Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Σαν Σήμερα ...

Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Τελειόφοιτος Παντείου, τμήμα Διεθνών & Ευρωπαΐκών Σπουδών) 

                                                             "Οι ζωντανοί καθορίζουν το παρόν, οι Μεγάλοι νεκροί το μέλλον."
Ως Κεφαλονίτες & Επτανήσιοι μα πάνω απ' όλα ως Έλληνες οφείλουμε ν' αναδείξουμε μια ημερομηνία σαν την σημερινή. Ο λόγος είναι διότι σαν σήμερα (ύστερα από αγγλική πρόταση) στις 3 Φεβρουαρίου 1830 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας δια του οποίου έγινε η πανηγυρική διακήρυξη για την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Δηλαδή συνιστούσε διπλωματική πράξη ιδρυτική του ελληνικού κράτους με σύνορα που ορίζονταν από τους ποταμούς Αχελώος και Σπερχειός. Τούτο έγινε συγκεκριμένα με το 1ο εκ των 11 συνολικά άρθρων του εν λόγω Πρωτοκόλλου (βλέπετε πηγή 1).
 «H Ελλάς θέλει σχηματίσει έν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».

    "Greece shall form an independent State, and shall enjoy all the rights, political, administrative, and commercial, attached to complete independence".

                                                               
                         

                                        (Πηγή χάρτη,  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1 )

Πρωτεργάτης και ουσιαστικός εμπνευστής από ελληνικής πλευράς του επιτυχούς εγχειρήματος δεν ήταν άλλος από τον Κερκυραίο πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια  (1776 - 1831) (βλέπετε πηγές 2 & 3). Όσον αφορά τα "ασφυκτικά" όρια του νεοσύστατου κράτους και αφού σημειώσουμε ότι η μητέρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, στον οποίο και οφείλονται οι διπλωματικές επιτυχίες έναντι των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, Διαμαντίνα Γονέμη καταγόταν από το Αργυρόκαστρο της Βορείου Ηπείρου, ο ίδιος ο Καποδίστριας -ενδείξει των προθέσεων του-  έγραφε στα απομνημονεύματα του για την έκταση που θα έπρεπε να έχει η επικράτεια του ελληνικού κράτους: "Αν αποβλέψωμε εις την ιστορίαν και εις τα έτι σωζόμενα μνημεία και εις τας γνώμας των περιηγητών και γεωγράφων, η έκτασις της γης ταύτης ορίζεται προς βορράν από των εκβολών της Βοϊούσης (Αωού) κατά την Αδριατικήν θάλασσαν".  

Θέλωντας να αιτιολογήσω τον τίτλο του άρθρου (παρμένο από τον ποιητή μας Οδ. Ελύτη), θαρρώ πως αυθόρμητα και ιδίως στις μέρες μας, θα' ρθει αυθόμητα στα χείλη το ... "που 'σαι Γιάννη Καποδίστρια να τους (ξανα)παζαρέψεις με επιτυχία τους συμμάχους μας ;                                                                                                                                                 

                                        

Πηγές: