Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Που πήγαν τα εκατομμύρια για τους πρόσφυγες;

Του Κώστα Βλαχόπουλου

«Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα». Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον Γιάννη Μουζάλα και έγιναν στις 5 Ιανουαρίου. Η διάψευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν άργησε παρά λίγες μέρες.
Οι συγκλονιστικές εικόνες από την Μόρια, με τις εκατοντάδες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας να βρίσκονται θαμμένες κάτω από το χιόνι, τα απλωμένα ρούχα κάτασπρα, καλυμμένα κι αυτά απο το χιόνι και τον προαύλιο χώρο του καταυλισμού γεμάτο λάσπες, έφτασαν παντού. Ξένα και ελληνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχναν τα πρωτοφανή στιγμιότυπα και τα ρεπορτάζ απορούσαν πως γίνεται να ζουν άνθρωποι κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Πέρα από το ανθρωπιστικά προφανές, ότι δηλαδή εν έτει 2017, κανένας άνθρωπος σε οποιοδήποτε σημείο της γης δεν πρέπει να αφήνεται να ζει σε τέτοιες αναξιοπρεπείς συνθήκες, η περίπτωσή που εξετάζουμε έχει και κάποια ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει κεντρικό ρόλο στο προσφυγικό και γι’αυτό το λόγο, όλο αυτό το διάστημα έχει δεχτεί πολύ μεγάλες ροές κονδυλίων από τις Βρυξέλλες και άλλους οργανισμούς για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό κράτος έχει δεχτεί περί τα 179 εκ. Ευρώ για την διαχείριση της κρίσης, ενώ άλλα 175 εκ. έχουν κατευθυνθεί σε Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές με τις μεγάλες δυσκολίες. Από τα χρήματα που δόθηκαν απευθείας στην ελληνική πολιτεία, τη μερίδα του λέοντος έχει λάβει το Υπουργείο Άμυνας, με το κονδύλι να ανέρχεται στα 90 εκ ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 90 εκ. έχουν μοιραστεί στα Υπουργεία Υγείας, Μετανάστευσης, Εσωτερικών κ.α.

Είναι απορίας άξιο πως μετά την πίστωση ενός τόσο μεγάλου ποσού (355 εκ. συνολικά), υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που κοιμούνται σε σκηνές. Ο αντίλογος της κυβέρνησης λέει, ότι από τους 60 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, μόνο 1.000 μένουν ακόμα στις σκηνές και οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί είτε σε διαμερίσματα, είτε σε κοντέινερ εντός των καταυλισμών, ενώ «δείχνουν» και την δυσκίνητη δημόσια διοίκηση ως υπαίτια για την αργή διάθεση των χρημάτων.

Από την άλλη, οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση πληθαίνουν. Ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτκής Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στην Deutsche Welle προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον Μουζάλα και οι οποίοι αξιολόγησαν, ότι για την κατασκευή ενός νέου καταυλισμού στην Softex έπρεπε να δοθεί το κονδύλι των 8,5 εκ. ευρώ, ενώ φάινεται ότι είχαν πιο συμφέρουσα προσφορά.

Είτε την μια εξήγηση δώσουμε είτε την άλλη, η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι τραγική. Η εικόνα με τις θαμμένες από το χιόνι σκηνές των προσφύγων στην Μόρια θα στοιχειώνει αυτή τη κυβέρνηση για πάντα.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 28.1.2017

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.