Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Με αγώνες χωροθετήθηκε το νέο σχολείο στην Παλική

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αγώνες χωροθετήθηκε το νέο σχολείο στην Παλική
Με νέους αγώνες θα υλοποιηθούν τόσο αυτό
όσο κι όλες οι αναγκαίες σχολικές και αθλητικές υποδομές στο Νομό
31 ΜΑΡΤΗ Παγκεφαλληνιακή κινητοποίηση στο Αργοστόλι
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό προς την εκπαιδευτική κοινότητα της Παλικής η οποία με τον ενωμένο και σωστά προσανατολισμένο αγώνα της οδήγησε σε μια σημαντική πρώτη νίκη: στη χωροθέτηση του νέου σχολείου για το ΓΕΛ της περιοχής, η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια.
Η νίκη αυτή, μέσα σε ένα περιβάλλον ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στο λαό και στη νέα γενιά, επιτεύχθηκε γιατί παραμερίσαμε τις σειρήνες της αναποτελεσματικότητας και του δήθεν ρεαλιστικού. Παραμερίσαμε τις προβοκάτσιες περί κομματικοποίησης, που στόχο είχαν το «διαίρει και βασίλευε». Παραμερίσαμε την προσχηματική πρόταξη των γραφειοκρατικών και τεχνοκρατικών προβλημάτων και αναδείξαμε τις πολιτικές ευθύνες και επιλογές. Σε αυτή τη βάση, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, μπορέσαμε να οικοδομήσουμε μια ενότητα που αγκάλιασε μαθητές – εκπαιδευτικούς – γονείς από δημοτικά – γυμνάσια και λύκεια.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει πως κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, όλες οι δυνάμεις του κυρίαρχου δρόμου ανάπτυξης, που διαγκωνίζονται σκληρά για το πόσα και ποια κονδύλια θα πάνε στους δανειστές και πόσα στις τσέπες άλλων καπιταλιστών για την ανάπτυξη, ομονοούν πως αυτά θα αφαιρεθούν από το λαό και τα παιδιά του. Είμαστε σίγουροι πως, στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουν να «στριμώξουν» το νέο σχολείο αλλά και τις αποκαταστάσεις των υπόλοιπων από τους σεισμούς. Να μην τους περνάει από το μυαλό. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε ούτε ευρώ έκπτωση από την αντισεισμική θωράκιση και προστασία για τους μαθητές, από όλους τους αναγκαίους αθλητικούς και άλλους χώρους, από την ανταπόκριση στους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό πλαίσιο για τους σεισμόπληκτους, για όλο το Νομό, ήδη το θέσαμε επικαιροποιημένο και έχει υπερψηφιστεί από τη ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ τη φετινή σχολική χρονιά.
Διεκδικούμε:
-     Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων με 100% κρατικές δαπάνες και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.
Ειδικότερα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Παλική:
-     Να δρομολογηθεί άμεσα νέο ΓΕΛ, να κατεδαφιστεί το παλιό ετοιμόρροπο μηχανουργείο και να γίνει το νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ. Το νέο ΓΕΛ και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ είναι οι προτεραιότητες σε νέα κτίρια στο Ληξούρι.
-     Να ξεκινήσουν οι εργασίες στη νέα πτέρυγα για το Γυμνάσιο Ληξουρίου και για το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης. Είναι σκάνδαλο να υπάρχει παροπλισμένη η χρηματοδότηση για το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης. Το σχολείο έχει μεταφερθεί, μετά το σεισμό, από το φυσικό του χώρο και συνεχίζει να είναι φιλοξενούμενο σε απαράδεκτες συνθήκες στο Σχοινιά.
-     Να τελειώνουμε με το τέλμα στο να ξεκινήσουν οι επισκευές, ώστε να προχωρήσουν τα έργα στο παλιό συγκρότημα Γυμνασίου και ΓΕΛ Ληξουρίου και στην Αγία Θέκλη. Με επείγοντες ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να παρασχεθούν όλα τα πιστοποιητικά καταλληλότητας και νομιμοποίησης των σχολείων.
-     Επιβεβαιώνουμε τη θέση μας να γίνει χρήση του παλιού συγκροτήματος ΓΕΛ – Γυμνασίου και ειδικότερα του χώρου της νέας πτέρυγας αποκλειστικά για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Γυμνασίου. Η παλιά πτέρυγα να κατεδαφιστεί και η όποια νέα κατασκευή εκεί να υποστηρίζει εκπαιδευτικές / πολιτιστικές δραστηριότητες (πχ βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων κλπ).
-     Να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι για το νέο σχολείο κλειστοί και ανοικτοί χώροι άθλησης και άλλων δραστηριοτήτων (πολιτιστικών κλπ) στον Άγιο Αντώνη.
-     Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
Στις 31 Μάρτη, μέρα πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης για το Νομό, η Παλική πρέπει να δώσει το «παρών», καθώς και στην σύσκεψη προετοιμασίας της που θα γίνει την Παρασκευή 17 Μάρτη 7.30 μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ (3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου).

Αργοστόλι 15/03/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία