Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Θέμα για κατοχικό δάνειο και λίστες Χριστοφοράκου έθεσε ο Τσίπρας στον Σόιμπλε

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Σόιμπλε το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να δώσει στην Αθήνα την κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου και τις λίστες με τα ονόματα του σκανδάλου Siemens.
«Δεν μπορείτε να μιλάτε για καλές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να κάνετε βήματα σε αυτά τα δύο θέματα» είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του αυστηρού προγράμματος λιτότητας, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters.

Mάλιστα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται ότι κάλεσε τον κ. Τσίπρα όχι μόνο να αποδεχθεί το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά να στηρίξει κιόλας την τρικομματική κυβέρνηση.
«Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την … εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί» ανέφερε στη δήλωσή του ο αξιωματούχος.
Παράλληλα, σύμφωνα πάλι με το Reuters που επικαλείται πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνον εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί επιτυχώς».
Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον γερμανό υπουργό ότι για τις επενδύσεις, για τις οποίες κάνει συχνά λόγο το Βερολίνο, φταίει η ελληνική γραφειοκρατία και η ολιγαρχία, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «σε συνθήκες κατάρρευσης δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη και ανάπτυξη».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματός του ότι η πολιτική του μνημονίου και της λιτότητας έχει αποτύχει και ξεκαθάρισε ότι εάν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει αυτή την συνταγή και θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
Πρώτον, θα διεκδικήσει λύση στο πρόβλημα του χρέους κατά τα πρότυπα του 1953, με τη συμφωνία για την ίδια τη Γερμανία, δηλαδή διαγραφή μέρους του και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης. Δεύτερον, αλλαγές στο κράτος, ώστε αυτό να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Και τρίτο δημοσιονομική εξισορρόπηση με κοινωνικά δίκαιες όμως κοινωνικά δίκαιο καταμερισμό των βαρών και όχι με περικοπές και άγρια φορολόγηση των αδυνάτων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά και στη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι σε αντίθεση με τη Γερμανία, που αξιοποίησε το θέμα, στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα. Γενικότερα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κοινό νόμισμα σημαίνει και κοινό πρόβλημα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας είπε:
«Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη. Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές.
Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ.
Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη».
Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: