Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ‏

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ 520 ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ    ΣΤΟ  ΤΕΙ  ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

  1. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ –   2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 
    
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ    
  1. Δρ ΣΟΦΙΑ ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ. ΕΝΤ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ- ΤΜΗΜΑ  
                                                                                     ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   
  1. ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ. ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ  
                                                                ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   
  1. ΜΠΑΖΑΤΗ ΙΩΑΝΝΑ. ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΗ   ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ   
                                                         ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ                                       



Α. ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 80 ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ ΤΡΙΕΣ  ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 
     ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 
                                            Πίνακας 1 
ΤΥΡΙ  (1) 
ΚΡΑΣΙ (2) 
ΜΕΛΙ (3) 
ΜΑΝΤΟΛΕΣ (4) 
ΤΙΠΟΤΑ (5) 

15.5% 

52.1% 

2.8% 

8.5% 

19.7% 

Έρευνα σε 80 φοιτητές του ΤΕΙ για την κατανάλωση τοπικών προϊόντων έδειξε τα ακόλουθα. Όπως φαίνεται στον Πίνακα1 και απεικονίζεται στο Γράφημα 1 που ακολουθεί, οι φοιτητές προτιμούν από τα Κεφαλονίτικα προϊόντα το κρασί σε ποσοστό 52.1%, ακολουθεί το τυρί με 15.5%, οι μάντολες 8.5%, το μέλι 2.8%, ενώ σε ποσοστό 19.7% δεν καταναλώνουν τίποτα. Χρειάζεται περισσότερη και σωστή προβολή των κεφαλονίτικων προϊόντων 

Β. ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 70 ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ  ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 
    ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  (ΚΑΙ ΛΑΔΙ) 
                              
Πίνακας 2 
ΤΥΡΙ (1) 
ΚΡΑΣΙ (2) 
ΜΕΛΙ (3) 
ΜΑΝΤΟΛΕΣ (4) 
ΛΑΔΙ(5) 
ΤΙΠΟΤΑ(6) 

12.9% 

20% 

2.8% 

11.5% 

34.3% 

1.4% 

Στη δεύτερη έρευνα σε δείγμα 70 φοιτητών, όταν προσθέσαμε και το λάδι στην ερώτηση για την κατανάλωση Κεφαλονίτικων προϊόντων, όπως φαίνεται στον Πίνακα 2 και απεικονίζεται στο Γράφημα  2, το λάδι κατέλαβε την πρώτη θέση σε ποσοστό 34.3%, το κρασί δεύτερο 20%, οι μάντολες με 11.5%, το μέλι πάντα τελευταίο με 2.8%. Χρειάζεται προβολή κύρια του μελιού της Κεφαλονιάς. 




          Γράφημα     1                                        Γράφημα  2 
[Εικόνα] [Εικόνα] 


Γ. ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 150 ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ  ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 
Σε Τρίτη έρευνα που απευθύνθηκε σε 150 φοιτητές του ΤΕΙ, όπως φαίνεται στον Πίνακα 3 που ακολουθεί, οι φοιτητές τοποθετήθηκαν ως εξής 
Πίνακας 3 

 

Δ.  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 
      ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 363 ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ  ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ 
Είναι θετικά διακείμενοι για όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως φαίνεται στον Πίνακα 4 που ακολουθεί,  αλλά αμφισβητούν τους επαγγελματίες του Τουρισμού Υγείας καθώς και αυτούς που προσφέρουν Θρησκευτικό Τουρισμό, ως προς τις προθέσεις τους. Θεωρούν ότι η Σωματική Υγεία και η Ψυχική Γαλήνη, που αναζητούν οι άνθρωποι στον Τουρισμό Υγείας και στον Θρησκευτικό και  Πνευματικό Τουρισμό αντίστοιχα, δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης.  
                                  Πίνακας4 
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ  ΕΝΑΛ. ΤΟΥΡΙΣΜ. 
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ--------ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 
ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ--------- ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 
ΥΓΕΙΑΣ-----------ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ------------ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ  
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ------------- ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ  
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ--------- ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ---------- ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ  
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΟΥΣ 
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ  





                                    Πίνακας 5 
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ  Ή  ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ 
ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ 

ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 

46.3%      > 

42.7% 
ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 
28.9%        < 
58.1% 


               ΓΡΑΦΗΜΑ 3                                                ΓΡΑΦΗΜΑ 4 

                 ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ                                ΩΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 
[Εικόνα][Εικόνα] 
Ως τουρίστες προτιμούν τον εναλλακτικό τουρισμό (46.3%), όπως φαίνεται στον Πίνακα 5 και στο Γράφημα 3. Σαν επαγγελματίες προτιμούν περισσότερο να ασχοληθούν με τον κλασσικό τουρισμό (58.1%), όπως απεικονίζεται στο Γράφημα 4 και αναφέρεται επίσης στον Πίνακα 5 

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ   
Πίνακας 6 
                                               ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ       ΩΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 
1.ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 
15.2 % 
15.4 % 
2.ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 
9.1  % 
11.8 % 
3.ΥΓΕΙΑΣ 
3.3  % 
2.8 % 
4.ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ 
28.9 % 
28.7 % 
5.ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ 
12.9 % 
15.2 % 
6.ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ 
26.2 % 
21.8 % 
7.ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ 
--- 
--- 
8.ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ 
3% 
3.6 % 


                   
                ΓΡΑΦΗΜΑ 5                                                        ΓΡΑΦΗΜΑ 6 
                 ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ                                                   ΩΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 
[Εικόνα]        [Εικόνα] 



Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 6 και απεικονίζεται στα γραφήματα 5 & 6, οι φοιτητές σαν τουρίστες, αλλά και σε περίπτωση που ασχοληθούν επαγγελματικά με τον Εναλλακτικό Τουρισμό, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τον Πολιτισμικό Τουρισμό (28.9% και 28.7 %, αντίστοιχα)  και δεύτερη τον Τουρισμό Περιπέτειας (26.2%-21.8%). Ακολουθούν ο Αγροτουρισμός τρίτος (15.2%-15.4%), ο Αθλητικός Τουρισμός τέταρτος (12.9% -15.2% υπερτερεί σαν επάγγελμα) ο Οικοτουρισμός πέμπτος (9.1%- 11.8% υπερτερεί η επαγγελματική προτίμηση) έκτος ο Τουρισμός Yγείας (3.3%-2.8% χαμηλά ποσοστά και στις δύο περιπτώσεις. Οι σπουδές τους δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα της υγείας και το νεαρό της ηλικίας δεν κάνει υψηλές συσχετίσεις με την ασθένεια) και έβδομος ο Πνευματικός Τουρισμός (3%-3.6% χαμηλά ποσοστά και στις δύο περιπτώσεις). Ο Θρησκευτικός Τουρισμός δεν επιλέγεται ούτε επαγγελματικά, ούτε τουριστικά. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν μέση ηλικία 22 έτη. 
Ο διαχωρισμός ως προς το φύλο θα παρουσιαστεί στα πλαίσια Συνεδρίου. 
Τα ανωτέρω ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν βοήθημα στη σωστή ανάπτυξη του Τουρισμού με ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πολιτική και Πράξη

Σοφία Αράβου-Παπαδάτου

Υποψήφια Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης με τη ΔΗΜ.ΑΡ

1 σχόλιο:

Λέων είπε...

Δεν είμαι ειδικός αλλά δεν γνωρίζω τις ερωτήσεις.
Παράδειγμα η φέτα είναι ασυναγώνιστη και αν δεν τρώνε φέτα οι φοιτητές που ερωτήθηκαν;
Το μέλι επίσης αλλά ακριβό και δεν τρώγεται και πολύ από νέους οι μαρμελάδες είναι και φτηνότερες.
Το λάδι, σιγά που γνωρίζουν από λάδι, τη τιμή κοιτάνε.
Η ηλικία όπως σωστά αναφέρεται προκαλεί μάλλον θυμηδία όταν ακούγεται θρησκευτικός ή τουρισμός υγείας.
Γενικά πιστεύω πως είναι μια έρευνα προς συζήτηση, αλλά όχι αντιπροσωπευτική.