Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η ΟΜ Κραναίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε με αγωνία όσα συμβαίνουν στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη και επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:
1.Εκτιμούμε ότι το μεγάλο θέμα είναι η βιώσιμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί είτε με την ανάληψή της από το Υπουργείο Παιδείας, είτε με «υιοθέτησή» από τον Δήμο. Και  το ένα και το άλλο σενάριο έχουν, όμως, τις δυσκολίες  τους.
Το σενάριο της υιοθεσίας «σκοντάφτει» στην άρνηση του Δήμου, αλλά και το άλλο - της παραχώρησης δηλαδή στο Υπουργείο Παιδείας - απαιτεί άμεση πρωτοβουλία του Δ.Σ της Κοργιαλενείου με κατάθεση σχετικού αιτήματος και οργανωμένη παρέμβαση ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο. Επιπροσθέτως, στην τελευταία περίπτωση, η εν λόγω διαδικασία θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να εκδοθούν τα σχετικά ΠΔ κτλ. Μέχρι τότε τι θα κάνουμε; Θα κλείσουμε τη βιβλιοθήκη και θα αναμένουμε;
Με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα μπορεί να διασφαλιστεί με δυο, κυρίως, τρόπους :  α) Με την κατά το δυνατόν πιο γρήγορη επισκευή του κτιρίου-σχολικού συγκροτήματος πίσω από τον Ο.Τ.Ε. που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Ιδρύματος. Η όλη διαδικασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ευθύνη του Δήμου Κεφαλονιάς που καλείται να ανταπεξέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται προκειμένου το κτίριο να αποδοθεί  στο Ίδρυμα και να διατεθεί-ενοικιαστεί στην Περιφέρεια διασφαλίζοντας ένα σημαντικό ετήσιο εισόδημα. β) Με τη (σημαντική) αύξηση των εσόδων του Μουσείου που από 10-12.000 ευρώ το χρόνο μπορεί να φθάσουν τα 20.000 € αν γίνουν ορισμένες ενέργειες όπως είναι ένα καλύτερο promotion, (πολύ) καλύτερη σηματοδότηση από την προβλήτα κρουαζιερόπλοιων κτλ
2. Αυτή τη στιγμή οι συνολικές οφειλές του Κοργιαλένειου ιδρύματος δεν ξεπερνούν τα 55-60.000 ευρώ και έχουμε την εντύπωση ότι τα χρήματα που απαιτούνται θα διατεθούν και από το Δήμο και από το Υπουργείο, αλλά και από δωρεές. Με την ευκαιρία, οφείλουμε να προσκαλέσουμε το ηγουμενοσυμβούλιο της μονής του Αγίου Γερασίμου να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αλλά και τους ομογενειακούς Συλλόγους. Οφείλουμε, επίσης, να ενημερώσουμε ότι ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΑΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 10 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ-ΜΕΛΟΣ  και να βοηθήσει με τον τρόπο του, έμπρακτα, στην  διάσωση της Κοργιαλενείου!
Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη αποτελεί έναν από τυς βασικότερους πολιτιστικούς πυλώνες του νησιού μας ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ!  
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχηθούμε καλό Πάσχα σε όλους με ενδιαφέρον προς το συνάνθρωπο και σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες που μας εξυψώνουν.
Αργοστόλι, 13 Απριλίου 2017
Ο.Μ. Κραναίας 
Ν.Ε. Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.