατσάτος.
Ση συνέντευξη που αναδημοσιεύουμε από την «Αυγή», ο κ. Γαλιατσάτος, που στηρίζεται από τη ριζοσπαστική αριστερά και τους Οικολόγους, τονίζει τις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού του και επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των Ιόνιων νησιών.
* Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας και οι πρώτοι στόχοι διεκδίκησης για την Περιφέρεια των Ιόνιων νησιών;
Σε θεσμικό επίπεδο οι προσπάθειές μας θα κατευθυνθούν για την αλλαγή του «Καλλικράτη» με νέο νόμο που να κατοχυρώνει τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους στην αυτοδιοίκηση. Στο διοικητικό επίπεδο θα πρέπει άμεσα να οργανωθούν σωστά οι νέες διευθύνσεις της περιφέρειας ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται αλλά και οι εργαζόμενοι υπάλληλοι της Περιφέρειας, να έχουν τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει συζήτηση και συνεννόηση με τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους.
Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, και να δημιουργηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των πλέον οξυμμένων περιφερειακών προβλημάτων, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η αλλαγή του τρόπου τουριστικής προβολής, η προώθηση βασικών έργων υποδομής, η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων στην παροχή της δημόσιας υγείας.
Το κυριότερο ίσως όμως είναι ο αγώνας για να πειστεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει την περιφέρεια των Ιόνιων νησιών ισότιμα με την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα και να προωθηθούν μέτρα για τη βελτίωση της συνοχής και της λειτουργικότητάς της. Πρώτο αίτημα του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου η εφαρμογή και στα Ιόνια νησιά του καθεστώτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει ήδη στο Αιγαίο.
* Ζητάτε τη δημιουργία αξόνων που θα συνδέουν τα νησιά του Ιονίου με τις απέναντι ακτές. Πόσο μπορεί ένας περιφερειάρχης να πιέσει προς τούτο;
Ο περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο των Ιόνιων Νησιών πρέπει άμεσα να διατυπώσουν το αίτημα της ένταξης του έργου του βασικού οδικού δικτύου στο εσωτερικό των νησιών καθώς και των κατάλληλων λιμενικών έργων για την επικοινωνία με την απέναντι ακτή, στα πλαίσια της υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος δυτικός άξονας - Ιόνια οδός - Ολυμπία οδός. Πρόκειται για έργο με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που θα βγάλει την Περιφέρεια από τη νησιωτική απομόνωση.

*Με δεδομένο ότι ο μαζικός τουρισμός έχει ακόμη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πόσο αρνητική είναι η μονομερής στροφή των Ιονίων στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών;
Το τουριστικό προϊόν είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε εξωγενείς παράγοντες (π.χ ένας σεισμός η μια ταξιδιωτική οδηγία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ανάσχεση επισκεπτών), που σημαίνει ότι κάθε στιγμή υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για την εξασφάλιση ή όχι σταθερού εισοδήματος. Από την άλλη η περίοδος απασχόλησης είναι πολύ μικρή, από δύο μέχρι τέσσερις μήνες, γεγονός που οδηγεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη μέγγενη της εποχικής εργασίας. Ως εκ τούτων προκύπτει αβίαστα η μεγάλη ανάγκη για διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου που έχει επιβληθεί στη βάση των οικονομικών πολιτικών του δικομματισμού.
* Γιατί έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί η αγροτική παραγωγή, ενώ τα Ιόνια έχουν ονομαστά προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), αλλά και πολλά ελαιόδεντρα;
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών σχεδίων που να ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες των Ιόνιων νησιών. Γι' αυτό και μεγάλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της περιοχής παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την προώθηση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ρομπόλα, σαλάμι, βούτυρο) αλλά και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το νέο περιφερειακό συμβούλιο. Εμείς, η ΑΝΑΣΑ, θα εργαστούμε με συνέπεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
* Έως τώρα τα νησιά του Ιονίου μοιάζουν αποκομμένα το ένα από το άλλο και μάλλον δεν απαρτίζουν -ουσιαστικά- ενιαία περιφέρεια. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;
Δεν μοιάζουν, είναι αποκομμένα ουσιαστικά μεταξύ τους! Χωρίς σταθερή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση. Η επίσκεψη στην Κέρκυρα, την έδρα της Περιφέρειας, αποτελεί για παρά πολλούς ολόκληρο Γολγοθά. Δεν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον της πολιτείας ώστε να καταστήσει την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών (ΠΙΝ) ένα συνεκτικό αναπτυξιακό και λειτουργικό μόρφωμα.
Η ανάληψη της ευθύνης της ενδοπεριφερειακής συγκοινωνίας από φορέα δημόσιου χαρακτήρα με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» που θα μειώσει αισθητά τους ναύλους, μπορεί να αλλάξει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Πηγή: «Αυγή» (www.avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: