Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Το σπάσιμο των μπότηδων στη Σάμη.


Για πρώτη φορά φέτος, ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Σάμης "Αιγιαλός" και οι φορείς της Σάμης, σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΚΕ και την την εκκλησία  της Σάμης, αναβίωσαν το έθιμο του "σπασίματος των μπότηδων".

Ένα έθιμο που γίνεται το Μεγάλο Σάββατο στη πρώτη Ανάσταση, στα Επτάνησα και έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας. Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. 
Το έθιμο, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας.
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αιγιαλός". Ελισάβετ Καγγελάρη, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, η Φιλαρμονική Σάμης της ΚΕΔΗΚΕ "Θέμος Αμούργης" παιάνισε και ο εφημέριος του ναού π. Παΐσιος Παράσχης, από το καμπαναριό της εκκλησίας, έριξε  τον πρώτο μπότη. Ακολούθησε το σπάσιμο των υπόλοιπων μπότηδων, από όλους τους φορείς της Σάμης, από ειδική εξέδρα που είχε στηθεί για το σκοπό αυτό. Αν και πρώτη φορά, αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την όλη τελετή. Αυτοί που το χάρηκαν περισσότερο απ' όλους ήταν τα παιδάκια, που στο τέλος όλα μαζί, έσπασαν το δικό τους μπότη!. Να πούμε πως ο μπότης του Α.Ο.Σάμης, χρειάστηκε να ριχτεί τρεις φορές για να σπάσει!!! Στο τέλος ο προπονητής τη ομάδας, Βαγγέλης Μιχαλάτος...πήρε τη κατάσταση στα χέρια του... και πετώντας το μπότη με σβίδο... τον έκαμε μπουκούνια!!
Τάσος Καβαλλιεράτος.
Κλικ στη πρώτη εικόνα και μεγέθυνση και προβολή και των υπολοίπων.
Video: Γρηγόρης Φιλιππάτος