Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

21 Φεβρουαρίου 1973: 4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική Σχολή της Σόλωνος και καλούν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. 

H κατάληψη ξεκίνησε  με αφορμή το νομοθετικό διάταγμα 1347, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν λόγω μαθημάτων. Οι φοιτητές ζητούν την ανάκλησή του και από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες.


Είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν οι πρώτες σημαντικές αντιδράσεις κατά της δικτατορίας, με τη συγκρότηση των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ), που αμφισβητούσαν ανοιχτά τα διορισμένα από τη χούντα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων.

Ανάμεσα στους φοιτητές που συμμετείχαν στο συντονιστικό όργανο της κατάληψης της Νομικής, ήταν οι Στέφανος Τζουμάκας, Κώστας Μπίστης, Μάκης Παρασκευόπουλος κ.α και φοιτητές όλων των σχολών. 

Οι πρυτανικές αρχές δεν αντέδρασαν άμεσα αλλά προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με επικεφαλής τον πρύτανη Κωνσταντίνο Τούντα. Την επόμενη μέρα οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτήριο, με την βοήθεια του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος γύρω από αυτό, κάτω από τον φόβο επέμβασης του καθεστώτος.

Υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και με στελέχη παρακρατικών οργανώσεων με αποτέλεσμα να συλληφθούν αρκετοί και να οδηγηθούν στα κρατητήρια της  ΕΑΤ-ΕΣΑ. 

Η κατάληψη της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο του 1973 ήταν η πρώτη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών που άνοιξε τον δρόμο για το Πολυτεχνείο.


Με πληροφορίες από Wikipedia.org