Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Συνεχίζονται οι συναντήσεις της ΠΙΝ με τα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                              
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ Κέρκυρα, 28-1-2017
Τηλ.: 26613.61572
email: press@pin.gov.gr        

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνεχίζονται οι συναντήσεις της ΠΙΝ με τα πολιτιστικά 
σωματεία της Κέρκυρας
Ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων
στους Κυνοπιάστες, σε εξέλιξη η συνάντηση στο Σκριπερό


Συνεχίζοντας τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης και η περιφερειακή σύμβουλος, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Μαρίνα Μοσχάτ, συμμετείχαν το βράδυ της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2017, στη συνάντηση των Κυνοπιαστών για τα σωματεία της Νότιας Μέσης Κέρκυρας.
Στόχος των συναντήσεων είναι η ενημέρωση και η συνεργασία για την υλοποίηση της Πανιόνιας Πολιτιστικής Συνάντησης, που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα νησιά της ΠΙΝ, στη Λευκάδα, στις αρχές Μαρτίου. 

Ο πολιτισμός μας ενώνει, ενώνει τα νησιά μας και βοηθά στη συνοχή της ΠΙΝ, δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Πανδή, τονίζοντας ότι στόχος είναι η διατήρηση, προώθηση και εξέλιξη του πολιτισμού στα Ιόνια με την αρωγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. “Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να βοηθήσουμε τον πολιτισμό στα Ιόνια Νησιά να βρει το δρόμο για μεγαλύτερα πράγματα, καλύτερης ποιότητας, μεγαλύτερης έντασης και προβολής”, είπε η κα. Πανδή, ζητώντας συνεργασία ώστε η Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση να καταλήξει σε συμπεράσματα για τον πολιτισμό που θέλουμε και τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ συλλόγων και θεσμικών φορέων. 
“Σήμερα η δράση των φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό είναι κατακερματισμένη με συνέπεια πολλές φορές δράσεις και εκδηλώσεις να μην γίνονται γνωστές στο κοινό”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Μωραΐτης. “Στην Πανιόνια Συνάντηση πρέπει να καταλήξουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε”, συνέχισε, κάνοντας λόγο για κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία σε όλα τα νησιά. Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε σε ιδέες και προβληματισμούς για τη δημιουργία εκδηλώσεων πανελλήνιας ή και διεθνούς εμβέλειας και υπογράμμισε ότι προέχει η συζήτηση και η συνεργασία όλων ώστε να υπάρξει το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. 
“Στην περιοχή σας ασχολείστε πολύ σοβαρά με την έρευνα και τη λαογραφία κι είναι σημαντικό το αποτέλεσμα γιατί αναμοχλεύοντας το παρελθόν μπορείς να στηριχθείς για να κάνεις πράγματα για το μέλλον” δήλωσε και η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Μοσχάτ. “Γνωρίζουμε ότι τα σωματεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα” είπε υπογραμμίζοντας ότι “η μόνη λύση είναι να συνεργαστούμε για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, να δούμε και να συζητήσουμε το μέλλον του Επτανησιακού πολιτισμού και ποιες εκδηλώσεις μπορούν να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις”  



Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων πήραν το λόγο και κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις ζητώντας να συνεχιστούν οι συναντήσεις και να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας.

Ο κ. Ερωτόκριτος Κοντός από το Σύλλογο Μπενιτσών ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες για να μάθει το ευρύτερο κοινό την ιστορία και την εξέλιξή της στα Ιόνια Νησιά.
Ο πρ. Νομάρχης Στ. Πουλημένος, εκπροσωπώντας τη “Γειτονία” συνεχάρη την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την άποψη της θέσπισης κριτηρίων για την χρηματοδότηση των σωματείων και εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι θα μπορούσε η ΠΙΝ να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις και Φεστιβάλ που προάγουν και στηρίζουν την επτανησιακή ταυτότητα, δημιουργώντας έτσι μικρές κοιτίδες έρευνας, εργασίας μουσικών και κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία σε συνεργασίες και δημιουργικές εκδηλώσεις. “Θα έχουμε κάνει ένα σπουδαίο βήμα αν δώσουμε ταυτότητα στις εκδηλώσεις μας” είπε.
Ο κ. Δημήτρης Κάντας από τον Λαοδάμαντα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο λαϊκός πολιτισμός, να υπάρχει αξιολόγηση των χρηματοδοτούμενων σωματείων με μοριοδότηση ανάλογα με τον απολογισμό δράσεων κάθε χρονιάς και ενημέρωσε ότι θα καταθέσει έγγραφες προτάσεις.
Ο κ. Βασίλης Λαοπόδης από την CulturePolis υποστήριξε ότι θα πρέπει να τεθεί ένα οργανωτικό πλαίσιο που θα κινηθούν οι εκδηλώσεις και ζήτησε να συσταθεί μια ομάδα εργασίας καθώς κι ένα καλεντάρι εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει τον προγραμματισμό κάθε χρονιάς.
Ο κ. Γιώργος Σκλαβούνος από το Κέντρο UNESCO Ιονίου έκανε λόγο για κρίση πολιτισμού, υποστηρίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το τι, το πως και το γιατί της οικονομικής ζωής και της παραγωγής. “Πρέπει μέσω του πολιτισμού να τσακίσουμε τον πυρήνα της σημερινής κατάστασης που οδηγεί στην ιδιώτευση” είπε χαρακτηριστικά και κατέθεσε καταρχήν προτάσεις όπως η συλλογή των τραγουδιών του ριζοσπαστισμού και η προβολή τους, η οργάνωση εκδηλώσεων βασισμένων σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα των Ιονίων Νήσων (π.χ. αγροτικοί ξεσηκωμοί, τα 210χρόνια από την άμυνα της Λευκάδας απέναντι στους Οθωμανούς).
Ο κ. Φώντας Αλαμάνος, πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας "Νίκος Πακτίτης" ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λαογραφικό Μουσείο και την ανάγκη για την ενίσχυσή του και κατέθεσε την ιδέα συγκέντρωσης όλων των μουσειακών χώρων σε ένα διαδικτυακό τόπο ή εφαρμογή.
Ο κ. Τάσος Μπούας από το Σύλλογο Άφρας επεσήμανε ότι πολιτισμός χωρίς εθελοντισμό και συνεργασίες δεν μπορεί να παραχθεί, αλλά ζήτησε να υπάρξει συμβουλευτική καθοδήγηση όλων των σωματείων.
Ο κ. Αντώνης Πουλημένος, πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών αναφέρθηκε στην αλγεινή οικονομική κατάσταση των περισσότερων σωματείων και ζήτησε στήριξη ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Ο κ. Νίκος Μάμαλος, πρόεδρος του συλλόγου Αγ. Προκοπίου υποστήριξε ότι θα πρέπει εκτός από τις αναφορές στο παρελθόν του τόπου να ενισχυθούν και οι νεωτερισμοί στον πολιτισμό, γιατί είναι αναγκαία η στήριξη και των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τον πολιτισμό και της παραγωγής νέων ιδεών. Με την ιδιότητά του δε, του προέδρου του συλλόγου Λογιστών, ο κ. Μάμαλος ενημέρωσε και για το φορολογικό καθεστώς των σωματείων και συλλόγων και δήλωσε ότι ο σύλλογος Λογιστών είναι στη διάθεση των κερκυραϊκών φορέων για παροχή συμβουλών.
Το λόγο πήραν ακόμη ο κ. Γιώργος Περατινός, πρόεδρος της Φιλαρμονικής Γαστουρίου που κατέθεσε ιδέες και απόψεις ενόψει της Πανιόνιας Συνάντησης καθώς επίσης και ο κ. Αλέξανδρος Διαβάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Καστελλάνων Μέσης που ζήτησε να πυκνώσουν οι συναντήσεις των σωματείων με την Αυτοδιοίκηση.
Τέλος το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Μέσης Κέρκυρας κ. Γιώργος Καρύδης, που εξέφρασε την άποψη η επτανησιακή διάσταση των εκδηλώσεων και της πρώτης Πανιόνιας Συνάντησης στη Λευκάδα να βρίσκεται σε σύνδεση με την ελληνικότητα των νησιών ώστε να μην διαχωριστεί το επτανησιακό στοιχείο από το εθνικό. 

Το λόγο πήραν κι άλλοι εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων κυρίως για διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση, που αναμένεται να γίνει στη Λευκάδα στις αρχές Μαρτίου, με την οργάνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 


Η δράση το επόμενο διάστημα

Η αντιπεριφερειάρχης Νικολέττα Πανδή τέλος ενημέρωσε ότι σχεδιάζονται και συναντήσεις με τα σωματεία και συλλόγους της πόλης της Κέρκυρας, που θα οριστικοποιηθούν και ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ανάλογες δράσεις σχεδιάζονται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με ζητούμενο την συμμετοχή εκπροσώπων από συλλόγους και σωματεία στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις, θα καταθέσουν τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους για την οργάνωση και τον συντονισμό των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων.