http://kefalonianet.blogspot.com/
Όταν φτιάχτηκε το ΠΑΣΟΚ στα Μαυράτα το 1974 το πρώτο ιδρυτικό μέλος ήταν ο Νικόλας Χούνος, αγρότης που ο παππούς του κρεμάστηκε από τους Εγγλέζους στην εξέγερση του 1849.
Ο Νικόλας Χούνος ήταν εμβληματική προσωπικότητα για το χωριό, πρόλαβε όμως και πέθανε νωρίς, έτσι δεν έζησε να δει πως σήμερα, 15 Μάρτη 2012, ο γιός του ο Σπύρος και η γυναίκα του η Σάρα με τα δυό τους παιδιά άφησαν τα Μαυράτα για να εγκατασταθούν μόνιμα στα σύνορα της Αγγλίας με τη Σκωτία. Εκεί με το καλό σε λίγους μήνες θα γεννηθεί το τρίτο τους παιδί, ένας νέος Βρετανός υπήκοος.
Ο Σπύρος Χούνος δεν θα πάρει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Σας παρακαλώ να θεωρήσετε την απουσία του δικαιολογημένη.
Ο Σπύρος και η οικογένεια του θα ζουν πλέον εξόριστοι στην Αγγλία. Τα εγγόνια του Νικόλα Χούνου θα μεγαλώσουν εκεί.
Δεν θα ψηφίσει και ο Άγγελος Μανταλβάνος από τον Πόρο. Έφυγε πριν λίγες μέρες μετανάστης στον Καναδά.
__________________________________________________________________________________
Μισό αιώνα πριν, ανειδίκευτοι εργάτες από την Ελλάδα, έβλεπαν σαν σανίδα σωτηρίας τη μετανάστευση στην Αυστραλία, πνίγοντας το νόστο τους, μέσα από τα τραγούδια του Καζαντζίδη.
Τα ορυχεία, οι φυτείες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ήταν το ελπιδοφόρο όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Υποψήφιες νύφες, συναντούσαν μελλοντικούς συζύγους, με οδηγό μια φωτογραφία και ένα γράμμα.
Μισό αιώνα μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μια άλλη κατηγορία Ελλήνων, πτυχιούχων, άνεργων, βλέπουν τον πιο μακρινό προορισμό σαν σανίδα σωτηρίας.
Η Αυστραλία έχει βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη και η οικονομία της θεωρείται από τις πιο ισχυρές.
Οι μετανάστες εισρέουν κατά εκατοντάδες και οι προϋποθέσεις για την παραμονή τους είναι συγκεκριμένες. Ο συγγενής, που έφυγε τότε, γίνεται εγγυητής για τον συγγενή που φτάνει τώρα, προκειμένου να πάρει βίζα και να αναζητήσει μια θέση εργασίας.
Άνθρωποι με προσόντα, ικανοί να στελεχώσουν επιχειρήσεις, γίνονται δεκτοί από τη χώρα. Μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν βίζα, έχουν εκείνοι που θα επιλέξουν θέσεις εργασίας στην επαρχιακή Αυστραλία, αφού εκεί παρατηρείται μεγαλύτερη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Στην λίστα των προτιμήσεων και ο Καναδάς. Ο δείκτης ανάπτυξης της χώρας παρουσιάζει άνοδο, γεγονός που η στατιστική υπηρεσία αποδίδει στη μετανάστευση. Η χώρα, παρέχει υψηλό επίπεδο διαβίωσης, άριστο εκπαιδευτικό σύστημα, ανθρώπινη υγειονομική περίθαλψη, ηρεμία, ασφάλεια και καθαρή ομορφιά. Ότι έχουμε και στη χώρα μας δηλαδή…
Η ελληνική πραγματικότητα πάντως απέχει έτη φωτός από το όνειρο των ελλήνων. Αν και εδώ εισρέουν καθημερινά ορδές λαθρομεταναστών, είμαστε ανεπαρκείς για να χειριστούμε την ασφάλεια της χώρας, οργανώνουμε μόνο επιχειρήσεις σκούπας, πού και πού, για να δημιουργήσουμε έναν νέο κύκλο φαυλότητας. Η Ελλάδα θυσιάζει τα παιδιά της στο βωμό της κρίσης και της πολιτικής ανεπάρκειας…κι όσο αυτό συμβαίνει, θα αναρωτιόμαστε πόσοι ήταν τελικά εκείνοι που έφαγαν και πότε όλοι εμείς ήμασταν μαζί τους…
επιμ. κειμ. Δημήτρης Βανδώρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου