Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Καμία συναίνεση με τις αντιδραστικές «προγραμματικές δηλώσεις» του κ. Γαβρόγλου



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά πως οι «προγραμματικές δηλώσεις» του νέου Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου σηματοδοτούν συνέχιση και επέκταση των αναδιαρθρώσεων. Με σημαία τις εκθέσεις ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του ΟΟΣΑ, τις οποίες ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμες», η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων για την πλατιά μάζα των μαθητών.
Οι δηλώσεις του Υπουργού είναι, επίσης, απόλυτα συμβατές με την έκθεση της ΕΕ για την παιδεία. Κάτω από τα γενικόλογα συνθήματα για «ποιότητα στην εκπαίδευση», κρύβονται πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις του κεφαλαίου, τις οποίες θα υλοποιήσει, σε συνέχεια των προηγούμενων υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και εκείνων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Είναι ενδεικτικό πως η πρόταση για ένα «νέο λύκειο», με εθνικό απολυτήριο, παραπέμπει στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη, όπως και μια σειρά άλλα μέτρα ευθυγραμμίζονται με το «νέο σχολείο» των Διαμαντοπούλου – Γιαννάκου – Αρβανιτόπουλου κοκ. Αποδεικνύεται ότι, με όποια μίγματα και διάλογο για τα επιμέρους, η γενική στρατηγική πλεύση που έχει χαραχτεί διαχρονικά στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ υπηρετείται με σταθερότητα. Ένα σχολείο πιο ταξικό, με λιγότερη γενική παιδεία, πιο ανταγωνιστικό, με στροφή στις δεξιότητες και την ψευτοκατάρτιση. Η διάψευση της κυβερνητικής δέσμευσης που είχε διατυπωθεί από τον προηγούμενο Υπουργό κ. Φίλη, για μόνιμους διορισμούς την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018, συνδυάζεται με νέες εξαγγελίες. Οι μόνιμοι διορισμοί, υπό την αίρεση του «κόφτη», παραπέμπονται για ακόμη μια φορά στο μέλλον, με όρους που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα για χιλιάδες συμβασιούχους - αδιόριστους εκπαιδευτικούς και που τροφοδοτούν το «διαίρει και βασίλευε». «Μπαίνει μπροστά» η αντιδραστική αξιολόγηση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τους εκπαιδευτικούς, με σαφή κριτήρια και προσανατολισμό. Δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα οι δηλώσεις περί συμμετοχής του κλάδου και της «κοινωνίας» στην τελική νομοθετική έκβασή της, περί «μη τιμωρητικότητας» και το γεγονός πως αυτή ξεκινά με την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την αξιολόγηση των στελεχών. Η κατεύθυνση για «οικονομική αυτονομία» της σχολικής μονάδας συμπληρώνει το «ψηφιδωτό» των δηλώσεων και δένεται άρρηκτα με τα προηγούμενα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει ότι είναι θράσος του κ. Γαβρόγλου να ζητά πολιτική και κοινωνική συναίνεση από τον κλάδο τους γονείς και τους μαθητές σε αυτή την αντιδραστική πολιτική. Αποτελεί μονόδρομο για το λαό ο αγώνας σε ρήξη με τις επιλογές κεφαλαίου – κυβερνήσεων – ΕΕ – ΟΟΣΑ, για ένα σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης. Κανείς «εταιρισμός», καμία αυταπάτη. Να μην περάσει η εξαπάτηση του νέου κοινωνικού διαλόγου της κυβέρνησης. Οι μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη μόρφωση, στη δουλειά, θα είναι τόσο περισσότερο αποτελεσματικές όσο λιγότερο έδαφος βρίσκει η κυβερνητική προπαγάνδα.
Αργοστόλι 11/01/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
                                    Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία