Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΔΕΝ «ΑΝΤΕΧΕΙ» ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του απολογισμού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεφαλονιάς για το 2016 η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει τα παρακάτω: 
Η πολιτική προστασία είναι μια βασική λαϊκή ανάγκη και απαιτεί σχεδιασμό, δράσεις, έργα, παρεμβάσεις, εκπαίδευση κ.α. από την πλευρά της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, προκειμένου να θωρακιστεί  και να εξασφαλιστεί η ζωή, η υγεία και η περιουσία του Λαού και των εργαζομένων απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, καταστροφές, κ.α.  Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών, οδικών και άλλων έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τους κινδύνους  πρέπει να είναι πολιτικές προτεραιότητες. 

Με αυτή την έννοια οι καταστροφές που συνέβησαν πέρυσι στο νησί μας δεν είναι αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων (ακραίων η όχι), αλλά της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά και που στερεί τα απαραίτητα κονδύλια για μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη πολιτική προστασία. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους σεισμούς, τις πλημμύρες , τις πυρκαγιές, τα μπλακ –άουτ  κ.α. και τα τραγικά τους αποτελέσματα για το λαό της Κεφαλονιάς αναδεικνύουν  την στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αποδεικνύουν εμφαντικά ότι το κριτήριο που καθορίζει τις προτεραιότητές τους, είναι ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την κερδοφορία μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων και όχι οι λαϊκές ανάγκες. 
Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) επιβεβαιώνοντας  την προσήλωσή της  στην παραπάνω πολιτική ομολογεί απροκάλυπτα πως, ό,τι δεν παράγει κέρδος που να βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και των διαφόρων συμφερόντων, δημιουργεί κόστος που δεν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός του κράτους, της ΠΙΝ και του Δήμου. Τα αποτελέσματα από αυτήν την πολιτική τα ζούμε. 
Η αντιμετώπιση π.χ. των συνεπειών των καταστροφών από τους σεισμούς, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες εκ μέρους της κυβέρνησης και του Δήμου στην λογική των φθηνών σημειακών παρεμβάσεων άρσης του επικινδύνου και όχι με τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, η χρόνια απουσία έργων θωράκισης και προστασίας αποδεικνύονται εγκληματικές επιλογές. Το σχέδιο «Ξενοκράτης» κομμένο και ραμμένο στη λογική της υποχρηματοδότησης αποδεικνύεται όχι μόνο 

ανεπίκαιρο αλλά και ανίκανο να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις. Μόνο από μερικά ενδεικτικά στοιχεία του απολογισμού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου προκύπτει ότι ενώ το 2016 εκτός των άλλων εκδηλώθηκαν 17 δασικές πυρκαγιές, χιονόπτωση και μεγάλες πλημμύρες, ο προϋπολογισμός της πολιτικής προστασίας του Δήμου Κεφαλονιάς «κατρακύλησε» από τα 668.955 το 2014 στα 389.837,41 το 2016 δηλαδή μείον 41,73%!!! Για την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας των εργαζομένων που είχε προβλεφθεί να δαπανηθεί 5.000  διατέθηκαν μηδέν!!! Το ίδιο συνέβηκε με την  πρόβλεψη 15.000 για προμήθεια υδροφόρου οχήματος και διατέθηκαν μηδέν, ενώ για εξοπλισμό και υλικά συντήρησης από την πρόβλεψη 33.311,11  διατέθηκαν μόνο 17.911,03 δηλαδή μείον 46,24%!!! Η ίδια η Δημοτική Αρχή μη έχοντας καμιά δικαιολογία ομολογεί την δική της ευθύνη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «….η πρόκληση αυτών των καταστροφών οφείλεται ….και στην πλημμελή συντήρηση των τεχνικών έργων… και στην ανυπαρξία τέτοιων έργων…». «…Επειδή όμως το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες….». 
Όλα τα παραπάνω δείχνουν καθαρά ότι η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία δεν «αντέχει» την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των σχολείων, την νοσοκομειακή επάρκεια και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε πόσιμο νερό και ρεύμα κ.α.
Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχώς και επανειλημμένα με παρεμβάσεις  στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα άλλα όργανα του Δήμου (Οικ. Επιτροπή, Τοπικό Συντονιστικό Όργανο) αλλά και στις περιοχές που έγιναν φυσικές καταστροφές, ζήτησε και πάλεψε να μπουν ως πρώτη προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν τα αντίστοιχα αναγκαία έργα. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί τον λαό να μην υποκύψει στον «ρεαλισμό», με τον οποίο εκβιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υλοποιεί η ΠΙΝ και η Δημοτική Αρχή. Να μην δείξει καμιά ανοχή στη βάρβαρη πολιτική που τον πνίγει και τον συνθλίβει οικονομικά, να μην απεμπολήσει το δίκιο του. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για την διεκδίκηση της κάλυψης των πραγματικών αναγκών σε έργα, κοινωνικές παροχές, πολιτική προστασία και αποζημιώσεις. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με οργάνωση , αγώνα και ανατροπή αυτής της πολιτικής, με κοινωνική συμμαχία και ταξικό προσανατολισμό.
Αργοστόλι 19 Φλεβάρη 2017
Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς