Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σφοδρές αντιδράσεις για την απαλλαγή των εφοπλιστών από την έκτακτη εισφορά

Δηκτική ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την εξαίρεση των εφοπλιστών από την έκτακτη εισφορά συναλλάγματος στις ναυτιλιακές εταιρείες. Δείτε τι αναφέρει
"Οι πιέσεις των εφοπλιστών προκειμένου να αποφύγουν μία έστω συμβολική συνεισφορά στα φορολογικά βάρη… φαίνεται ότι έπιασαν τόπο".

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωσή του τμήματος ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και σχολιάζει την τροποποίηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να εξαιρέσει από την έκτακτη εισφορά συναλλάγματος τις ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία και έχουν εγκαταστήσει γραφείο στην Ελλάδα και να επιβληθεί μόνο σε εταιρείες με παραναυτιλιακές δραστηριοτήτες.
"Αντίθετα, τα αιτήματα συλλογικών φορέων και κομμάτων για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες, καθώς και η φοροελάφρυνση πολιτών που επιβαρύνονται φορολογικά ενώ βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και από τις δυνάμεις της ''ευθύνης'' γιατί… έθετε σε κίνδυνο την επόμενη δόση", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι "η αξία των φορολογικών εσόδων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι μεγαλύτερη από αυτή των αναξιοπαθούντων… εφοπλιστών".
Σύμφωνα με την νέα προσθήκη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η προβλεπόμενη έκτακτη κλιμακωτή εισφορά για τέσσερα χρόνια, επί του συνολικού ετήσιου ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος, θα επιβάλλεται στις εταιρείες παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων (όπως ναύλωσης, ασφάλισης, μεσιτείας, αγοραπωλησιών) και όχι στις εταιρείες που διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται πλοία υπό ελληνική ή ξένη σημαία και έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας.
Από τη ρύθμιση, που βρίσκεται στο άρθρο 45, μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες συζητούνται σήμερα στη Βουλή, εξαιρούνται επίσης οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας αλλά και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: