Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο το σκάνδαλο πειραμάτων σύφιλης σε κρατούμενους


Δύο επίσημες έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ, με αντικείμενο μια αδημοσίευτη μελέτη της δεκαετίας του '40, στην οποία Αμερικανός ερευνητής μόλυνε κρατούμενους από τη Γουατεμάλα και στρατιώτες με σύφιλη και γονόρροια.
Και οι δύο έρευνες παραγγέλθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αφότου διέρρευσαν πληροφορίες για τη μελέτη έπειτα από έρευνες που πραγματοποιούσε η Σούζαν Ρέβερμπι του κολεγίου Wellesley στη Μασαχουσέτη.
Ο Ομπάμα ζήτησε συγνώμη από το λαό της Γουατεμάλας τον Οκτώβριο, μετά την αποκάλυψη της Ρέβερμπι ότι ο νεκρός σήμερα Τζον Κάτλερ, ιατρικός σύμβουλος των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, πραγματοποίησε έρευνα από το 1946 έως το 1948 πάνω σε στρατιώτες και κρατούμενους στη Γουατεμάλα, επιχειρώντας να τους μολύνει, εκθέτοντάς τους σε εκδιδόμενες που είχαν ήδη μολυνθεί με γονόρροια ή σύφιλη.
Όταν λίγοι από αυτούς τους άντρες μολύνθηκαν με αυτό τον τρόπο, ο Κάτλερ και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να μολύνουν τους υπόλοιπους μέσω εμβολιασμών στην ουρήθρα τους, ενέσεις στο δέρμα τους ή εκθέτοντάς την ακροποσθία τους σε λοιμώδη υλικά. Περίπου 1.500 άτομα συμμετείχαν στα πειράματα αυτά και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ενημερώθηκε για το σκοπό της έρευνας ούτε ζητήθηκε η συγκατάθεσή τους.
"Αυτό που συνέβη ήταν τραγικό και θέλουμε να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα και να τα καταγράψουμε, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος", δήλωσε η Έιμι Γκούτμαν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια και επικεφαλής της Προεδρικής Επιτροπής Εξέτασης Βιοηθικών Ζητημάτων, η οποία θα ηγηθεί των ερευνών που πραγματοποιούνται για το θέμα.
Η Βαλερί Μπόνχαμ, επίσης μέλος της Επιτροπής, δήλωσε πως αναμένει πλήρη αναφορά γύρω στα μέσα του έτους και πως εκείνη και άλλοι 12 συνάδελφοί της έχουν ήδη πρόσβαση σε 477 κούτες με σχετικά αρχεία.
Η πλήρης αναφορά θα εστιάσει σε 4 ερωτήματα, σύμφωνα με τη Μπόνχαμ. Αρχικά, τι συνέβη κατά τα πειράματα αυτά; Δεύτερον, κατά πόσο η αμερικανική κυβέρνηση και τα ιατρικά ιδρύματα γνώριζαν για αυτά και κατά πόσο βοήθησαν επίσης; Τρίτον, ποιο ήταν το ιστορικό πλαίσιο; Τέλος, πως κρίνονται οι μελέτες αυτές από τα ηθικά στάνταρντ και τις σχετικές συνθήκες της εποχής μας; Η ίδια πρόσθεσε πως οι έρευνές της δεν θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τα πειράματα...
Η δεύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στα σύγχρονα ηθικά δεδομένα στην ιατρική έρευνα, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, τόνισε η Γκούτμαν, η οποία θα είναι επικεφαλής μιας ομάδας 14 ειδικών. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, αλλά προέρχονται από χώρες όπως η Ουγκάντα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Γουατεμάλα, η Κίνα και η Ρωσία.
TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: