Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Παρατσούκλια Κεφαλονιάς


Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το τέταρτο πνευματικό «παιδί» του συμπολίτη μας κ. Σπύρου Αντωνάτου είδε το φως τη δημοσιότητας εδώ και λίγες  εβδομάδες και έχει ήδη αρχίσει την καλοτάξιδη πορεία του στα χέρια μας και στην καρδιά μας.


Πρόκειται για το βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Παρατσούκλια Κεφαλονιάς» (Εκδόσεις Οδός Πανός, 2016), εκτάσεως 480 σελίδων, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου έχει βεβαίως ο ίδιος ο κ. Αντωνάτος.

Ο Σπ. Αντωνάτος, έχοντας ανατρέξει σε γραπτές και κυρίως σε προφορικές, αθησαύριστες μέχρι τώρα, πηγές, αφού εντόπισε και συγκέντρωσε, παρουσιάζει περίπου 6.000 παρατσούκλια και 1.200 βαπτιστικά ονόματα που αναφέρονται σε Κεφαλονίτες που έχουν ζήσει από το 1800 μέχρι και σήμερα. Η έρευνα του διήρκεσε τρία χρόνια, στην προσπάθεια του να διασώσει και να προβάλει πολύτιμα κοινωνικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία του τόπου μας και να συμβάλει στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού μας.

Εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί η αιτιολόγηση της παραγωγής πολλών από τα παρατσούκλια που παρατίθενται, τουλάχιστον όσων μπόρεσε ο συγγραφέας να διακριβώσει την προέλευση. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται βαπτιστικά ονόματα.

Το βιβλίο του Σπύρου Αντωνάτου θα αποτελέσει, αν δεν αποτελεί ήδη, πολύτιμο βοήθημα για όποιον ενδιαφέρεται για τη ζωή της Κεφαλονιάς. Οι μελετητές της Ιστορίας -Τοπικής Ιστορίας και Μικροϊστορίας-, της Γλωσσολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Λαογραφίας, της Ψυχολογίας μπορούν να αντλήσουν από το θησαυρισμένο υλικό του βιβλίου πλήθος στοιχείων για την ιστορία του νησιού και τη νοοτροπία των κατοίκων του τους δύο τελευταίους αιώνες, στοιχεία που δείχνουν τον βηματισμό της κεφαλονίτικης κοινωνίας στον χρόνο αλλά και αναδεικνύουν τα χρώματα, τους ήχους και τα αρώματα παλαιότερων μορφών ζωής.

Το γεγονός ότι ο κ. Αντωνάτος έχει αφιερώσει το βιβλίο του «στη μνήμη των παλιότερων γενιών του νησιού μας, που έζησαν με τον κανόνα της κοινωνικής συνοχής που εξέλιπε πια» είναι περίτρανη απόδειξη και της ενσυνείδητης προσπάθειάς του να αποτυπώσει με ακρίβεια πρακτικές και συνήθειες παλαιότερων ημερών και της ευγενικής πρόθεσής του να αποδώσει τιμή στους προγενέστερους.

Αλίκη Κ. Γαλιατσάτου Φιλόλογος