Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων: Μέτρα άμεσης στήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νησιωτικές περιοχές

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει πως, κατόπιν πρωτοβουλίας του και μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η διεκδίκηση από τα αρμόδια Υπουργεία μέτρων στήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νησιωτικές περιοχές.

Η απόφαση, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με ΛΕΥΚΟ από τους κ.κ. Σπυρίδων Σπύρου, Παναγιώτη (Τάκη) Μεταλληνό και Στασινόπουλο Γεώργιο και με ΑΠΟΧΗ από τον κ. Αλέξανδρο Δεσύλλα είναι αυτή που παραθέτουμε στη συνέχεια.
Αργοστόλι 04/03/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ
Αριθ. Απόφασης 2-1/2017
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Μέτρα άμεσης στήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών
που εργάζονται σε νησιωτικές περιοχές.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων διεκδικεί από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:
·      Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως επίσης και όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων και όλων των μαθητών.
·      Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκαταλελειμμένοι στα λεγόμενα «κέντρα φιλοξενίας». Ελεύθερη μετακίνησης προς τους τόπους προορισμού τους. Μέτρα για τη φροντίδα και την εκπαίδευση των μικρών παιδιών με αποκλειστική ευθύνης της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.
·      Φθηνές – ασφαλείς – τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς. Το αίτημα περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με καράβια (ατομικά εισιτήρια και εισιτήρια αυτοκινήτων), αεροπλάνα και ΚΤΕΛ.
·      Επιδότηση ενοικίου 50% σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι. Εξασφάλιση δωρεάν στέγασης εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές. (π.χ. δημόσια κτίρια, Ξενία κλπ).
·      Δωρεάν σίτιση σε λέσχες. Καμία περιοχή χωρίς σίτιση.
·      Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών που είχαν τα χρόνια της κρίσης.
·      Παροχή επιδόματος θέρμανσης.
·      Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.
·      Να αποτελέσει βασικό κριτήριο η νησιωτικότητα, το παραμεθόριο και προβληματικό των περιοχών στον ανακαθορισμό της μοριοδότησης των σχολείων και στον καθορισμό επιπλέον σχολείων ως δυσπρόσιτων, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας που θα καθοριστεί από το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ με ενιαία κριτήρια.
·      Να αποδοθούν τα μόρια των υφιστάμενων δυσπρόσιτων για τα χρονικά διαστήματα που δεν έχουν προσμετρηθεί.
Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξ. αριθμό 1-1/21-1-2017.
Ο Πρόεδρος Π.Σ.                  Ο Γραμματέας Π.Σ.
Χρήστος Μωραΐτης              Δημήτριος Μπιάγκης