Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Η Ευρώπη δεν ορθώνει τείχη... χτίζει φράχτες, και μάλιστα ηλεκτροφόρουςΈτοιμος έως τα τέλη Μαΐου θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος, ηλεκτροφόρος φράχτης στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. 


Η διαβεβαίωση ήρθε δια στόματος του ίδιου του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επισήμανε πως ήταν λάθος της ΕΕ να εμπιστευθεί αποκλειστικά στην Τουρκία για το προσφυγικό ενώ παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στους Τούρκους. 

«Αναμφισβήτητα δεν είναι έξυπνη πολιτική το ότι εναποθέτουμε την ασφάλειά μας στα χέρια των Τούρκων και την ίδια ώρα τους σκοτίζουμε, τους κάνουμε επίθεση ή τους ασκούμε κριτική ότι δεν είναι αρκετά δημοκρατικοί και προκαλούμε συγκρούσεις μαζί τους», δήλωσε ο Ορμπαν μιλώντας στο ουγγρικό ραδιόφωνο. 


Ο νέος υπερσύγχρονος φράχτης, στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, είναι ηλεκτροφόρος και φέρει αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα. 

«Προσοχή. Σας προειδοποιώ ότι βρίσκεστε στα σύνορα της Ουγγαρίας», ακούγεται από τα μεγάφωνα στα αγγλικά και στα αραβικά. «Αν καταστρέψετε τον φράχτη, περάσετε παράνομα, ή επιχειρήσετε να περάσετε, θεωρείται αδίκημα στην Ουγγαρία. Σας προειδοποιώ να μη δια πράξετε αυτό το έγκλημα. Μπορείτε να καταθέσετε το αίτημα ασύλου σας στη ζώνη διέλευσης» - δύο συνοριακοί σταθμοί, όπου επιτρέπεται να περνούν συνολικά 10 μετανάστες την ημέρα. 

Ο ενισχυμένος νέος φράχτης θα προκαλεί σε όποιον τον αγγίζει ηλεκτροσόκ ήπιας έντασης. Μόλις 10 χλμ. του νέου φράχτη έχουν ανεγερθεί, αλλά σύμφωνα με τον Ορμπαν τα υπόλοιπα 140 χλμ. θα έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες.