Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πάμε για να συλλέξουμε στοιχειά για το Παραμύθι μας

http://porosnews.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5857.html
Ισως  η Μυθολογία  είναι μπερδεμένη,, αλλά έχει πολύ γοητεία να βρίσκεις  άκρες!

ΑΣ  ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΟΝ  ΠΕΡΣΕΑ! ( ΕΧΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ,,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ!!)


Μην μπορώντας να δεχτεί τον θρόνο του Άργους κάτω από αυτές τις συνθήκες, τον ανταλλάσσει «κοινή συναινέσει» με τον εξάδελφό του Μεγαπένθη, γιο του Προίτου, βασιλιά τηςΤίρυνθας.
Έτσι ο Περσέας έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας. Εκεί δημιούργησε την περίφημη για τα «Κυκλώπεια Τείχη» της πόλη Μυκήνες. Ονομάστηκε έτσι από την άκρη της σπαθοθήκης, που ονομαζόταν «μύκης».
Ο Περσέας απόκτησε, με την Ανδρομέδα, εφτά παιδιά: τον Πέρση, τον Αλκαίο, τον Σθένελο, τον Έλειο, τον Γοργοφόνη και τον Ηλεκτρύωνα.(Επίσης,η εγκυκλοπαίδεια ΠΥΡΣΟΣ, τόμος Δ, σελ. 643, έκδοση 1929, αναφέρει τον Πέρση ως Περσέα, ο οποίος φέρεται και ως ο γενάρχης των Περσών, τον Έλειο ως Έλενο και ο υιός Γοργοφόνης αναφέρεται ως θυγατέρα Γοργοφόνη. Επίσης αναγράφεται ακόμη ένας υιός, ο Μήστωρ.)
Από τον Περσέα, γιο του Δία, ξεκινά η περίφημη γενιά του Ηρακλή, γιου του Δία.
Ο  ΜΗΣΤΩΡ,,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΟΥΜΕ  ΕΚΑΝΕ  ΤΗΝ ΙΠΠΟΘΟΗ,, ,,  ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ  ΤΟΝ ΤΑΦΙΟ, ΚΑΙ  ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ  ΤΟΝ ΠΤΕΡΕΛΑΟ  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΙ 
ΒΑΣΙΛΕΨΕ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ  ΟΜΗΡΙΚΟ  ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!
Ο Πτερέλαος απέκτησε εφτά παιδιά: τον Ευήρη, το Χρόμιο, τον Τύραννο, τον Αντίοχο, το Χερσιδάμα, το Μήστορα και την Κομαιθώ.
Τάφος λέγεται αλλιώς το Μεγανήσι, μια νησίδα νοτιοανατολικά της Λευκάδας, η οποία τον καιρό του Στράβωνα λεγότανε Ταφιάς και ανήκε στους λεγόμενους Ταφίους Νήσους. Οι άλλοι Ταφίοι νήσοι ήταν τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ Ακαρνανίας και Λευκάδας, όπως η Κάλαμος (παλαιότερα Κάρνος), οΚαστός, η Άτοκος και το Αρκούδι.
Μετά την ήτα τους από τον Κέφαλλο, οι Ταφίοι λέγεται ότι εγκατέλειψαν τις Εχινάδες και αποίκησαν το Κάπρι και την Καμπανία.
ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ  ΕΚΔΟΧΗ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο `Ιθακος ήταν Κερκυραίος στην καταγωγή ήρωας, γιος του Πτερελάου και της Αμφιμήδης, και απόγονος του Δία.
Αδέλφια του Ιθάκου ήταν ο Νήριτος και ο Πολύκτορας
Ο  Λαέρτης  Θεωρείται γιος του Αρκεισίου, σύζυγος της Αντίκλειας και πατέρας πολλών θυγατέρων. Ο Οδυσσέας ήταν το μόνο αρσενικό του παιδί. Ως μητέρα του Λαέρτη μνημονεύεται η Χαλκομέδουσα και ως πατέρας του Πατέρα του  ο Κέφαλος, επώνυμος ήρωας της Κεφαλλονιάς



Ο Ικάριος και ο Τυνδάρεως εκδιώχθηκαν από τον ετεροθαλή αδελφό τους Ιπποκόωντα, οπότε κατέφυγαν στην Πλευρώνα, στο ανάκτορο του Θεστίου, όπου παρέμειναν και τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τους γείτονες εχθρούς του. Αργότερα, ο Ηρακλής σκότωσε τον Ιπποκόωντα και τους γιούς του, και επανέφερε τον Τυνδάρεω στον θρόνο της Σπάρτης. Σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, ο Ικάριος παρέμεινε στην Ακαρνανία, όπου πήρε ως σύζυγό του την Πολυκάστη, κόρη του Λυγαίου, και απέκτησαν τρία παιδιά: την Πηνελόπη, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Ικάριος επέστρεψε στη Σπάρτη μαζί με τον αδελφό του και νυμφεύθηκε μια Ναϊάδα, την Περίβοια, αποκτώντας μαζί της 6 παιδιά: την Πηνελόπη (και πάλι), τον Θόαντα, τον Δαμάσιππο, τον Αλήτη, τον Περίλεω και τον Ικεύσιμο.
Για τη μονάκριβη κόρη του, την Πηνελόπη, ο Ικάριος διοργάνωσε αγώνες δρόμου και την πάντρεψε με τον νικητή, τον Οδυσσέα. Το πιθανότερο όμως είναι ότι ο Οδυσσέας είχε πάει στη Σπάρτη ως μνηστήρας της Ωραίας Ελένης και, όταν είδε το πλήθος των άλλων μνηστήρων της, σκέφθηκε να διαλέξει κάποια άλλη για σύζυγο αντί να έχει να αναμετρηθεί με τόσους άλλους. Πήρε λοιπόν την υπόσχεση από τον Τυνδάρεω ότι θα μεσολαβούσε για την Πηνελόπη, ενώ ο Οδυσσέας με την εξυπνάδα του θα του έλεγε ποια λύση έπρεπε να δώσει στο ζήτημα των μνηστήρων της Ελένης. Μετά τον γάμο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, ο Ικάριος ζήτησε να μείνει κοντά τους. Ο Οδυσσέας αρνήθηκε και ο Ικάριος, επιμένοντας, άρχισε να τρέχει πίσω από το άρμα με το οποίο το ανδρόγυνο έφευγε για την Ιθάκη, παρακαλώντας την Πηνελόπη να κατεβεί και να γυρίσει πίσω. Τελικά ο Οδυσσέας χάνοντας την υπομονή του στάθηκε σε ένα σημείο που απείχε τριάντα στάδια από τη Σπάρτη και ζήτησε από την Πηνελόπη να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και στον πατέρα της. Η Πηνελόπη αισθάνθηκε ντροπή και σε απάντηση σκέπασε με ένα πέπλο το πρόσωπό της, υπονοώντας με αυτό ότι ήθελε να ακολουθήσει τον σύζυγό της αλλά ντρεπόταν να το πει στον πατέρα της. Τότε ο Ικάριος κατάλαβε την επιθυμία της και υπεχώρησε. Αργότερα, στο μέρος όπου έγινε αυτό το περιστατικό, ο Ικάριος ανέγειρε ιερό ή άγαλμα της θεάς Αιδούς (= ντροπής), της τροφού της θεάς Αθηνάς.
Μία καθαρά τοπική παράδοση των Λακεδαιμονίων αναφέρει ότι ο Ικάριος συμμάχησε με τον άλλοτε εχθρό του, τον Ιπποκόωντα, και έδιωξαν μαζί τον Τυνδάρεω από τη Σπάρτη.
Στο Μουσείο του Βερολίνου βρίσκεται αγγείο με παράσταση του Ικάριου, έργο του αγγειοπλάστη του 5ου αιώνα π.Χ. Ιέρωνα.
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Περίλαος είναι γνωστός ένας Σάμιος πρίγκιπας, γιος του Αγκαίου, βασιλιά των Σαμίων Λελέγων, και της Σαμίας,θυγατέρας του ποτάμιου θεού Μαιάνδρου. Αδέλφια του Περιλάου ήταν ο Ένουδος, ο Σάμος, ο Αλίθερσος και η Παρθενόπη. EΠΙΣΗΣ Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Σαμία είναι γνωστή μία θυγατέρα του ποτάμιου θεού Μαιάνδρου. Η Σαμία παντρεύτηκε τον Αγκαίο και μαζί απέκτησαν 5 παιδιά (4 γιους και μία κόρη): τον Αλιθέρση, τον`Ενουδο, τον Περίλαο, τον Σάμο και την Παρθενόπη.


ΣΤΟ  ΟΠΟΙΟ  ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ  ΟΡΗ ΕΚΤΟΣ  ΤΟΥ ΠΤΕΡΕΛΑΟΥ,, ΤΟ ΛΑΕΡΤΙΟ ,ΤΟ ΤΑΦΙΟ, ΤΟ ΑΡΚΗΣΙΟ, ΤΟ ΑΝΤΙΚΛΕΙΟ, ΤΟ ΧΑΛΚΟΜΕΔΟΥΣΣΟ, , ΤΟ ΔΟΛΙΧΑ ΟΡΟΣ, κ.α!!  και μια παραλία κοντά στο Ναυσιπροννων με την ονομασία Παρθένιον εκ των χρόμιου και Παρθένου, οπως αναφέρεται και το νηιον,,οπου  θα μπορουσε να συνδεθει με την ναυσιπλοια, και συνθετικό του Παρθενίον, και Προνηιον,, Φυσικά και του τωρινού Παχνιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: