Επικεφαλης: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ περιφερειακός σύμβουλος
Το κείμενο της εισήγησης μοιάζει περισσότερο με έκθεση ιδεων που περιέχει ελάχιστα στοιχεία και πολλές ευχές!
Ενδεχομένως αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την ανετοιμότητα της περιφερειακής αρχής να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί ενα τόσο κρίσιμο και με πολλές προεκτάσεις για την περιοχή μας θέμα.
α. δεν περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες
χρηματοδοτικούς πίνακες πλήρεις τοσο συνολικά για το ΕΠ ΔΕ.Π.ΙΝ όσο και για το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων
πίνακες με τους δείκτες κορμού και τους στόχους για το 2013
πίνακες έργων και δράσεων ανα περιφερειακή ενότητα και συνολικά με τα στοιχεία προόδου
β. δεν παρουσιάζει τις αλλαγές αντίληψης σε ευρωπαικό επίπεδο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
γ. δεν κάνει καμμία προσπάθεια να αναλύσει την σημερινή κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην περιφέρεια και την χώρα υπό το καθεστώς της ιδιότυπης μνημονιακής κατοχής και να το συσχετίσει με την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ
δ. αναφέρει ονοματολογίες έργων που "χαιδεύουν" τα αυτιά ,ενω φαίνεται να μη γνωρίζει κάν τις εγκεκριμένες δράσεις!
ε. δεν παρουσιάζει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την συνέχεια που να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυναμικές και πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να επιθυμεί την συμμετοχή των περιφερειακών παρατάξεων και του λαού.
ΑΠΟΨΗ μας είναι :
1.το κύριο πρόβλημα του ΕΣΠΑ είναι οτι σχεδιάστηκε σε μιά περίοδο που στην χώρα δεν υπήρχε ύφεση ,η ανεργία δεν ήταν στα σημερινά δυσθεώρητα ύψη,δεν υπήρχε η κρίση χρέους και δεν υπήρχε και μνημόνιο.
2.εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την τροποποίηση του ΕΣΠΑ,όπως θα μπορούσε να έχει πράξει με βάση το αρ. 33.2 του Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία (1083/2006) "ύστερα απο σημαντικές κοινωνικοοικονομικές μεταβολές..",αλλά αντίθετα συμφώνησε στην απαίτηση του μνημονίου να μην γίνει καμμία αναθεώρηση με το καταπληκτικό επιχείρημα οτι "..η χρονοβόρα διαδικασία της αναθεώρησης θα κατηύθυνε αλλού τις προσπάθειες που απαιτούνταν για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που έθετε το μνημόνιο.."!
3. είναι πολύ πιθανό οτι η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα γίνει μέσα απο την νέα πολιτική της ΕΕ που προσδιορίζεται απο την λεγόμενη "στρατηγική Ευρώπη 2020" με βάση την οποία τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα μετασχηματιστούν σε "επενδυτικές πρωτοβουλίες¨
σε απλά ελληνικά μιλώντας ειναι ενδεχομένως πρό των πυλών μια πλήρης ανατροπή της λογικής της εδαφικής συνοχής που διήπε τα προηγούμενα ΚΠΣ και σε ταυτόχρονη αναγόρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε βασικό διαχειριστή των "επενδυτικών εργαλείων" και φυσικά ττης κατεύθυνσης της ροής των διατιθέμενων πιστώσεων.
το ΠΣ θα έπρεπε να συζητήσει αυτά τα θέματα και να συνθέσει ενα στρατηγικό σχέδιο για την περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών ,έξω απο την λογική της "Ευρώπης 2020", με βάση τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της χώρας και τις ανάγκες που δημιουργούνται στην περιοχή για απασχόληση,για την επιλογή του κατάλληλου αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού μοντέλου.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
σαν αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής να ληφθεί η εξής απόφαση:
-το ΠΣ θα προχωρήσει άμεσα στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τα Ιόνια Νησιά ,που θα απορρίπτει την στρατηγική "Ευρώπη 2020" και θα λαμβάνει υπ όψιν την τεράστια αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας,την στήριξη των θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων ,την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,την καθαρή ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας,την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών,την κάλυψη των αρνητικων συνεπειών της νησιωτικότητας.
-το ΠΣ θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ την περιφερειακή συνοχή της ΠΙΝ.
στην κατεύθυνση αυτή θα αντιμετωπίσει το προβλημα της μόνιμης σταθερής και ασφαλούς συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλα και με την απέναντι ηπειρωτική ακτή ώστε να ειναι άμεση η πρόσβαση στα μεγάλα δίκτυα της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού.
αυτό απαιτεί πέραν των άλλων και σύγχρονες υποδομές στα λιμάνια σύνδεσης αλλα και στο βασικό εσωτερικό δίκτυο οδικών αξόνων των νησιών ,ητοι ασφαλείς και κατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Νικολαο,στην Πεσσάδα,το Φισκάρδο και την Βασιλική και το οδικό δίκτυο της σύνδεσης των λιμανιών αυτών.
-οι διατιθέμενες πιστώσεις ασφαλώς δεν επαρκούν. το ΠΣ διεκδικεί γενναία αύξηση των πιστώσεων του ΠΕΠ Ιονίων.
τα έργα αυτά της περιφερειακής συνοχής μπορεί να χρηματοδοτηθούν και μέσω της αναθεώρησης των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
-το ΠΣ απαιτεί απο την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της,αυξάνοντας το ΠΔΕ, καταβάλλοντας την εθνική συμμετοχή στα προγράμματα ,ώστε αφ ενός να προχωρήσουν έργα που " περιμένουν στην γωνία" και αφ ετέρου να καταβληθούν εκατομμύρια παγωμένων ενισχύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα.
-για την επίτευξη των παραπάνω η Περιφερειακή Αρχή θα προχωρήσει άμεσα στην συνεννόηση με τους δήμους της ΠΙΝ και στην υλοποίηση μιας οργανωμένης διαβούλευσης με τις παρατάξεις του ΠΣ και τους βασικούς επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Περιφέρειας.
στόχος η διατύπωση ενός εναλλακτικού και συνεκτικού προγράμματος για τα ΝΗΣΙΑ μας στα πλαίσια της ανάληψης εντός ολίγου και της τυπικής νομικής ευθύνης για το ΕΣΠΑ.
-τέλος το ΠΣ θεωρεί σκόπιμη την προσπάθεια συνεννόησης με τα ΠΣ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου ώστε να δημιουργηθεί ενιαίος άξονας διεκδίκησης των όρων και προδιαγραφών της αναθεώρησης απέναντι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΔΕ.Π.ΙΝ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 27/04/2011 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου