Σοφία Αράβου – Παπαδάτου
Μέλος Κ.Π.Ε της ΔΗΜ.ΑΡ,
τομέας Παιδείας και Πολιτισμού
Το πρόσφατο «φλέγον» θέμα με ερωτήματα του κ. Βαλλιανάτου και όχι μόνο, για την Ιστορία, την καθηγήτρια κ. Μαρία Ρεπούση ως υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ, για εμένα προσωπικά ως μέλους της Κ.Π.Ε και επίσης στον τομέα Παιδείας, φαίνεται ότι ολοκληρώνει τον κύκλο του.
Την Τετάρτη 11/1/2012 έγινε εκτεταμένη συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, για τα «κομμένα» σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, που αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων πριν από κάποια χρόνια. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι: Κώστας Αγγελάκος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του περιοδικού «Νέα Παιδεία», η Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Μιρέλα - Λουμινίτα Μουργκέσκου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.
Τα γενικά συμπεράσματα ήταν ότι, η Ιστορία δεν μπορεί πλέον να διδάσκεται μέσα από μονόπλευρους μύθους, αλλά μόνο μέσα από αλήθειες που θα περιλαμβάνουν και την άποψη της αντίθετης πλευράς. Η Επιστήμη της Ιστορίας δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται από τις εκάστοτε εξουσίες, με ακραία έκφραση τη λογοκρισία και την κατάργηση διδακτικών βιβλίων. Όλοι οι επιστήμονες που υπηρετούν την Ιστορία συμφώνησαν ότι οφείλουμε να δημιουργούμε πολίτες με κριτική σκέψη και όχι στρατιώτες. Η κ. Ρεπούση δικαιώνεται, όπως και άλλοι συνάδελφοί της και με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών, όπως αποδείχτηκε.
Να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η ΔΗΜ.ΑΡ σέβεται την ελεύθερη διακίνηση Ιδεών στο χώρο του Πανεπιστημίου και η κ. Ρεπούση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Από την άλλη μεριά, η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις θέσεις του κόμματος, για μία διαφορετική Παιδεία εξειδίκευσης μεν, αλλά και διεπιστημονικότητας, ανθρωπισμού, αντικειμενικότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης, για την εξάλειψη της μονοσημαντότητας, στην τεχνοκρατικά προσανατολισμένη εκπαίδευση.
Επιπλέον να προσθέσω με ιδιαίτερη χαρά, ότι η κ. Ρεπούση θα βρίσκεται στην Κεφαλονιά μετά από μία εβδομάδα περίπου, για την προγραμματισμένη συνάντηση ως προς την πρόταση σύστασης ειδικής επιτροπής που θα διαπραγματευτεί την αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τη σύνδεση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέσα από δημιουργία Σχολών και τη σύνδεσή του επίσης με την ποιοτική ανάπτυξη. Η συμφωνία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια με την πρόταση της ΔΗΜ. ΑΡ για τη σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης, προχωρεί στην τελική υλοποίησή της.
Παρά το γεγονός ότι η θεματική τής εκδήλωσης θα αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση κυρίως, κάποιες επιμέρους σύντομες ερωτήσεις για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσαν να απαντηθούν. Η κ. Ρεπούση έχει επίσης ασχοληθεί εκτεταμένα και με τα γυναικεία κινήματα. Οπότε κάποια ερωτήματα του κ. Βαλλιανάτου για την Κύπρια ηρωική δασκάλα των κατεχόμενων Ελένη Φωκά, είναι η πλέον ειδική να μας τα απαντήσει και κυρίως με τη ρεαλιστική τους διάσταση.
Τελειώνοντας, θα ευχαριστήσω τον κ. Τάσο Βαλλιανάτο για τη συζήτηση, ενώ παράλληλα θα αγνοήσω κάποιες απρεπείς εκφράσεις έτερου αρθογράφου, για τη ΔΗΜ.ΑΡ. Του γνωστοποιώ όμως ότι η συγνώμη του θα γίνει δεκτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου