Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ




ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ 17-18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΣΟΦΙΑ ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ*
*Μέλος της ΚΠΕ της ΔΗΜ.ΑΡ.
Οδοντίατρος. Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Φίλες και Φίλοι
Αρχικά θέλω να μεταφέρω τους χαιρετισμούς των συντρόφων της Κεφαλονιάς και επίσης να ανακοινώνω ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει εκδήλωση μνήμης στο νησί, για τον αγαπημένο μας εκλιπόντα, τον Λεωνίδα Κύρκο, με παράλληλη ανάλυση της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας. Μία κατάσταση, είναι γεγονός, χωρίς ανάλογο ιστορικό προηγούμενο. Θα συζητηθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αντιμετώπιση και την έξοδο από την κρίση.
Η εισήγηση του προέδρου μας Φώτη Κουβέλη, καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα όλων όσων χρειαζόμαστε και οι περισσότεροι επιθυμούμε. Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει, εκ του αποτελέσματος, την αποτυχημένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση; Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη να παραμείνουμε στην ΕΕ, εκτός εάν εθελοτυφλεί ή εάν εξυπηρετεί συνειδητά ή ασυνείδητα άρρητα και ιδιοτελή συμφέροντα; Πως μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την ανάγκη αλλαγής της Ευρώπης προς την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό για τις χώρες - μέλη σε κρίση; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Πολιτική Ένωση και η Ομοσπονδιοποίηση, αποτελούν τις λέξεις - κλειδιά για την έξοδο από τον κυκεώνα των ημερών μας και την επιβίωση της ίδιας της Ευρώπης; Ποιος τέλος μπορεί να αμφισβητήσει το έλλειμμα και την ανυπαρξία στον Ελλαδικό πολιτικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, που εισηγείται και θα αναβιώσει η Δημοκρατική Αριστερά; Εάν κάνουμε μια δημοσκόπηση στον ελληνικό πληθυσμό, είναι βέβαιο, είμαι σίγουρη, ότι θα έχουμε τη συναίνεση ενός μεγάλου ποσοστού συμπολιτών μας, ανάλογο με αυτό που θα προκύψει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, πολύ πάνω από το 3%. Αυτό, διότι ο χώρος μας αποτελεί τη λογική και παράλληλα διαισθητική και αναγκαία επιλογή.
Φίλες και Φίλοι
Παρακολουθούμε την κυβέρνηση να στέκεται στη γωνία σαν τιμωρημένος μαθητής. Ως πολίτης, θα ήθελα να ακούω τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τον λαό του και όχι να συρρικνώνεται μπροστά στον ανασηκωμένο δείκτη της κ. Μέρκελ, σαν «δασκάλα» ενός ξεπερασμένου και αυταρχικού διδακτικού μοντέλου, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της για βοήθεια της Ελλάδας. Μία φυσιογνωμία, εκπρόσωπος της Ευρώπης - τιμωρού, που δεν έχει καταλάβει ή ξέρει να καλύπτει τον αποτυχημένο μανδύα της οικονομικής πολιτικής που πλέον φοράει και εντούτοις υπερασπίζεται. Εκτός από την ευημερία των αριθμών υπάρχει και η ποιοτική διάσταση των πραγμάτων. Δεν είμαστε αριθμομηχανές και οικονομολάγνοι, ζητάμε να προβληθεί ο ανθρωπισμός. Σε μια συμφωνία κυρίων και κυριών, με αμοιβαία παραδοχή λαθών, να θέσουμε τους νέους στόχους. Ήθελα να ακούσω τον πρωθυπουργό, για μια φορά, να τονίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας του. Μία χώρα που με τις πολιτικές επιλογές της, ΝΑΙ, έβλαψε τον εαυτό της, δεν αναπτύχθηκε, δεν δημιούργησε βιομηχανία, δεν φρόντισε για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση. Δεν είναι όμως υπεύθυνη ούτε συνέβαλε στην Παγκόσμια καταστροφή του Περιβάλλοντος. Δεν καταστρέψαμε τις θάλασσες μας, με αποτέλεσμα ο τουρισμός μας, με όλες τις ανεπάρκειές του, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων επιλογών. Δεν διαθέτει η Ελλάδα Πολεμική Βιομηχανία και Φαρμακοβιομηχανία παγκόσμιας εμβέλειας. Ως προς τη Διατροφή, η Ελλάδα, έχει ελάχιστο ποσοστό ευθύνης για τα μεταλλαγμένα, συντηρημένα - ταριχευμένα τρόφιμα, που οδηγούν την Κεντρική Ευρώπη στον καρκίνο του παχέως εντέρου, δεύτερη αιτία θανάτου των κεντροευρωπαίων. Η Μεσογειακή Διατροφή και η Ελληνική Κουζίνα μας χαρίζουν μακροβιότητα που μόνο οι Σκανδιναβικές χώρες μέχρι πρότινος ξεπερνούσαν. Στην Επιστημονική Έρευνα, ως ετερόφωτοι πλανήτες, ακολουθούμε και εφαρμόζουμε «τοις κείνων ρήμασι», με ό,τι αυτό σημαίνει για την μονοσημαντότητα της τεχνοκρατικής εκπαίδευσης και την παραμέληση της Διεπιστημονικότητας, της Τέχνης και της Γλώσσας.
Αυτά ήθελα να ακούσω από τον όποιο πρωθυπουργό, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, σε μια διαπραγμάτευση ενηλίκων, μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ναι, δεν αναπτυχθήκαμε, αλλά δεν προκαλέσαμε και παγκόσμιες βλάβες. Ποιος όμως να διαπραγματευτεί και σε ποια γλώσσα; Με ποια αυθεντική ελληνική παιδεία; Μήπως ο πρώην υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε πρόσφατη παρουσία του στην τηλεόραση, όταν δημοσιογράφοι του είπαν ότι η χώρα βρίσκεται σε φαύλο κύκλο, ζήτησε να του υποδείξουν και να του προτείνουν τον «ενάρετο κύκλο». Τι να περιμένεις από έναν υπουργό, για παράδειγμα, όταν δεν μπορεί να διαχωρίσει τις διαφορετικές αντίθετες έννοιες μεταξύ μιας λέξης και μιας καθιερωμένης έκφρασης; Όταν ο ίδιος ο καθηγητής του στο London School of Economics, ο Ζαφείρης Τζαννάτος, είπε σε ομιλία του στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, ότι ήταν εξαίρετος φοιτητής, αλλά η επιλογή του στο υπουργείο οικονομικών είναι σαν να βάζεις έναν οφθαλμίατρο να κάνει καισαρική.
Φίλες και Φίλοι
Πριν από εκατομμύρια χρόνια ένας μετεωρίτης έπεσε στη Γή, άλλαξε τον άξονα περιστροφής της και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, που κυριολεκτικά την είχαν αποψιλώσει. Η οικονομική κρίση είναι ο σύγχρονος και μεταφορικός μετεωρίτης, που έπεσε επάνω σε όλους μας και έχει κάνει τους υπεύθυνους συστημικούς «δεινόσαυρους» να σφαδάζουν. Ας φροντίσουμε τις πολιτικές επιλογές μας ώστε ο άξονας περιστροφής του πολιτικού κόσμου να μην πάψει να δείχνει την Ευρώπη, αν δεν την ενισχύει κιόλας.
Ένα άλλο θέμα, κορυφαίο σε μια σοβαρή διαπραγμάτευση.
Η αύξηση της Ψυχικής Ασθένειας στο επίπεδο του 38%, όπως έδειξε διακρατική έρευνα σε 500.000 Ευρωπαίους, δεν παραπέμπει σε σωστές επιλογές και σε σωστούς χειρισμούς. Πριν σηκώσουν το δάχτυλό στον «κακό μαθητή» που λέγεται Ελλάδα, ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Να είναι βέβαιοι ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα γίνει, αλλά με μοντέλα που θα εξασφαλίζουν την Υγεία των Πολιτών, με Ατομική Ευημερία και παράλληλη φροντίδα της Συλλογικότητας. Δεν θα αντιγράψουμε μοντέλα και κυρίως δεν πρέπει να αφομοιωθούμε σε αποτυχημένες στρατηγικές σε βάρος των ανθρώπων.
Φίλες και Φίλοι. Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ηγέτη τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος εκτός από την Εντιμότητα και τον Ανθρωπισμό που τον χαρακτηρίζουν, είναι Πραγματιστής και Γραφειοκράτης. Ακριβώς όπως περιγράφει τον ηγέτη η έρευνα στην Κοινωνική Ψυχολογία, που είναι απαραίτητος σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Πραγματιστής είναι ο ηγέτης που μπορεί να συνθέτει με επιτυχία, αντίθετες απόψεις των συνεργατών του, χωρίς να χάνει κανένα. Γραφειοκράτης είναι ο ηγέτης που διαθέτει ισχυρή ομάδα και επαρκή σχεδιασμό. Το σχέδιο και οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η λύση που ζητούν οι Έλληνες. Όσο για την ισχυρή ομάδα συνεργατών, είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε το λόγο και τη διαπραγμάτευση με τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και με την Ευρώπη. Οι Έλληνες, μέσα από τη βάσανο της κρίσης, συνειδητοποίησαν την ανάγκη της κοινωνικής αλλαγής, που ζητούν τόσο από τη χώρα, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη. Ας είμαστε όλοι έτοιμοι και κυρίως, διαπραγματευτικά διεκδικητικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: