ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ
ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΛΙΜΑΝΙ
Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΔΥΟ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ!!!
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΙΑΚΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑΧΘΕΙ ΤΑ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ;;;;
«Ο θεός να βάλλει το χέρι του», είναι η μόνη ευχή που μπορούμε να κάνουμε μετά την εξέλιξη που έχει πάρει το πολύπαθο έργο του λιμανιού του Πισαετού επειδή έτσι αποφάσισαν οι Κερκυραίοι φίλοι μας. Ας τα πάρουμε με μια σειρά τα πράγματα.
Ο εργολάβος που έδωσε τη μεγαλύτερη έκπτωση στην δημοπρασία ήταν η εταιρεία ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε. Όμως οι εγγυητικές επιστολές που όφειλε να καταθέσει ο πιο πάνω ανάδοχος εντός της 40ήμερης προθεσμίας κατατέθηκαν εκπρόθεσμα! Και επί πλέον κατατέθηκαν …. σε φωτοτυπίες! Και τα δύο γεγονότα αποτελούν παράβαση του νόμου για τα δημόσια έργα. Η αρμόδια υπηρεσία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης έστειλε έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο και η απάντηση ήταν σαφής, να αναδειχθεί δηλαδή έκπτωτος ο εργολάβος, όπως και έγινε, οπότε και το έργο θα δινόταν στον δεύτερο μειοδότη.
Η εταιρεία όπως είχε δικαίωμα, έκανε ένσταση η οποία και εκδικάστηκε στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας την περασμένη Τρίτη 12 Ιουλίου. Εκεί λοιπόν παίχτηκε ένα περίεργο παιγνίδι που κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι πλέον η τύχη του Πισαετού. Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν με βάση και την απάντηση του υπουργείου, να απορριφθεί η ένσταση της εταιρείας ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε.
Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής είναι ο περιφερειάρχης κ. Σπύρου, ο οποίος παραδόξως και παρά την αρνητική εισήγηση των υπηρεσιών πρότεινε…. να γίνει δεκτή η ένσταση, οπότε και το έργο θα δοθεί στην εταιρεία ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε.
Με την ψήφο λοιπόν των Κερκυραίων (και ενός Ζακυνθινού) η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε και παρά την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και του υπουργείου να κάνει δεκτή την ένσταση της εταιρείας ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε. και να της δοθεί κατουσίαν το έργο !
Αξίζει εδώ να επισημανθεί η διαφορετική άποψη των παριστάμενων Αντιπεριφερειαρχών Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Κουρή Σωτήρη ο οποίος ήταν υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας (δηλαδή να μην γίνει δεκτή η ένσταση, οπότε το έργο θα πήγαινε στον δεύτερο μειοδότη) και της Θιακιάς κ. Σαρδέλη Σμαράγδας που ήταν με την άποψη …. του περιφερειάρχη, δηλαδή να γίνει δεκτή η ένσταση.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως οι περιφερειακοί σύμβουλοι από το νομό μας κ. Τζόγια Γρουζή και κ. Μάκης Φόρτες υποστήριξαν την εισήγηση της υπηρεσίας, ότι δηλαδή και ο κ. Κουρής.
Ψάχνοντας την υπόθεση βρήκαμε ότι είναι αρκετά σπάνιο ο πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών, όπως ο περιφερειάρχης στην προκειμένη περίπτωση, να πηγαίνει αντίθετα προς τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του και πολύ περισσότερο προς τις απόψεις του υπουργείου και εύλογα δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών.
Το έργο είναι βέβαιο πλέον πως δεν θα έχει καλή συνέχεια.
Και αυτό γιατί ακόμη και αν δεν γίνουν ενστάσεις στα δικαστήρια από τις επόμενες εταιρείες που φυσικά έχουν συμφέρον, η εταιρεία ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε. που τελικά θα φτιάξει το έργο επειδή έτσι το θέλουν οι Κερκυραίοι είναι η ίδια που εκτελεί στην Κέρκυρα δύο λιμενικά έργα που …. «τα λιβανίζει» πέντε και έξι χρόνια από το 2005 και το 2006 !
Είναι τυχαίο λοιπόν ότι Κερκυραίοι αποφασίζουν να γίνει το έργο του Πισαετού από ένα εργολάβο που εκτελεί «με το πάσο του» δύο λιμενικά έργα στην Κέρκυρα;
Και πόσο μπορεί να έχει βάση η φήμη που κυκλοφορεί πως τα χωματουργικά του έργου (και όχι μόνο) αξίας κάποιων εκατομμυρίων έχουν ταχθεί σε εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο του νησιού;
Αλήθεια τι θα πουν όλοι αυτοί Κερκυραίοι και μη που παρά τις υποδείξεις του υπουργείου και παρά τις εισηγήσεις των υπηρεσιών έδωσαν το έργο σε μια εταιρεία που έξι χρόνια μετά το 2017 (!), κατά τα πρότυπα των έργων που εκτελεί στην Κέρκυρα, το λιμάνι του Πισαετού …. θα συνεχίζει να το εκτελεί.
