Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Υπάρχει ΕΥΤΥΧΩΣ και αυτή η πλευρά των πραγμάτων… Φιλότιμοι & έντιμοι Κεφαλλονίτες πολιτικοί


http://www.kefallinia.com/

Πλημμύρισαν τα μάτια και τα αυτιά μας από αριθμούς με ατελείωτα μηδενικά. Με αφορμή λοιπόν τα όσα συμβαίνουν με πρωταγωνιστές τον Τσοχατζόπουλο και τα διάφορα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ο ίδιος κατονόμασε και που έκαναν τις αγορές των οπλικών συστημάτων, τα δισεκατομμύρια δρχ. που σπαταλήθηκαν, τα εκατομμύρια € και ελβετικά φράγκα που δόθηκαν ως μίζες, αλλά και πιο πριν τα γεγονότα με τον Τσουκάτο, τον Μαντέλη, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τους «κουμπάρους» και την «δεξιά» -που δεν είναι βέβαια «άμοιρη ευθυνών»- και, εν κατακλείδι, τη «μπόχα» που αναδύεται από την πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης, επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ εν συντομία, δυο ιστορίες με πρωταγωνιστές δυο Κεφαλλονίτες πολιτικούς που δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή –για να μην αναφερθώ σε πολιτικούς εν ζωή, ξεχάσω άθελά μου κάποιους και κριθώ αυστηρά από τους … καλοθελητές κριτές-.
Την πρώτη την ανέσυρε πριν χρόνια από το Τοπικό Αρχείο ο ιστοριοδίφης Α-Δ Δεμπόνος και έχει ως πρωταγωνιστή τον παλιό Δήμαρχο Κρανίων Βικέντιο Καρύδη. Εν ενεργεία δήμαρχος ο Καρύδης κατέληξε το 1888 να κρεμαστεί γιατί τον έθιξε ένας ψαράς στην πεσκαρία στο Αργοστόλι όταν δεν είχε να πληρώσει τα ψάρια που ζήτησε να αγοράσει «μπιστιού». Πικραμένος ο δήμαρχος οδηγήθηκε αμέσως στην Κρανιά όπου αυτοκτόνησε.
Και την δεύτερη μού την διηγήθηκε η μητέρα μου η οποία και ως μικρανηψιά και ως για χρόνια συνεργάτης του Βαγγέλη Δενδρινού, του επονομαζόμενου «Τρυπητήρη» γνώριζε «από πρώτο» χέρι τις ενέργειές του. Ο Δενδρινός δεν είχε ποτέ στην τσέπη του χρήματα. Και αυτό γιατί μονίμως όποιος είχε ανάγκη και έφτανε στην πόρτα του, ο πονόψυχος «Βαγγελάκης» άδειαζε τις τσέπες του από το περιεχόμενό τους και το έδινε εκεί όπου έκρινε. Μάλιστα, με την χαρακτηριστική ένρινη φωνή του -την οποία εμιμείτο η μάνα μου- της έλεγε: «Μαριγούλα μου, τούτος ‘δω τά’χει ανάγκη». Μου μετέφερε η μητέρα μου επίσης το γεγονός ότι έναν χειμώνα στην Αθήνα έδωσε το μοναδικό παλτό του σε κάποιον που κρύωνε. Και φυσικά δεν είχε χρήματα να το αντικαταστήσει με αποτέλεσμα να αρρωστήσει βαριά.
Αναμφίβολα -και ευτυχώς- οι αξιέπαινοι, οι ενάρετοι και ηθικοί Έλληνες πολιτικοί είναι αρκετοί. Όμως, αυτά τα δυο πρόσωπα μού ήλθαν στον νου σε πρώτη φάση καθώς άκουγα τα των κυρίων κυρίων «πολιτικών» που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και που αποδίδουν τα υπέρογκα ποσά που έδιναν για αγορές σε «δωράκια» ή σε «συμπτώσεις».
Ευρυδίκη Λειβαδά

Φωτογραφία: Το Γρέκι.
Μήπως τελικά η εντυπωσιακή σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου την συγκεκριμένη μέρα της προκήρυξης των εκλογών, μήπως το «επικοινωνιακό πολιτικό δώρο» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βγει μπούμερανγκ και στα δυο κόμματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: