Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.

ΜΑΣΚΑΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟ.
Δεκαετία του 1960.
Μάσκαρα στον Καραβόμυλο. Ο << γιατρός >> με την τρόμπα είναι ο Ναπολέων Αμούργης και ο << αράπης >> δεξιά του με την μάσκα και την στολή, είναι ο Σπύρος Καβαλλιεράτος-Λοχίας. Στο γλέντι που γινόταν οι <<αράπηδες>> έπιαναν ...κάποιους από τους παρεβρισκόμενους και τους οδηγούσαν στον << γιατρό >> για <<εξέταση>>. Ύστερα από αυτή έπαιρναν από τον γιατρό το... χάπι τους ( ένα βρασμένο κουκί ) και το... σιρόπι τους ένα ποτηράκι ούζο!Η είσοδος του γιατρού, στο χώρο του γλεντιού, γινόταν καβάλα στον γάιδαρο (ανάποδα), συνοδευόμενος από τους << αράπηδες >>. Το γλέντι κατά την περίοδο των Απόκρεων, γινόταν και τις τρείς Κυριακές ( την Κυριακή της Σφαγαριάς,την Κυριακή των Απόκρεων και την Κυριακή της Τυρινής ).Τη Καθαρή Δευτέρα κατέβαιναν στην Σάμη μαζί με όλα τα χωριά της περιοχής και εκεί γινόταν το μεγάλο γλέντι για το κλείσιμο των Απόκρεων. Οι Πυργησάνοι κατέβαιναν με το << Γαϊτανάκι >>.
    • Η πρώτη Κυριακή των Απόκρεων λεγόνταν << Σφαγαριά >>, γιατί οι κάτοικοι σφάζανε αρνιά, κατσίκια κλπ τα μαγείρευαν στα σπίτια, γινόνταν το τραπέζι και μετά όλοι μαζί πήγαιναν στην πλατεία- σαρίστα, όπου άρχιζε το γλέντι.
      Η τελευταία Κυριακή λεγόταν << της Τυρινής >>, γιατί δεν έτρωγαν κρέας, έτρωγαν μόνο γαλακτοκομικά ( ρυζόγαλο, μυτζήθρες κ.α.λ. ).
      Το γάλα για την παρασκευή του ρυζόγαλου, το μοίραζαν οι τσοπάνιδες του χωριού στους κατοίκους, το Σάββατο το πρωί ( πριν τις Απόκριες ).
      Τη φωτογραφία μου έδωσε, η κόρη του Ναπολέοντα, Μαρία Αντωνοπούλου.
      Την ευχαριστώ θερμά.
      ακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: