Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΜΕ ΘΕΜΑ - ΣΑΜΗ ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

 Πραγματοποιήθηκε χτες στο θέατρο -Κέφαλος- του Αργοστολίου, η ημερίδα με θέμα - Σάμη ένα Ανοιχτό Μουσείο-. Παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αλλά και αρκετοί κάτοικοι του νησιού.
 Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς εκ μέρους των πολιτικών της Κεφαλονιάς. Ακολούθησαν οι ομιλίες των καλεσμένων επιστημόνων κ.κ. Αντώνη Βασιλάκη, προϊσταμένου της ΛΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Καλούστ Παραγκαμιάν, Διευθυντή Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος, Ανδρέα Σωτηρίου, Αρχαιολόγου Αναπληρωτή Διευθυντή ΛΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων και Βασίλη Φιοραβάντε, Καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης και του Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 Εντυπωσιακοί οι τρεις πρώτοι ομιλητές στις εισηγήσεις τους, μας παρουσίασαν με παράλληλη προβολή διαφανειών, τον σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό πλούτο της Σάμης, αλλά και την πανίδα και χλωρίδα των σπηλαίων της περιοχής.
 Ενδεικτικά να αναφέρουμε σύμφωνα με τον κ. Παραγκαμιάν, στο σπήλαιο της Ζερβάτης, φύονται 120 είδη διαφορετικών φυτών, ενώ στο σπήλαιο Αγγαλάκι ζουν 4 είδη εντόμων, μοναδικά στον κόσμο!
Επίσης επισήμανε, τον κακό τρόπο χρήσης του σπηλαίου Δρογκαράτη, συγκεκριμένα είπε ότι το σπήλαιο αυτό είναι το χειρότερο σπήλαιο στην Ελλάδα από άποψη τουριστικής εκμετάλλευσης. Αναφέρθηκε σε κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει, ώστε όλος αυτός ο σπηλαιολογικός- γεωλογικός πλούτος της Κεφαλονιάς, να είχε ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο, στο πρόγραμμα της Ουνέσκο για τα μέρη με ιδιαίτερο κάλος κ.λ.π.
 Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στην πορεία της Σάμης μέσα στον χρόνο, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του, για την απρόσκοπτη λειτουργία της, καθώς επισήμανε και το γεγονός ότι, η Σάμη είναι η μόνη περιοχή στην Κεφαλονιά, που δεν έχει ανακηρύξει παραδοσιακό οικισμό, αναφερόμενος προφανώς στα προσεισμικά χωριά Βλαχάτα, Λειβαθινάτα, Λαταβινάτα.
Ο κ. Σωτηρίου με μία εντυπωσιακή ομιλία και εξ' ίσου εντυπωσιακές εικόνες παρουσίασε τα αρχαιολογικά ευρήματα της Σάμης αλλά και της Κεφαλονιάς γενικότερα. Έκλεισε δε την ομιλία του, με μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το Μουσείο της Σάμης. Είπε ότι το θέμα λειτουργίας του είναι σε καλό δρόμο.

 Να πούμε ότι ακούγοντας τους ομιλητές, μπορέσαμε να δούμε και να καταλάβουμε, τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες της Σάμης αλλά και της Κεφαλονιάς, είχαν δουλέψει σοβαρά και με πρόγραμμα, στα θέματα σπηλαίων και αρχαιολογικών χώρων- ευρημάτων, η εικόνα της Σάμης και της Κεφαλονιάς ( πολιτιστική και οικονομική ) θα ήταν σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο.
Σε ένα επίπεδο που θα έδινε άλλη ποιότητα στην ζωή των κατοίκων και στο τουριστικό προϊόν του νησιού. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αργά, έστω και τώρα!
Κλείνοντας να πούμε ότι τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε, η κ. Όλγα Αντωνάτου Βαλσάμου, Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Σάμης. Ελπίζουμε δε ότι όλο αυτό το σπουδαίο υλικό από την χθεσινή εκδήλωση, να απομαγνητοφωνηθεί και εκδοθεί, σαν ένα ντοκουμέντο για την Σάμη.
Τάσος Καβαλλιεράτος.










Δεν υπάρχουν σχόλια: