Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ε.Σ.Α.μεΑ. προς Τσακαλώτο: Τα αναπηρικά επιδόματα δεν αποτελούν εισόδημα προς φορολόγηση


Δημοσιεύθηκε από τον/την Έφη Τσιβίκα

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το θέμα της φορολόγησης των αναπηρικών επιδομάτων, απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας την εξαίρεσή τους από τα εισοδηματικά κριτήρια.


Επανειλημμένα, εδώ και μήνες, η ΕΣΑμεΑ έχει ζητήσει από την ελληνική Πολιτεία, από το υπουργείο Οικονομικών και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναγνωρίσουν ότι τα αναπηρικά επιδόματα ΔΕΝ αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση, παρά μόνο δίνονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση, ως βοήθημα για την αντιμετώπιση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής τους.
Αποτελεί πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να μην συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) σε οποιαδήποτε εισοδηματικά κριτήρια είτε φορολογικά μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές κλπ., είτε στις συντάξεις, είτε για παράδειγμα στις μετεγγραφές και γενικά σε όποια μέτρα θεσπίζει η Πολιτεία σε οποιονδήποτε τομέα.
Τα άτομα με αναπηρία ζητούν μία διάταξη που θα ορίζει την οριζόντια εξαίρεση σε οποιοδήποτε υπολογισμό εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ παράλληλα  ζητούν την άμεση έκδοση οδηγίας προς τις Εφορίες της χώρας για την σωστή εφαρμογή των ανωτέρω και την αποφυγή αυθαίρετων ερμηνειών.
Για το θέμα της προστασίας των αναπηρικών επιδομάτων η ΕΣΑμεΑ έχει στείλει πλήθος επιστολών στα αρμόδια υπουργεία, τις υπηρεσίες, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και πολιτειακούς παράγοντες, ενώ ήταν και ένα από τα κορυφαία αιτήματα της πανελλαδικής διαμαρτυρίας του αναπηρικού κινήματος στις 2 Δεκεμβρίου 2016.
Σήμερα, Τρίτη, 14 Μαρτίου, απέστειλε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο για την ΠΟΛ 1034/2017, η οποία ορίζει την καταγραφή των αναπηρικών επιδομάτων στη φορολογική δήλωση σε κωδικούς που εάν δηλωθούν, τότε θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, να επιβαρυνθούν με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και να μην μπορέσουν να κάνουν χρήση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ, από φοροαπαλλαγές ή άλλες παροχές που δικαιούνται.
Αναλυτικά η επιστολή της ΕΣΑμεΑ:
Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, με το παρόν εκφράζει για ακόμη μία φορά τη διαμαρτυρία της σχετικά με την προσμέτρηση των επιδομάτων που δίνονται στα άτομα με αναπηρία στο συνολικό ετήσιο εισόδημά τους, γεγονός που οδηγεί στην επιβάρυνση πολλών ατόμων με εισφορά αλληλεγγύης, με απώλεια έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ, απώλεια φοροαπαλλαγών και άλλων κοινωνικών παροχών που δικαιούνται.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1034/2017 που αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, στο άρθρο 4 αναφέρει: «στους κωδικούς 659-660 και 619-620 συμπληρώνεται το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος όπως περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης».
Όμως, τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, γι' αυτό και δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά που αναφέρονται ως "συναφή ποσά" διότι δεν είναι συναφή με μισθούς-συντάξεις ούτε και με το εξωιδρυματικό επίδομα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι τα επιδόματα δίνονται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους και των πάγιων αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία τους, εάν λάβουμε υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών υποδομών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσμετρούνται στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων.
Αν τα επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία δηλωθούν στους κωδικούς 659-660 ή 619-620 σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΠΟΛ, τότε θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, να επιβαρυνθούν με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και να μην μπορέσουν να κάνουν χρήση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ, από φοροαπαλλαγές ή άλλες παροχές που δικαιούνται.
Ως εκ τούτου ζητάμε τα επιδόματα που καταβάλλονται από την Πρόνοια στα άτομα με αναπηρία να δηλώνονται στους κωδικούς 781-782, ώστε στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία για τη φοροαπαλλαγή ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται μόνο το φορολογητέο εισόδημα και να μην προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.).
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την εξέταση του ανωτέρω ζητήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και την επίλυσή του, ώστε να μη θιγούν κεκτημένα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ι. ΛΥΜΒΑΙΟΣ