Τι θα πουν όταν τον Οκτώβρη, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο και με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες, αρχίσει ο εργολάβος που επέλεξαν να ζητάει παρατάσεις της εργολαβίας «λόγω κακών καιρικών συνθηκών», λες και δεν ήξεραν τι καιροί πνέουν στην περιοχή το χειμώνα; Και αυτό για να μην ανοίξει προφανώς και τρίτο εργολαβικό μέτωπο !
Ή μην μας πει ο κ. Περιφερειάρχης και Κερκυραίοι σύμβουλοί του ότι προτιμούν να τελειώσει πρώτα ο Πισαετός και ας καθυστερήσουν άλλα έξι χρόνια τα δύο λιμάνια της Κέρκυρας που γίνονται από την ίδια εταιρεία;
ΥΓ. 1. Όσο για το Δήμαρχο Ιθάκης και τα παπαγαλάκια του οικογενειακά και μη που έχουν ξαμοληθεί από χθες το βράδυ μετά το πέρας του ΔΣ και διαδίδουν ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος της Aξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Λιβιτσάνης που αντετάχθη στην «πανηγυρική» εξαγγελία του Δημάρχου, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο (λάθος από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας…. μήπως ξέρει όταν θέλει να πει κάτι πώς να το πει-ποιητική αδεία), έκανε δεκτή η ένσταση της εταιρείας ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε και ο εργολάβος ξεκινάει το έργο το Σεπτέμβρη. Ο Λιβιτσάνης ενημερωμένος καλύτερα φαίνεται είχε πληροφορηθεί που τη πάνε τη δουλειά και απλά έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου και όχι ότι «πολεμάει» το έργο του Πίσω Αετού, τη στιγμή που ο ίδιος το είχε κάνει σημαία στη προεκλογική περίοδο.
ΥΓ. 2. Δικαιολογώ τα παπαγαλάκια του Δημάρχου και της Ειδικής του Συμβούλου σε θέματα Έργων αντί Παιδείας όπως θέλουνε να τη λένε -μέχρι παρεμβάσεις σε αναθέσεις έργων έχει επιδοθεί τελευταίως- ως αντίδραση στην απόρριψη «Έγκρισης» μελέτης(???) και όχι «Αποδοχής» όπως είναι το σωστό από το ΔΣ. Μελέτης μαϊμούς κατασκευής Αεροδιαδρόμου (1000mx23m) στη περιοχή της Ανωγής ύψους 2,3 εκατ. €. Μας θυμίζει κάτι αεροδιαδρόμους ευκαιρίας χωμάτινους (περίεργο έχουμε και εδώ χωματουργικά) σε δάση Κολομβιανά η Βραζιλιάνικα για τη μεταφορά ζαρζαβατικών της περιοχής!!! Ειδικότερα θα αναφερθούμε σε άλλο μας σημείωμα για να δούμε ποιοι δεν αφήνουν τη πλειοψηφία του ΔΣ, μειοψηφία χθες (8-6 οι ψήφοι), να κάνει έργα υποδομής στο νησί και μάλιστα δεν την αφήνουν όσοι δεν συμφωνούν με το Σωτήρα-Κατασκευαστή Δήμαρχο που πάει να κάνει ότι δεν έκανα όλοι οι Δήμαρχοι των σαράντα τελευταίων χρόνων –σαρανταήμερο μνημόσυνο μου θυμίζει όταν το ακούω τελευταία-μέχρι σήμερα!!! Κυανή Ακτή… Νίκαια η Νησιά Τangos, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ,… ΑΧΡΗΣΤΟΙ !!!
ΥΓ. 3. Ο Τζον Ντράιντεν στα τέλη του 17ου αιώνα όρισε την ποιητική αδεία (poetic license) ως την ελευθερία που παραχωρούν στον εαυτό τους οι ποιητές κάθε εποχής για να λένε σε έμμετρη μορφή πράγματα που ξεπερνούν την αυστηρότητα της πρόζας. Στην πιο κοινή χρήση του ο όρος περιορίζεται στο λεκτικό, προκειμένου να δικαιολογεί την απόκλιση του ποιητή από τους κανόνες του τυποποιημένου προφορικού και γραπτού λόγου, σε θέματα όπως η σύνταξη, η σειρά των λέξεων κλπ.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου