Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ‏ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΡΗ                 

Αργοστόλι,   24-03-2012
                                                                                                Αρ. Δελτίου 21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα γιορτάζουμε το σημαντικότερο γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας τη μεγάλη προσπάθεια των προγόνων μας να αφήσουν κληρονομιά μια Ελλάδα ελεύθερη. Τιμούμε σήμερα εδώ εκείνους που με αυταπάρνηση θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία, τον αγώνα των αδούλωτων που με αυτοθυσία έβαλαν στόχο να ελευθερώσουν την πατρίδα. Χωρίς όπλα, χωρίς καμία πολεμική προετοιμασία και τακτικό στρατό αλλά με οράματα κι ελπίδες για το μέλλον ρίχτηκαν σε έναν αγώνα που έμελλε να διαμορφώσει τις ελληνικές ψυχές, που άλλαξε το χάρτη της περιοχής και καταγράφτηκε ως η πρώτη εθνική επανάσταση στον Κόσμο. Οι φιλέλληνες κι οι ρομαντικοί, οι λάτρεις της δημοκρατίας και του αρχαίου πνεύματος δεν ενίσχυσαν απλά ηθικά κι οικονομικά τους επαναστάτες. Βοήθησαν έμπρακτα και θυσιάστηκαν πλάι στους ήρωες που μάχονταν για την ελευθερία. Άσκησαν πίεση στις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ώστε να αλλάξουν την πολιτική τους. Άλλωστε η ελευθερία και η δημοκρατία απαιτούν αγώνα και μετά τις μάχες.
Σήμερα η επανάσταση του 21, ο αγώνας των καθημερινών ανθρώπων των ηρώων του τότε, όχι μόνο  φαντάζει περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ, αλλά παρουσιάζει και μεγάλη ομοιότητα με τους αγώνες που δίνουμε και αυτούς που επίκειται να δώσουμε, σήμερα.
Αγώνες επιβίωσης, αξιοπρέπειας, αγώνες ζωής. Αγώνες που απαιτούν σύμπνοια, όραμα, ομοψυχία και θυσίες από όλους. Αγώνες  που απαιτούν την στήριξη των ελλήνων και φιλελλήνων όπου γης. Αγώνες για την ουσία της δημοκρατίας, το δικαίωμα της επιλογής, της προάσπιση της ανθρωπιάς μας.  Είναι χρέος μας να ανατρέξουμε, να εντοπίσουμε να βασιστούμε σε ότι μας συνδέει ως Κεφαλλονίτες, Επτανήσιοι, Έλληνες και να τα διαχειριστούμε προς όφελός μας. Ως όπλο επιβίωσης, ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης,  ως μηχανισμός άμυνας αλλά και επίθεσης στους εισβολείς. Τους εισβολείς  αυτούς  που ορέγονται να μας  ελέγχουν και να μας υποδουλώσουν, με τα σύγχρονα μέσα, τα οικονομικά,  τα κοινωνικά και πολιτικά
Τώρα περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να πολεμήσουμε εντός και εκτός Ελλάδος. Η απειλή δεν εντοπίζεται στην απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά  δοκιμάζει το πνεύμα, την ψυχή, τις ελπίδες και τις αντοχές μας, τα όνειρα και την ελπίδα μας.  
 Ωστόσο έχουμε τον τρόπο, τα μέσα να τα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες, να αναδυθούμε από την τέφρα μας. Ο πολιτισμός , η ιστορία μας, ο φυσικός μας πλούτος, το μεγαλείο μας, ως Επτανήσιοι και Έλληνες είναι συνθήκη ικανή, να σταθούμε νικηφόρα στις επάλξεις να διασώσουμε  τα κεκτημένα, την κληρονομιά και την ψυχή μας.
Η 25 η Μαρτίου άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αποτελεί και μια μεγάλη θρησκευτική εορτή, αυτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Της χαρμόσυνης  αυτής αγγελίας, που σηματοδότησε την άφιξη του Σωτήρα Ιησού στον ανθρώπινο κόσμο μας. Ας δούμε αυτήν την ημέρα συμβολικά, ως το αισιόδοξο μήνυμα, την απαρχή της λύτρωσης όλων μας από τον ζυγό της πίεσης, της παρακμάζουσας οικονομίας, του δυσοίωνου μέλλοντος του ζυγού των ξένων παρεμβάσεων και την απαρχή μιας πορείας ανάτασης και ανάπτυξης για τα νησιά και την χώρα μας.  
Το ιδανικό της ελευθερίας πάντα συντρόφευε τους Έλληνες και ποτέ δεν επαναπαύτηκαν, ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία οφείλει να μας εμπνέει  σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Έχουμε καθήκον ως Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τα  οράματα του 1821, να επεκτείνουμε την ελευθερία που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές. Είναι χρέος όλων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εκείνο.
Η ελευθερία δε χαρίστηκε ποτέ· κατακτήθηκε με το αίμα και με τις θυσίες του πολύπαθου τούτου λαού.
Άλλωστε θέλει «αρετήν και τόλμη η ελευθερία»




Σας ευχαριστούμε για την προβολή του θέματος.
                                                         

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: