Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

«Τα βασανιστήρια φέρνουν αποτέλεσμα»



«Δέσμευση» Τραμπ να επαναφέρει τον εικονικό πνιγμό και άλλες σκληρές πρακτικές βασανιστηρίων | (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Παγωμάρα προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι τα βασανιστήρια λειτουργούν, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να επαναφέρει ανακριτικές μεθόδους, όπως ο εικονικός πνιγμός, και να ανοίξει ξανά τις μυστικές εγκαταστάσεις της CIA, που έγιναν θέατρα βασανισμού αμέτρητων ανθρώπων.


Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ανώτατοι αξιωματούχοι μου επιβεβαίωσαν ότι τα βασανιστήρια φέρνουν αποτέλεσμα» σημειώνοντας ότι θα επαναφέρει απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης όπως ο εικονικός πνιγμός κάτι που φέρνει στις ΗΠΑ και τον κόσμο μνήμες Τζόρτζ Μπους.

Επισήμανε, ακόμη, στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ISIS, ότι θα ανοίξει τις παλιές μυστικές εγκαταστάσεις της CIA σε διάφορα σημεία του πλανήτη όπου κρατήθηκαν παράνομα και βασανίστηκαν άγρια πολλοί άνθρωποι.

Για να δικαιολογήσει τις σοκαριστικές δηλώσεις του υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Όταν πυροβολούν, όταν κόβουν κεφάλια, όταν ο ISIS κάνει πράγματα που κανένας δεν είχε ακούσει ούτε στον Μεσαίωνα, περιμένετε να μην κάνουμε τίποτα;».

Η πρώτη επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις αυτές ήλθε, πάντως, από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών με τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν να δηλώνει ότι «ο πρόεδρος μπορεί να υπογράψει όποιο διάταγμα θέλει, αλλά ο νόμος είναι νόμος και δεν θα επαναφέρουμε στις ΗΠΑ τα βασανιστήρια».

Χθες, μάλιστα, επικράτησε ανησυχία όταν το Associated Press αποκάλυψε έγγραφο το οποίο φέρεται να είναι διάταγμα προς υπογραφή για την επαναφορά των βασανιστηρίων, των φυλακών της CIA και της διατήρησης του Γκουαντάναμο.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι προμηθεύτηκε το έγγραφο από αξιωματούχο, ωστόσο ο Λευκός Οίκος διαψεύδει πως αυτό είναι έγγραφο της κυβέρνησης.

Μεγαλοστομίες και αντιδράσεις για το τείχος

Στο επίκεντρο, πάντως, βρίσκεται το διάταγμα που υπέγραψε χθες ο νέος πρόεδρος για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι θα το πληρώσει η γειτονική χώρα, κάτι που αρνείται ο πρόεδρος Νιέτο. Όμως η μεταναστευτική ροή, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970 και μετά.

Μετά τις υπογραφές ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι το κόστος της ανέγερσης του τείχους θα καλύψει αποκλειστικά το Μεξικό, η αντίδραση, όμως του Μεξικανού ομόλογού του ήταν οργισμένη.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο σε διάγγελμά του προς το λαό του Μεξικού δήλωσε ότι καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «Το Μεξικό δεν πιστεύει στα τείχη. Το έχω πει πολλές φορές: το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος».

Υπό την πίεση της μεξικανικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τον Πένια Νιέτο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει την επιστροφή μιας υψηλόβαθμης αποστολής που έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον προτού αποφασίσει «για τα επόμενα βήματα».

Μια... διαφορετική οπτική

Σε αντίθεση, πάντως, με τα όσα υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πολ Ράιαν, Ρεπουμπλικανός πολιτικός και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Τετάρτη πως το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό θα το χρηματοδοτήσει ο Λευκός Οίκος.

«Θα το πληρώσουμε εμείς αυτό και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα», είπε ο Ράιαν σε συνέντευξή του στο κανάλι MSNBC, όταν ερωτήθηκε ποιός θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του προσθέτοντας «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό».

Σε πτωτικούς ρυθμούς η μετανάστευση

Πέρα από τις μεγαλοστομίες του νέου προέδρου των ΗΠΑ τα τελευταία στοιχεία, όπως τα δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του Μεξικό, καταγράφουν ότι η μεταναστευτική ροή προς τις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τη δεκαετία του 1970.

Χθες, ημέρα που ο Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα για να αρχίσει η κατασκευή του τείχους, το Κέντρο για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής δήλωσε ότι η μετανάστευση από το Μεξικό σημειώνει πτωτική τάση από το 2008, μετά από μια αυξητική τάση από το 1990 έως την ακμή της το 2007.

Το Κέντρο ανέφερε ότι σήμερα η μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε αρνητικά ψηφία, με περισσότερα άτομα να επιστρέφουν στο Μεξικό λόγω της μειωμένης ζήτησης εργασίας στις αμερικανικές πόλεις, των απελάσεων, των συνοριακών ελέγχων και της αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής νοοτροπίας σε πολιτείες όπως η Αριζόνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συλλογικά έχουν μειώσει την επιθυμία των Μεξικανών να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί επιστρέφουν στη χώρα τους πια εθελοντικά.

Από το 2012, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο περίπου 11% των Μεξικανών ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 21% το 2007.

«Είμαστε στο στάδιο όπου θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε συμφωνίες νόμιμης μετακίνησης, (...) αλλά ο Τραμπ κάνει ακριβώς το αντίθετο», είπε στο πρακτορείο Xinhua ο Γκουστάβο Βέγα, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Κολέγιο του Μεξικού.

Από τα 35 εκατομμύρια Μεξικανών που αποτελούν την Μεξικανοαμερικανική διασπορά, 11,6 εκατομμύρια γεννήθηκαν στο Μεξικό, σύμφωνα με το ίδρυμα BBVA Bancomer, ενώ συνολικά όλοι μαζί υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν περίπου 8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Μια σειρά κλάδων όπως οι οικοδομές, η μεταποίηση, η εστίαση και ο τουρισμός βασίζονται κατά μεγάλο μέρος σε μεξικανούς μετανάστες, ιδιαίτερα στις πολιτείες Καλιφόρνια, Τέξας, Νεβάδα, Ιλινόι, Κολοράντο, Νέα Υόρκη, Τζόρτζια, Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα.

Επιπλέον, βάσει επίσημων στοιχείων των ΗΠΑ, η μεξικανική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οι οικονομίες του Λος Άντζελες, του Σικάγο και του Χιούστον - πόλεις με τους περισσότερους μεξικανούς μετανάστες - αυξάνονται κατά γρηγορότερους ρυθμούς από τον εθνικό μέσο όρο.

Στο μεταξύ, επιχειρηματίες μεξικανικής καταγωγής κατέχουν περίπου 575.000 εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγοντας 17 δισεκατομμύρια δολάρια (15,8 δις ευρώ) το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: