Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Κωστας Γαβρας: Δολοφονοι, οσοι πετανε 1000 εργατες στο δρομο....!!


Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ έχει εκφράσει φόβους ότι η ανεργία πρόκειται να φτάσει έως και το 22% το 2011 στη χώρα μας… Το 2005 στην Εφημερίδα «Καθημερινή» ο κορυφαίος ευρωπαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς έδωσε συνέντευξη στην Μαρία Κραουνάκη με αφορμή την ταινία του «Το τσεκούρι» που διαπραγματευόταν την απόγνωση ενός άνεργου.Εκτός των άλλων, ο Κ. Γαβράς στην εν λόγω συνέντευξη, είχε αναφέρει:Οι φόνοι (στην ταινία «Το τσεκούρι») είναι μια παραβολή. Αλήθεια είναι εκείνο που βιώνει ο ήρωας από την απώλεια της δουλειάς του.Ο ήρωας, νιώθει – και το δηλώνει- ότι βρίσκεται σε πόλεμο. Στον πόλεμο, λοιπόν, σκοτώνεις χωρίς να θέλεις. Δεν υπάρχουν ηθικοί κανόνες. Η μόνη ηθική είναι να κερδίσεις.Οι τρομοκράτες Οι δολοφόνοι στην ταινία δεν είναι ο δικός μου χαρακτήρας (ο πρωταγωνιστής) αλλά αυτοί που απολύουν 1000 – 2000 εργάτες, που τους πετάνε στο δρόμο για να κερδίζουν οι μέτοχοι περισσότερα χρήματα. Οι τρομοκράτες είναι αυτοί, όχι ο ήρωάς μου. Και η κοινωνία βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση.Ξεχνάμε τον ουμανισμό και οδεύουμε προς τον οικονομισμό. Η οικονομία υπεράνω όλων. Ακόμη και τα δικτατορικά συστήματα μιλούσαν για τον άνθρωπο. Σήμερα όλες οι δημοκρατίες αναφέρονται στην οικονομία. Ο σύγχρονος άνθρωπος διαμορφώνεται μέσα στη μοναξιά. Ο καθένας για τον εαυτό του. Εγώ και η οικογένειά μου. Μέχρι τώρα τους εργάτες τους απέλυαν εύκολα και αυτό ήταν σχεδόν αποδεκτό απ’ όλους.

  • Σήμερα, απολύουν χωρίς καμία δυσκολία τα μεσαία τάξη. Στο παρελθόν δεν ήταν καθόλου εύκολο. Πρόσφατα, μια εταιρεία στη Γαλλία απέλυσε 1200 υπαλλήλους ενώ είχε κέρδη 48%! Οι τρομοκράτες βρίσκονται από την άλλη πλευρά…

 Πολύ άγριο σύστημα. 500 διευθυντές ελέγχουν το 55% της παραγωγής

  •  Το κράτος υποχωρεί διαρκώς. Σήμερα, δεν ξέρω ποιος δίνει το παράδειγμα, ο Μπους, ο Μπλερ, πάντως οι κοινωνίες φτάνουν ανήκουν σε μερικούς ανθρώπους. Έκανα έναν υπολογισμό: 500 Διευθυντές μεγάλων εταιρειών ελέγχουν το 55% της παραγωγής ολόκληρου του κόσμου. Πεντακόσιοι άνθρωποι για 6δις. Το σύστημα είναι πολύ άγριο σήμερα.

  •  Όσοι χάνουν τη δουλειά τους χάνουν και την αυτοεκτίμησή τους και την εκτίμηση των άλλων, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν μαζί με τους άλλους, να κινηθούν στους ίδιους χώρους, να πάνε στα ίδια μέρη… Έτσι χάνονται και οι φίλοι. Διαλύεται η προσωπική και κοινωνική ζωή         http://afigisizois.wordpress.com/category

Δεν υπάρχουν σχόλια: