Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Κ. Κουγιανού "ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΩΚΑΣ (1951-2015), ένας Ουρανοθρόνιστος Επίσκοπος"


H Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά και η Ένωση Απανταχού Πυλαρέων, το Σάββατο 11 Μαρτίου, με μεγάλη συγκίνηση υποδέχθηκαν, στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας, το βιβλίο του κ. Διονύση Κουγιανού, «Γεράσιμος Φωκάς», «ένας ουρανοθρόνιστος επίσκοπος» αποδίδοντας ελάχιστη τιμή στον μεγάλο Ιεράρχη της καρδιάς μας που ξεπέρασε τα πεπερασμένα όρια του θνητού ανθρώπου.
Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Αδελφότητας κα Μαριολένη Νεοφύτου, ο Γεράσιμος τάχτηκε να μας δείξει τον δρόμο της αγάπης και της ταπεινότητας, αλλά και του μεγαλείου της χαράς της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Ήταν και είναι ένας Απόστολος του Χριστού που ακολούθησε το «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάτω εαυτόν» και πορεύτηκε σύμφωνα με την εντολή Του «Αγαπάτε Αλλήλους». Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Ένωσης απανταχού Πυλαρέων κα Σταθούλα Μουστάκη εξήρε το έργο του Μακαριστού Γεράσιμου αλλά και την προσπάθεια του συγγραφέα του βιβλίου κ. Κουγιανού να διατηρήσει αλησμόνητο το έργο του αγαπημένου μας Γεράσιμου και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο αγαπητός κ. Διονύσης Κουγιανός, άνθρωπος της προσφοράς και ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Αδελφότητας διετέλεσε σημαντικό έργο. Δραστηριοποίησε τον Σύλλογο, αξιοποίησε την περιουσία του, υπηρέτησε τον πολιτισμό και παρενέβη θετικά σε καίρια θέματα που απασχολούσαν τα νησιά μας. Παραμένει ενεργό και δραστήριο μέλος μας με αμείωτο ενδιαφέρον για τη ζωή του Συλλόγου μας προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους εμάς τους νεότερους. Ως σύμβουλος και δάσκαλός μας είναι κοντά μας, και με την ευγένεια και τη σοφία του μας εμψυχώνει στο δύσκολο έργο μας.Ακούραστος εργάτης του πνεύματος ασχολήθηκε με μελέτες για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Το βιβλίο του για τον Μακαριστό Γεράσιμο, είναι ένα ανθολόγιο των λόγων και των σκέψεων όσων γνώρισαν τον ταπεινό αυτό άνθρωπο και αναφέρουν το μεγάλο και θαυμαστό έργο του. Ένα αληθινό ντοκουμέντο για την χειροτονία του σε επίσκοπο και την κοίμησή του με όσα γράφτηκαν στον τύπο από επώνυμους και απλούς ανθρώπους, όπως επεσήμανε και η Πρόεδρος της Αδελφότητας στο λόγο της.

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας κ. Νέστωρ Παπαθεοδωράτος και την εκδήλωση παρουσίασε η Υπεύθυνη Νεολαίας κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά. Η φιλόλογος κα Γερασιμούλα Γιακουμάτου τόνισε την προσφορά του Μακαριστού Γεράσιμου, την ταπεινότητα και το εξαίρετο ήθος του. Ο πρώην Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Ευάγγελος Σπαθής επεσήμανε ότι ο κυρός Φωκάς με τη στάση ζωής του και με φλόγα πηγαία πίστης υπηρέτησε ανιδιοτελώς τον άνθρωπο. Ο ιστορικός κ. Μοσχονάς εστίασε στη ζωή του Μακαριστού Γεράσιμου και τη σπουδαιότητα του έργου που αθόρυβα και αδιάλειπτα επιτελούσε. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ εξέφρασε τη συγκίνησή του για την εκδήλωση εξαίροντας το πνεύμα, την καρδιά και την προσφορά του Γεράσιμου καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος ήταν ο λόγος του αδελφού του Μακαριστού Γεράσιμου, κ. Αθανάσιου Φωκά, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η ζωή του Γεράσιμου ήταν η ενσάρκωση της χριστιανικής αγάπης.Συγκινημένος μίλησε για τη ζωή του αδελφού του και μοιράστηκε μαζί μας ότι τον γνώρισε μετά την κοίμησή του από τις γεμάτες αγάπη αντιδράσεις του κόσμου και τις μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Ο κ. Κουγιανός, συγγραφέας του βιβλίου, μοιράστηκε μαζί μας κοινά βιώματα με τον Μακαριστό Γεράσιμο. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας που ομόφωνα και με μεγάλη προθυμία αποδέχθηκαν την πρότασή του για παρουσίαση του βιβλίου και μάλιστα στο χώρο της Αδελφότητας με τον οποίο και ο ίδιος έχει ιδιαίτερο δέσιμο. Με τη σειρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος κατά την αποφώνηση της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην απλότητα του Μακαριστού Γεράσιμου και τη βιβλική του παρουσία και μας κάλεσε να τον έχουμε όλοι μας στην καρδιά μας, καθώς αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που μας άφησε ο Γεράσιμος αποτελώντας παράδειγμα με τη ζωή και το έργο του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Αντζουλάτος, ο πατήρ Γεράσιμος Αγγελάτος, εκπρόσωπος μητροπολίτη Νίκαιας και ο πατήρ Βασίλειος, ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, αδελφός του Μακαριστού Γεράσιμου και παγκοσμίου κύρους πανεπιστημιακός, ο κ. Γιώργος Κοκκόλης Αντιδήμαρχος Ραφήμας-Πικερμίου, οι πρώην Βουλευτές Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Πέτρος Αλιβιζάτος & κ. Παναγής Μπενετάτος, ο πρώην Νομάρχης Κεφαλονιάς & Ιθακής κ. Λευκαδίτης, ο πολιτευτής κ. Παύλος Παπαδάτος, η πολιτευτής κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ο πρώην Πρόεδρος Οινουσσών κ. Αγγελάκος, ο κ. Γεράσιμος Φωκάς, ιδιοκτήτης των Ξενοδοχείων Electra Palace, ο ακαδημαϊκός κ. Κώστας Συνολάκης και οι πανεπιστημιακοί κ. Δημήτρης Τραυλός- Τζανετάτος, κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος και κα Λίλα Μαραγκού, η κα Αμαλία Βουτσινά εκδότης, η κα Ρίτα Βλησμά Λογοτέχης, ο ηθοποιός κ. Γιώργος Κακής- Κωνσταντινάτος, ο κ.Παναγής Φωκάς δημοσιογράφος e-kefalonia.net,ο πρώην Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Νώντας Φαραντάτος. Εκ μέρους των Συλλόγων παρευρέθηκαν ο κ. Γιώργος Μιχαλάτος Πρόεδρος ΟΚΙΣ, ο κ. Ηλίας Γαλιατσάτος Πρόεδρος Καμιναράδων, ο κ. Κώστας Βουτσινάς Πρόεδρος Φαρσινών, η κα Λιλή Ματσούκη Γεν. Γραμματέας Κεφαλληνιακής΄Ενωσης Χαλανδρίου, η κα Κουλουμπαρίτση Ελένη Πρόεδρος του Συλλόγου "Αστερίς", η κα Ειρήνη Βενιέρη Πρόεδρος του Συλλόγου "ΔΟΛΙΧΙΟ", ο κ. Παναγιώτης Λυκούδης Πρόεδρος του Συλλόγου "ΕΥΓΕΡΟΣ ", η κα Λάσκαρη Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κεφαλλήνων Κηφισιάς, ο κ. Γεράσιμος Βανδώρος, εκπρόσωπος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων Αθηνών, η κα Αφροδίτη Ζαμπέλη Γραμματέας του Συλλόγου Κομιτάτων και η κα Μπαλτσαβιά Γενική Γραμματέας του Συλλλογου Απανταχού Δηλινάδων. Χαιρετισμό έστειλαν η Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλεξανδρος Παρίσης. Ήταν όλοι εκεί! Άνθρωποι των γραμμάτων και κυρίως πάρα πολλοί συμπατριώτες και συμπαριώτισσές μας, άνθρωποι που είχαν την τύχη να γνωρίσουν το Μακαριστό Γεράσιμο αλλά και άνθρωποι που είχαν μάθει τόσα γι αυτόν αλλά δεν πρόλαβαν να τον συναντήσουν.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας είχαμε την ευκαιρία να ξεναγήσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο στους χώρους της Αδελφότητας και να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς για τα νησιά μας. Ευχαριστούμε θερμά όσους ήσασταν κοντά μας και με αγάπη στηρίζετε το έργο της Αδελφότητας. Στον αγαπημένο μας δάσκαλο κ. Διονύση Κουγιανό ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο του, να είναι καλά να μας καθοδηγεί, να μας εμπνέει και να μας στηρίζει!

Για το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Χρύσα Κοκκόση

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων