Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η προστασία από τα ναρκωτικά σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη



Στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που υπογράφηκε το Μάιο του 2016 με τον ΟΚΑΝΑ, έχουν αναπτυχθεί κοινές δράσεις  μεταξύ (26) Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και (23) Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Στόχος των δράσεων αποτελεί η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και η ευαισθητοποίηση των αστυνομικών σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων

Η προστασία από τα ναρκωτικά αποτελεί σταθερά μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού, επιδιώκει να διευρύνει το μέτωπο κατά των ναρκωτικών, με παρεμβάσεις κοινωνικού, προληπτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.
Η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που εδραιώθηκε με την υπογραφή  Πρωτόκολλου Συνεργασίας, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας σειράς κοινών δράσεων, που στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων.
Ήδη είκοσι έξι (26) Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποδιευθύνσεις και Τμήματα Ασφαλείας, συνεργάζονται με είκοσι τρία (23) Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής του ΟΚΑΝΑ, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Βόλο, Έδεσσα, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σύρο, Κω, Καλαμάτα, Τρίπολη και Άμφισσα.
Η συνεργασία, που αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, συνίσταται στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών αντιμετώπισης σχετικών περιστατικών, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, καθώς και στην αμοιβαία ενημέρωση σε θέματα όπως η αιτιολογία της εξάρτησης, η πορεία προς την εξάρτηση, προγράμματα πρόληψης, θεραπευτικά προγράμματα, κλπ., με στόχο την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινόμενου των ναρκωτικών.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας είχαν συνυπογράψει, τον Μάιο του 2016, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος.
Με αφορμή τη συνεργασία αυτή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης δήλωσε: «Η συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ καταδεικνύει τη σταθερή βούληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους πολίτες από τις επιπτώσεις του πολυσύνθετου προβλήματος των ναρκωτικών, που πλήττει κυρίως ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νεολαία. Ήδη η συνεργασία αυτή αποτιμάται με απτά αποτελέσματα, γεγονός που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε την επέκταση και την ενίσχυση της. Άλλωστε η ενημέρωση, η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση όλων μας είναι ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος στον κοινό αγώνα κατά των ναρκωτικών.»