Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

25 Μαρτίου 1987 ... “Ο Νεοσουλτάνος” ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και η εκκλησιαστική περιουσία!

http://kefalonianet.blogspot.com/2012/03/25-1987.html#more

Αντώνης Τρίτσης (1937 - 1992)
του Κώστα Ζαπάντη

Πλησιάζοντας στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, 25 χρόνια μετά σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι επίκαιρο τώρα παρά ποτέ το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στην Ιταλία η κυβέρνηση Μόντι αποφάσισε τη φορολόγηση της καθολικής εκκλησίας, στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτοί που τη στηρίζουν είναι εντελώς επιφυλακτικοί στο ζήτημα της φορολόγησης της περιουσίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το ζήτημα το είχε θέσει πριν 25 χρόνια ο Αντώνης Τρίτσης που έφερε στη βουλή και ψηφίστηκε χωρίς όμως να εφαρμοστεί ποτέ στην ουσία του, το νόμο 1700/1987 που αφορούσε το ζήτημα της περιουσίας της εκκλησίας στην Ελλάδα γεγονός που προκάλεσε τότε την “οργισμένη αγανάκτηση” της ιεραρχίας της Ελλάδος που για πρώτη φορά από την αναγνώριση του ελληνικού κράτους δεν παρέστη στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών στην επίσημη επετειακή λειτουργία ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
Αντ' αυτού η ηγεσία της εκκλησίας της Ελλάδας τέλεσε την επετειακή λειτουργία στις 31 Μαρτίου 1987 στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Αρχανών. Εκεί ο μακαρίτης πια και γνωστός για τις ακραίες απόψεις του Μητροπολίτης
Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης αποκάλεσε τον αλησμόνητο Αντώνη Τρίτση “ Νεοσουλτάνο”.
Στην Κεφαλονιά τότε η κοινωνία ξεσηκώθηκε ένα νέο εκκλησιαστικό ζήτημα άρχισε να δημιουργείται, η τοπική εκκλησία ένιωσε τον κίνδυνο για τη δημιουργία ξανά φαινομένων που είχαν δημιουργηθεί στην περίοδο των “προκοπικών” και ο μητροπολίτης Κεφαλονιάς Σπυρίδων λειτουργώντας πυροσβεστικά εξέδωσε ανακοίνωση (φωτ.) προς τον “Ευσεβή  Κεφαλληνιακόν Λαόν”.
Στην ανακοίνωση αναφερόταν η δήλωση του μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνου Καντιώτη στη συνεδρίαση της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος με την οποίας στην πραγματικότητα προσπαθούσε να ανασκευάσει το “Νεοσουλτάνος”  προς τον Αντώνη Τρίτση για τα ησυχότερα.
Από όλη αυτή την ιστορία παραμένει ανοικτό το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που είναι χρήσιμο να γίνει έστω και τώρα χάριν  του έθνους που αποκαταστάθηκε στις 25 Μαρτίου αλλά και της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: