Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Δεν είναι όλα μαύρα…

Του Παύλου Παπαδάτου
Θα περίμενα ότι στην προ ημερησίας διάταξης στη βουλή για τα αγροτικά, κάποιος θα είχε την περιέργεια να μάθει, πώς οι Ολλανδοί που καλλιεργούν 19.500 τ.χμ. γης, εξάγουν ετησίως γεωκτηνοτροφικά προϊόντα αξίας 82 δις ευρώ και εμείς με 40.000 τ.χμ. καλλιέργειες εξάγουμε μόνο 5.4 δις ευρώ! Ακόμη και αν αφαιρέσουμε τις ανθοκομικές τους εξαγωγές που είναι πρώτοι στο κόσμο, εξακολουθούν να έχουν πολλαπλάσιες γεωκτηνοτροφικές εξαγωγές από ότι εμείς.
Δυστυχώς, αντί να κοιτάζουμε με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ώστε να γίνουν πιο παραγωγικοί, κοιτάζουμε πως θα παράγουμε πολιτικές ατάκες.
Πριν λίγα χρόνια, η αξία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε εκτιμηθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η εθνική μας όμως υπερηφάνεια τα θεωρούσε ψίχουλα. Σήμερα είμαστε ευχαριστημένοι που την πουλήσαμε έναντι 45 εκατομμυρίων. Εν τω μεταξύ, την έχουμε χρηματοδοτήσει και με άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ, ώστε οι μηχανοδηγοί να παίρνουν επίδομα για πλύσιμο χεριών και άλλες ευτράπελες παροχές!
Ο παραλογισμός όμως είναι το κυρίαρχο φαινόμενο της ελληνικής πολιτικής. Έτσι, πάνω από 700 χιλιάδες λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι σε τράπεζες για αστεία ποσά και οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε πιστωτική ούτε χρεωστική κάρτα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κτίσουν ούτε το αφορολόγητό τους. Συγχρόνως, οι εφορίες αντί να οργανωθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τη σημερινή φοροκλοπή - το 55% των Ελλήνων δηλώνει ετήσια εισοδήματα κάτω από οκτώ χιλιάδες ευρώ - κάνουν ελέγχους πίσω στο 1999 για να εισπράξουν από πεθαμένους! 
Έχουμε βέβαια και κάποιες δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που πιστεύουν ότι ένα θλιβερό άτομο έχει τρία τρισεκατομμύρια ευρώ που απέκτησε από πώληση πατέντας του θεού Απόλλωνα στις ΗΠΑ!!! Και άλλα 600 δις ευρώ σε άλλη τράπεζα για ώρα ανάγκης! Δηλαδή έχει όσα ακριβώς είναι όλο το εθνικό εισόδημα της Γερμανίας! Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν… 
Και ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι χωρίς επενδύσεις και σοβαρούς επιχειρηματίες δεν βγαίνει η Ελλάδα από την κρίση, τα πολιτικά κόμματα έχουν καταφέρει και τους κρατάνε εκτός βουλής και εκτός πολιτικών αποφάσεων! 
Η χώρα δεν σώζεται από ανεπάγγελτους που παρακαλάνε να βολευτούν στις τάξεις ενός κόμματος, αλλά από επιτυχημένους managers που πρέπει εθελοντικά να ανταποκριθούν στη σημερινή πρόσκληση της ΝΔ. Οι καθηγητές είναι για να διδάσκουν. Οι managers είναι αυτοί που διευθύνουν! Προς θεού, όχι άλλα «φωτεινά» μυαλά. Πρακτικά μυαλά χρειαζόμαστε.
Σημείωση
Το Bloomberg κατέταξε την Ελλάδα στην 30η θέση με κριτήριο την καινοτομία μεταξύ των 78 πλέον ανεπτυγμένων χωρών, και ακριβώς στη μέση ως προς την επενδυτική επικινδυνότητα. 
που υπάρχει στη χώρα μας.  Ας μην τα βλέπουμε λοιπόν όλα μαύρα.