Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Νέες έρευνες σε Κέρκυρα, Κρήτη, Κύθηρα για υδρογονάνθρακες


Φιλόδοξα σχέδια για νέες έρευνες που θα δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θα προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές στην ελληνική αγορά έχει η ΕΔΕΥ. Ο λόγος για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων που έχει ως αρμοδιότητα να εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο υπογράφοντας και επιβλέποντας την εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Χθες ο πρόεδρος της αρχής Γιάννης Μπασιάς, παρουσίασε τα πλάνα της ΕΔΕΥ για να ενεργοποιηθούν νέες πετρελαιοπιθανές περιοχές και να ξεκινήσουν έρευνες από ενδιαφερόμενους. Το πρώτο βήμα για να συμβεί αυτό είναι να γίνουν καινούριες σεισμικές καταγραφές και να υπάρξουν νέα στοιχεία που θα προσελκύσουν επενδυτές. 
Ως προς τα βήματα της ΕΔΕΥ, όπως ανέφερε ο κ. Μπασιάς και η ΕΔΕΥ εξετάζουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πραγματοποιηθεί νέος αδειοδοτικός γύρος ή εναλλακτικά να γίνει εμπορική προώθηση των δεδομένων προκειμένου να προκληθεί επενδυτικό ενδιαφέρον.  Από τις δύο επιλογές, ένας καινούριος γύρος θα κοστίσει σε χρόνο περί τα 2 χρόνια ενώ η εμπορική προώθηση μπορεί να αποδώσει σε 6-12 μήνες.
Πρακτικά η δεύτερη και πιο σύντομη επιλογή σημαίνει ότι αφού γίνει ένα marketing, θα έρθει στην ΕΔΕΥ μία ή παραπάνω εταιρείες που θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιες τις σεισμικές έρευνες καθώς θεωρούν ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ οι έρευνες αφορούν τόσο σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί από την PGS όσο και σε τουλάχιστον μία ακόμη περιοχή.  Συγκεκριμένα η ΕΔΕΥ εξετάζει 2 περιοχές ενδιαφέροντος που βρίσκονται μέσα στην ευρύτερη περιοχή του διαγωνισμού των 20 οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη. Η πρώτη περιοχή βρίσκεται στα νότια της Κρήτης και η δεύτερη περιοχή στο νότιο Κρητικό πέλαγος. Στην πρώτη περιοχή (Κέρκυρα) τα ευρήματα ήταν τέτοια που κρίνεται αναγκαία η "πύκνωση" των σεισμικών γραμμών ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα ενώ στη δεύτερη περιοχή (νότια της Κρήτης) εκτιμάται ότι για να υπάρξει καλύτερη εικόνα θα πρέπει να αλλάξει η διεύθυνση των σεισμικών γραμμών από πλάγια (από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά) σε κάθετη (βορά προς νότο).
Υπάρχει όμως στο ραντάρ της ΕΔΕΥ ακόμη μια περιοχή, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον στα νότια των Κυθήρων. Σε αυτήν την περιοχή στόχος είναι να διενεργηθούν τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές καθώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.