Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΣΟΥ


http://tab.ionio.gr/culture/activities/projects/epigraphs/viewer.php?id=059

Θέση: Η επιγραφή βρίσκεται εντοιχισμένη στην εξωτερική πλευρά του ανατολικού τμήματος του τείχους του Φρουρίου, σε ύψος 5 μέτρων από το έδαφος και σε απόσταση 22 μέτρων βορειότερα από την κύρια πύλη, σε σημείο που δεσπόζει στον δρόμο πρόσβασης στο Φρούριο.
Βενετική περίοδος
Κτιτορική επιγραφή του Φρουρίου της Άσου
Χρονολογία MDVC = 1595
Έκδοση: Ν. Γ. Μοσχονάς, «Λατινική κτιτορική επιγραφή του Φρουρίου της Άσου», Σύμμεικτα 6 (1985), σελ. 233-249.
Κατάσταση καλή. Ενεπίγραφη λίθινη πλάκα ορθογώνια ύψους 0,93μ. και πλάτους 1,20μ. Περιβάλλεται από επιμελημένο πλαίσιο λίθινο που προσδίδει στο μνημείο διαστάσεις 1,14μ. Χ 1,40μ.
Γραφή μνημειακή επιγραφική του τύπου της ρωμαϊκής επιγραφικής με χρήση βραχυγραφιών.
Γλώσσα λατινική.
Περιεχόμενο: Ικανοποιώντας αίτημα που υπέβαλε πρεσβεία των κατοίκων της Κεφαλονιάς το 1585 η Βενετική Σύγκλητος, κατά την ηγεμονία του δόγη Πασχάλη Cicogna, αποφάσισε να ιδρυθεί στο νησί οχυρωμένη πόλη ικανή να προφυλάξει τον πληθυσμό σε περίπτωση εχθρικού κινδύνου, επειδή το υπάρχον Φρούριο του Αγίου Γεωργίου, έδρα της διοίκησης, ήταν ανεπαρκές. Η επιτροπή που αποτέλεσαν ο Βενετός Προβλεπτής της Κεφαλονιάς Βαρθολομαίος Μoro, ο πρώην Γενικός Προβλεπτής Κρήτης Ιωάννης Mocenigo και ο Προβλεπτής και Καπιτάνος της Κέρκυρας Βικέντιος Canal, αφού μελέτησε επιτόπου το ζήτημα, υπέδειξε ως καταλληλότερη θέση για την ανέγερση του φρουρίου τη χερσόνησο της Άσου. Η επίβλεψη του έργου, που άρχισε την 6η των Ειδών του Νοεμβρίου (= 8 Νοεμβρίου) του έτους 1593, ανατέθηκε αρχικά στον μηχανικό Ραφαήλ Rasponi και σύμβουλοί του διορίστηκαν ο Σκιπίων Minio και ο Αμβρόσιος Corner. Μετά τον θάνατο του Rasponi ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροβλεπτή της πόλης (= Φρουρίου) ο Αμβρόσιος Corner, ενώ την επίβλεψη του έργου ανέλαβε ο στρατιωτικός μηχανικός Πέτρος Conte Gabuti. Αφού προστέθηκαν δύο προμαχώνες, η ανέγερση των τειχών αποπερατώθηκε το έτος 1595.

EXCELSA VEN( ETIARVM ) RESP( VBLICA ), PRINC(IPE) PASCH ( ALI ) CYCON(IA) AB
ORATORIB (VS) CEPH(ALLENIAE) EXORATA , VT FIDELISS(IMOS) SOCIOS
AB HOSTIVM IMMINENTI P(ER)IC(VLO) TVERETUR, BARTH(OLOMAE)O
MAVRO, INSVLAEPROV(ISORI),IOHAN(NI)MOCEN(ICO)E SECVNDO
REGNI CRETA P(RO)CONS(VLATV) REVERTENTI AC VINC(ENTI)O CANALI
CORCYRAPROV(ISORI)ET CAP(ITANE)OCOMMISIT,VTCOMMVNI
SALVTI CONSVLENTESLOCVMININSVLAITA MV(NI)RE
CVRARENT, NEAMPLIVSTYRANNICASINCVSR(IONES)
PATERENTVR. QVAPROPTERADMIRAB(ILEM)NAXILOCVM
CONSID(ERANTES),FAVENTEDEO, OMNESHICVRBEMAEDIFIC(ARE)
STATVER(E), CVIVSQVIDEMOP(ER)ISSVMMAM RAFAELI
RASPONO, VIRODILIGENTI,AMPLISS(IME)PATRES
IMPOSVERE, SEXTOID(VS)NOVEMB(RIS)M D V I I C
CONSILIARIIS
SCIPIONE MINIOETAMBROSIO CORNELIO.
POST VERO OBIT(VM) RASP(ONI) PER EXC(ELLENTISSIMV)M SENAT(VM) IDEM CORNE(LI)VS
IN V(ICE)PROV(ISOREM)VRBISFVITDEPVTATVS IPSOQ(VE)REGENTE
STVDIO ETASSIDVITATEPETRI COMITISGABVTII,
COL{L}(ONELLI),VIRI INOMNIB(VS)INTEGERRIMI, EIVSD(EM)RASP(ONI)
SVCCES(SORIS),ADIVNCTIS DVOB(VS)NEC{C}ESSARIIS BELOGVARDIIS
MOENIA ADMAGISPERFECTAMFORMAMREDVCTA
FVERE, ANNOD(OMI)NIMD VC
Το Φρούριο επιστέφει τη χερσόνησο της Άσου που συνδέεται με το νησί με στενό ισθμό σχηματίζοντας ασφαλή όρμο, που χρησιμοποιείται ως λιμάνι. Η πρόσβαση στο Φρούριο είναι εφικτή από τον σημερινό οικισμό της Άσου, άλλοτε προάστειο (μπόργκο) του Φρουρίου, που έχει οικοδομηθεί στην απέναντι από τη χερσόνησο μικρή κοιλάδα.
Γραμμένη από λόγιο συντάκτη και χαραγμένη από έμπειρο τεχνίτη η επιγραφή προβάλλει με επισημότητα τη σημασία του Φρουρίου, που εντάσσεται στη σειρά των μεγάλων βενετικών κατασκευαστικών έργων της εποχής. Παρέχοντας στοιχεία ασφαλή και επαρκή, η επιγραφή εκθέτει με πληρότητα το χρονικό της ίδρυσης του Φρουρίου της Άσου και αποκαλύπτει την πρόθεση των Βενετών να ιδρύσουν εκεί μια οχυρή πόλη που αποσκοπούσε όχι μόνο στην προστασία του πληθυσμού αλλά κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αμυντικής γραμμής των Βενετών στο Ιόνιο απέναντι στην οθωμανική απειλή. Ταυτόχρονα η επιγραφή αυτή μαρτυρεί τη συνειδητοποιημένη αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης από μια ισχυρή πολιτική εξουσία και οικονομικά ανθηρή και εκλεπτυσμένη κοινωνία. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιγραφικά μνημεία στον χώρο του Ιονίου αλλά και γενικότερα στον χώρο της βενετοκρατούμενης ελληνικής Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: