Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΜΑΡΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ (Κεφαλονιά, 1808 – Ταγκανρόκ, 1896)

http://filia-gr.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=56&lang=el&limitstart=7


Γεννήθηκε στις Κεραμιές της Κεφαλονιάς. Χωρίς να έχει πάρει τη στοιχειώδη έστω εκπαίδευση αλλά με εφόδιο την επιθυμία και τη σταθερή θέλησή του να φύγει μακριά από τη φτώχεια της αγροτικής του οικογένειας έφτασε πριν από το 1830 στο Ταγκανρόκ της Αζοφικής θάλασσας με εύρωστη τότε, πρώτο μισό του 19 αιώνα, ελληνική παροικία. Εργατικός ο ίδιος, αρχικά εργάστηκε σε πλοία που ασχολούνταν με το εμπόριο στην Αζοφική, δεν άργησε όμως να συστήσει δική του εμπορική εταιρεία. Στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1860 σε συνεργασία με τους άλλους δύο αδελφούς, τον Ανδρέα και τον Παναγή, είχε συγκροτηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο επιχειρήσεων του «Οίκου Βαλλιάνου», με τρία βασικά κέντρα, στο Ταγκανρόκ ο Μαρής, στη Μασσαλία ο Ανδρέας και στο Λονδίνο ο Παναγής.
Η εταιρεία «Μαρίνος Α. Βαλλιάνος», που σύστησε ο Μαρής στο Ταγκανρόκ, ανέπτυξε ποικίλες δραστηριότητες - εμπορική, πλοιοκτητική, ναυλομεσιτική και δανειοδοτική – που γρήγορα απέφερε στον ιδιοκτήτη της υπέρογκα κέρδη, καθώς, όντας ο ίδιος εργατικότατος, διορατικός και τολμηρός, αξιοποίησε σύγχρονές του ιστορικές συγκυρίες (Κριμαϊκός πόλεμος 1854-56, Συνθήκη Παρισιού 1856, Γαλλοπρωσικός πόλεμος 1868), ενώ αρκετές φορές απέφευγε να πληρώνει τελωνειακούς δασμούς. Ο Μ. Βαλλιάνος συγκαταλεγόταν μεταξύ των σπουδαιοτέρων εξαγωγέων της Ανατολικής Μεσογείου, ελέγχοντας ένα μεγάλο μέρος των φορτίων από τα λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και
του Ευξείνου Πόντου. Παράλληλα, ήταν από τους πρώτους που γρήγορα στράφηκε στο ατμόπλοιο, αντιλαμβανόμενος τη σημασία και την αξία του νέου πλοίου.
Πολύκροτη, ωστόσο, υπήρξε η δίκη για το σκάνδαλο του Τελωνείου του Ταγκανρόκ το 1881, στην οποία οδηγήθηκε και ο Μ. Βαλλιάνος μαζί φυσικά και με άλλους εμπόρους αλλά και κρατικούς υπαλλήλους του τελωνείου με την κατηγορία της χρόνιας λαθρεμπορίας και πλαστογραφίας. Ο Βαλλιάνος καταδικάστηκε σε εξορία στο Τοβόλσκ της Σιβηρίας και σε υψηλή χρηματική ποινή, την οποία κατέβαλε, αλλά δεν εξέτισε την ποινή της εξορίας, γιατί κέρδισε την έφεση ενώπιον του Ακυρωτικού Εφετείου της Αγίας Πετρούπολης.
Κατά καιρούς συνεισέφερε στο ελληνικό κράτος σε δύσκολες εθνικές περιστάσεις, ενώ πάντοτε στήριζε τους Κεφαλονίτες και γενικότερα τους Έλληνες του Ταγκανρόκ. Θεωρείται, τέλος, ως ένας από τους ευεργέτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών μαζί με τους αδελφούς του Παναγή και Ανδρέα. Η παρουσία και δράση του Μ. Βαλλιάνου στην Αζοφική απασχόλησε τις εφημερίδες των μεγαλύτερων πόλεων της Ρωσίας: ένας απλός ναυτικός της Κεφαλονιάς κατόρθωσε να μετεξελιχθεί σε πολυεκατομμυριούχο της Νότιας Ρωσίας και να μετατραπεί σε έναν από τους θρύλους του Ταγκανρόκ. Η ζωή του και η δράση του, μάλιστα, ενέπνευσαν αρκετούς λογοτέχνες, όπως τον Αντόν Τσέχωφ, και απασχόλησαν και απασχολούν χρονογράφους και ιστορικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: