Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ



Η χρόνια παραμέληση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο από άποψη κτιριακών υποδομών και εργαστηριακών-διαγνωστικών μηχανημάτων, όσο και από άποψη ικανού αριθμού  γιατρών, νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού, είναι γεγονός που ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους εργαζόμενους τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.

Η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η πελατειακή σχέση και τα πάρτι υπερτιμολογήσεων στο χώρο της Υγείας, είναι γνωστές και δεδομένες καταστάσεις που λύνονται σταδιακά, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί και οι μελέτες σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υγείας.
 Η βιασύνη όμως κάποιων είναι εσκεμμένη έως ύποπτη. Δεν γίνεται να μην αναγνωρίζεις τη γιγάντια προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να  «ξεβρωμίσει» ο χώρος της Υγείας. Τα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ του μαύρου χρήματος και των διαφημιστικών αναθέσεων σε ημέτερους, το σκάνδαλο NOVARTIS των υπερτιμολογήσεων και το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ της σκοτεινής ιδιωτικοποίησης, είναι μελανά σημεία της Υγείας που προκαλούν το κοινό αίσθημα και ζητούν άμεσες απαντήσεις.
Η Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στην Υγεία, εξαγγέλθηκε ήδη από τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 ελλείμματα 936 εκ. ευρώ και μέσα σε δύο χρόνια αποπλήρωσε τα χρέη,  δημιουργώντας πλεόνασμα 36 εκ. ευρώ.
Οι προσλήψεις που είχαν σταματήσει τελείως την περίοδο της κρίσης 2010-2015, αυξήθηκαν σε 6254 άτομα μέσα στα δύο χρόνια αριστερής διακυβέρνησης, με στόχο να προσληφθούν 12000 εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, εκ των οποίων οι 8000 θα είναι μόνιμοι.
Τα 2.5 εκ. άνθρωποι που έχουν πλέον πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, με μηδενική συμμετοχή για το 1/3 από αυτούς σε ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα, φαίνεται ότι δεν αγγίζει τους αιώνια και καθολικά διαμαρτυρόμενους. Με συγκέντρωση των ορολογικών ελέγχων σε 4 κέντρα, εξοικονομήθηκαν 11 εκ. που επέστρεψαν στην Υγεία καταργώντας το 5ευρο των εισιτηρίων. Το Παράλληλο Πρόγραμμα λειτούργησε, οι αμφισβητίες διαψεύστηκαν.
Οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι περισσότερες από ποτέ (568), 90 ασθενοφόρα έχουν ήδη παραδοθεί στις περιφέρειες και ακολουθούν 120 επιπλέον.
Οι ψηφιακές αναρτήσεις των προγραμματισμένων χειρουργείων στις ιστοσελίδες των νοσοκομείων, ανώνυμα και με προτεραιότητα βάσει επείγοντος, χωρίς ρουσφέτια γνωστού-παραγνωστού, είναι μέρος της νέας νομοθεσίας του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα θα λειτουργούν και τα γραφεία Προστασίας –Δικαιωμάτων  των ασθενών, προς τα νοσοκομεία.
Η άμεση δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ΠΦΥ αστικού τύπου, ανά 10.000 κατοίκους είναι γεγονός.  Οι 50 πρώτες θα λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο 2017 και 239 μέχρι  τέλος του 2017, καλύπτοντας ανάγκες σε 3 εκατ. πολίτες. Θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, λειτουργώντας με  διευρυμένο ωράριο, μόνιμο προσωπικό και θα αντιμετωπίζουν το τρίπτυχο Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη.  Όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, μακριά από τριτοκοσμικές συνθήκες, για ασθενείς και εργαζόμενους στην Υγεία, που βίωσε η χώρα μας για δεκαετίες.
Η Ψυχική Υγεία χρηματοδοτείται με ποιοτικές και αποκεντρωμένες δομές, με λειτουργίες αποασυλοποίησης και αποϊδρυματοποίησης.
Οι εργολαβίες τέλος, αντικαθίστανται με ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα φαινόμενα Κων/να Κούνεβα των εκβιασμών, είναι παρελθόν.
Η Δίκαιη Ανάπτυξη και η Αλληλέγγυα Κοινωνική Οικονομία, θα βελτιώσουν την ανεργία και τις ελαστικές μορφές εργασίας. «Ιδού η Ρόδος…» αγαπητοί φωνασκούντες.
Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να ισχυριστεί ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα,  ότι οι συνθήκες σήμερα είναι ιδανικές. Ο δρόμος είναι δύσκολος απαιτεί κόπο και συνεργασία.
Οι άσκοπες μεταθέσεις και μετακινήσεις, για τις οποίες διαμαρτύρεται ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΓΝΝΑ, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου και στο Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου, όπως και οι βελτιώσεις υποδομών και μηχανημάτων, αντιμετωπίζονται συνολικά από τη βουλευτή του νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και τον Διοικητή, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση, αλλά και πλήθος άλλων, που αποδυναμώνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και όλων των μονάδων Υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η νομοθετική ρύθμιση που θα δημιουργεί αμφίδρομη ευθύνη έχει ξεκινήσει.
Δημιουργία κινήτρων για τους εργαζόμενους στην Υγεία  με επιπλέον συνυπολογισμό της νησιωτικότητας, αλλά και ανάληψη ποιοτικής και χρονικής δέσμευσης εκ μέρους των εργαζομένων, για τις θέσεις που αναλαμβάνουν μετά από προκηρύξεις του Υπουργείου.
Ο καιρός της εκμετάλλευσης και της παραμέλησης του πολίτη, όπως και ο καιρός της ανευθυνότητας και του ωχαδερφισμού, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι άχρηστες και κερδοσκοπικές υπερθεραπείες κάποιων ιδιωτών, αλλά και οι ελλειμματικές υποθεραπείες της άγνοιας και του μίζερου δημοσίου, παίρνουν τέλος.
 Η επιστροφή στα παλιά και γνωστά, με τη βοήθεια των πολιτικών συνενόχων ….. μακριά από όλους μας ….αν θέλουμε την Υγειά μας!

ΤΟΜΕΑΣ  ΥΓΕΙΑΣ
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