Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τα προβλήματα των φορέων της Κέρκυρας στη σύσκεψη που συντόνισε ο Περιφερειάρχης, υπό τον Υφ. Ναυτιλίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ Κέρκυρα, 30-1-2017
Τηλ.: 26613.61572
email: press@pin.gov.gr        
        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σύσκεψη παραγωγικών φορέων συντόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2017, προκειμένου να ακούσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, που επισκέφθηκε την Κέρκυρα, τα προβλήματα του νησιού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, των Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας Βασίλης Καλούδης (ως εκπρόσωπος και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας), του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Κώστας Μουζακίτης, του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Χαλικιόπουλος, της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κώστας Τσουμάνης, των εργαζομένων στην ΥΠΑ Γιώργος Μαυρωνάς, οι κ.κ. Ν. Μποζίκης και Αν. Μαρκάτης εκπρόσωποι των ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών και των αλιέων, ο κ. Κατέχης από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Οθωνών. Επίσης συμμετείχαν και οι δύο βουλευτές Κέρκυρας Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης.

Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα που αφορούν:
- Στα προβλήματα των εργαζομένων και την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος της ανεργίας και την αδήλωτης εργασίας από τον κ. Χαλικιόπουλο.
- Κλαδικά ζητήματα, ασφαλιστικά και εργασιακά αρμοδιότητας του ΤΕΕ από τον κ. Τρίαντο καθώς επίσης και η ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών στα προγράμματα και τα δημόσια έργα.
-Ελαφρύνσεις και μέτρα προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις της Ελλάδας μέσω φορολογικού ισοδύναμου, από τον κ. Μουζακίτη καθώς επίσης και τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και των λιμενικών υποδομών.
- Άντλησης μέσω ΕΣΠΑ προγραμμάτων για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές της Κέρκυρας από τον κ. Καλούδη, καθώς επίσης και προβλήματα φορολογίας των επιχειρήσεων του τουρισμού.
-Η κακή κατάσταση από πλευράς υποδομών στα τρία λιμάνια των Διαποντίων καθώς και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά από τον κ. Κατέχη.
-Η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους και εν συνεχεία στους εκμισθωτές, οι οποίες χρονοτριβούν εξαιτίας της εμπλοκής 4 Υπουργείων και Υπηρεσιών, από τον κ. Τσουμάνη καθώς επίσης και η εξέταση της μείωσης εισροής τουρισμού μέσω λιμένα τα τελευταία χρόνια.
-Οι διορθώσεις στον κανονισμό που αφορά τα επαγγελματικά σκάφη από τον κ. Μποζίκη, η ανάγκη σύστασης φορέα διαχείρισης μικρών λιμανιών από τον κ. Μαρκάτη καθώς και τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από την παρουσία της Fraport στο αεροδρόμιο Κέρκυρας από τον κ. Μαυρωνά. 
Οι παρατηρήσεις και τα προβλήματα που έθεσαν σε γνώση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι εκπρόσωποι των φορέων της Κέρκυρας, που παρέστησαν στη σύσκεψη, θα συμπεριληφθούν σε αναφορά που θα συντάξει ο κ. Σαντορινιός προς το Υπουργείο του, όπου τα θέματα είναι αρμοδιότητάς του, αλλά και στα άλλα Υπουργεία.