Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                  
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                             Κέρκυρα, 20-3-2017
Τηλ.: 26613.61572
email: press@pin.gov.gr       

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαντώντας στην τοποθέτηση του πρ. Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων, που παρουσιάστηκε την Κυριακή 19/3/2017 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, δήλωσε τα εξής:



“Είναι δημοκρατική υποχρέωση, απορρέουσα από το νομικό πλαίσιο, αλλά για εμάς είναι πράξη ευθύνης και υλοποίησης της διαφάνειας η λογοδοσία προς τους πολίτες των Ιονίων Νήσων. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε απολογισμό πεπραγμένων 2016 της ΠΙΝ την Κυριακή 20/3/2017, παρουσιάζοντας στοιχεία, αριθμούς και φωτογραφική αποτύπωση των όσων υποστηρίζουμε, ώστε όλοι να είναι σε θέση να διακρίνουν την υπάρχουσα κατάσταση στην ΠΙΝ αλλά και όσα παραλάβαμε.
Όσο κι αν ο κ. Σπύρου επιζητεί να κάνει το άσπρο μαύρο τα στοιχεία συνεχώς τον διαψεύδουν:
► Μας παρέδωσε, την 31/8/2014 μια Περιφέρεια ευρισκόμενη στην τελευταία θέση από τις 13 Περιφέρειας της χώρας ως προς την απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Με ένταση προσπαθειών καταφέραμε να απορροφήσουμε πόρους με υπερδιπλάσιους ρυθμούς και οδηγήσαμε, την 31/12/2015, την ΠΙΝ στην πλήρη αξιοποίηση της κοινοτικής συνδρομής από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με υπερκάλυψη 105,9%.
► Η ΠΙΝ με ποσοστό 7,7% απορρόφηση των πόρων βρέθηκε πάνω από τον εθνικό μέσο όρο των 13 περιφερειακών προγραμμάτων για το ΕΣΠΑ 2014-2020, κατορθώνοντας να υπερκαλύψει τον στόχο της.
► Κατορθώσαμε με συνεχείς διεργασίες και διαβουλεύσεις να εγκρίνουμε 5ετές Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα,Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης  Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων, Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικό Πάρκου Κέρκυρας και Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Προβολής, που τα Ιόνια Νησιά δεν είχαν επί των ημερών του κ. Σπύρου.
► Φέρνουμε για αρχή επιπλέον 1.630.000ευρώ από τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας στους τομείς των στερεών αποβλήτων, διαχείρισης νερού και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων.
►Ξεπαγώσαμε τις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο, δίνοντας ως πρώτη καταβολή τμήματος της επιχορήγησης το ποσό των  1.030.064,09ευρώ ενώ υποβλήθηκαν ακόμη 19 αιτήσεις υπαγωγής το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 25.380.598,69 €.
Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εγκρίναμε ετήσιες πιστώσεις για νέα έργα και επαναλαμβανόμενες δράσεις και συγκεκριμένα νέα έργα προϋπολογισμού 5.500.000ευρώ και επαναλαμβανόμενες δράσεις προϋπολογισμού 14.000.000ευρώ.
► Παρουσιάζουμε συνεχή αύξηση στην τουριστική κίνηση στα Ιόνια νησιά, υιοθετώντας νέες λογικές και πρακτικές προβολής. Η τουριστική προβολή της ΠΙΝ το 2016 κόστισε περίπου 65.000ευρώ, ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τις δράσεις που έγιναν και το αποτέλεσμα είναι η  κατάκτηση της πρωτιάς των Ιονίων Νήσων κατά την τουριστική περίοδο 2016, με άνοδο στο ποσοστό αφίξεων (σε σχέση με το 2015) κατά 13,20%.
►Έχουμε κατακτήσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών στα Ιόνια νησιά, οι οποίοι συμμετέχουν κατά δεκάδες στις εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών υπό την ομπρέλα της ΠΙΝ, με στόχο την προβολή και προώθηση των προϊόντων μας.
► Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σε διαβούλευση με το Υπουργείο και την ΕΕ 6.285.020€ για: Δομές υποστήριξης γυναικών και καταπολέμησης της βίας, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμΕΑ με παράλληλη εξέταση της υλοποίησης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ, Κέντρα Ημέρας Αστέγων με δυνατότητα συνδυασμού με υπνωτήρια αστέγων,
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Κοινότητας , ενώ για πρώτη φορά γίνεται σε σταθερή βάση η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης στα Ιόνια Νησιά. Πέραν του στόχου καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ακόμη 1.491.312,18 €, φτάνοντας την χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο ποσό των 7.776.332,18€.

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου περί μη συνέχισης εργασιών, σε όσα έργα απεντάχθηκαν τυπικά λόγω ολοκλήρωσης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, στην προσπάθειά του για εξομοίωση με τις δικές του πράξεις απένταξης έργων λίγο πριν αποχωρήσει από Περιφερειάρχης. Ο κ. Σπύρου με τις υπογραφές του έβαλε σε κίνδυνο τα έργα στα Ιόνια νησιά, έργα χρήσιμα και πολύτιμα για τους πολίτες. Η παρούσα Περιφερειακή αρχή απένταξε έργα μόνο στο τυπικό σκέλος, λόγω λήξης του προγράμματος, και έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν κανονικά να εκτελούνται και με πλήρη χρηματοδότηση.

Αυτά είναι στοιχεία που ο κ. Σπύρου δεν μπορεί να αντικρούσει με κορώνες και τακτικές μικροπολιτικής.

Έχει δίκιο όμως ότι εμείς δεν συνεχίσαμε την ίδια τακτική που ο ίδιος είχε: δεν γίναμε συνομιλητές της κας. Μέρκελ και του κ. Φούχτελ, όπως ο ίδιος έπραξε, αντιταχθήκαμε στην εκποίηση των κοινοχρήστων πραγμάτων της περιοχής μας με τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων να έχει εξέχουσα θέση, σταθήκαμε απέναντι στις πρακτικές της Χρυσής Αυγής , με αποτέλεσμα να εισπράξουμε μηνύσεις, για τις οποίες ο κ. Σπύρου, που ομιλεί για δημοκρατική ευαισθησία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει την συμπαράστασή του στον εκπρόσωπο του θεσμού που υπηρετεί.

Έχει ακόμη ένα δίκιο ο κ. Σπύρου: Δεν σπαταλήσαμε για περιττές φιέστες χιλιάδες ευρώ, όπως ο ίδιος έπραξε για τον απολογισμό του το 2012, με κόστος για τους πολίτες των Ιονίων Νήσων 18.500ευρώ. Η δική μας τελετή απολογισμού έγινε με μηδενικό κόστος και πολύ κόπο και χρόνο από τους συνεργάτες μας, αποδεικνύοντας με το τελικό αποτέλεσμα ότι μπορούμε, αν θέλουμε, να εξοικονομούμε δημόσια χρήματα.

Αν ο κ. Σπύρου είχε μπει στον κόπο να παραμείνει στην συνεδρίαση για τον απολογισμό και δεν αποχωρούσε μετά τον μονόλογό του θα είχε δώσει στη δημοκρατία, για την οποία κόπτεται, μια ευκαιρία για συζήτηση και εξηγήσεις.
Ας πάψει επιτέλους να συμπεριφέρεται ωσάν να έχασε τις εκλογές μόλις χθες κι ας καταλάβει ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή μιλά με στοιχεία και έργα, θα συνεχίσει να διορθώνει τα κακώς κείμενα που παρέλαβε και θα λογοδοτήσει στο λαό των Ιονίων Νήσων και μόνο σε εκείνον.