Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ. Η ΆΛΕΙΩΤΗ «ΑΓΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ» ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ.


Διελκυστίνδες - Η εποχή μας, η εποχή της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής αλλαγής, φαίνεται ότι είναι γεμάτη από διελκυστίνδες. Διελκυστίνδες ανάμεσα στο γιγάντιο κυβερνητικό έργο που επιχειρείται και στις αντιστάσεις που καλλιεργούνται στον ελληνικό πληθυσμό.  Όπλα της πολεμικής απέναντι στο κυβερνητικό έργο, αποτελούν οι  χρόνιες παθογένειες-ελλείψεις σε όλα και παντού, αλλά και η λαϊκίστικη διέγερση του κοινού αισθήματος του πληθυσμού.

Αρένα - Ο χώρος του Ύψιστου Αγαθού της Υγείας και των πολλαπλών συμφερόντων που κινεί, αποτελεί τη σημερινή «αρένα» επιλογής της κυβέρνησης με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να αποκαλυφθεί όλο το σάπιο σύστημα, που κατατρώει για σαράντα και πλέον χρόνια τις «σάρκες» των Ελλήνων.
Σκάνδαλα στην Υγεία -  Οικονομικά σκάνδαλα, αναθέσεις έργων πολλών εκατομμυρίων σε ημέτερους και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων- ιατρικών πράξεων, για ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και φαρμακευτικών εταιρειών, δεν είναι επικοινωνιακά εργαλεία, όπως επικαλούνται εργαζόμενοι στην Υγεία, μέρος των 35.000.000 εργαζομένων παγκόσμια στο χώρο της Υγείας.
Συστήματα Υγείας παγκόσμια - Το ΕΣΥ της Ελλάδας παρότι ανήκει στα Συστήματα Υγείας του Ευρωπαϊκού Νότου, εμφανίζει ελλειμματικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να τελειώνουν. Δεν έχουμε το Γερμανικό σύστημα Bismark της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, με κύρια χρηματοδότηση από ασφαλιστικά ταμεία με εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και με επιλογή προσωπικού γιατρού. Δεν έχουμε το αμιγές Αγγλικό σύστημα Beveridge, με κύρια την κρατική χρηματοδότηση. Δεν έχουμε το Σκανδιναβικό σύστημα της δωρεάν πρόνοιας και πρόληψης μέχρι την ηλικία των 18 ετών, με επίσης κυρίαρχη την κρατική χρηματοδότηση μέσω φορολόγησης.
Ακραία φαινόμενα στην Υγεία - Μήπως φιλοδοξούμε να εξακολουθήσουμε να μοιάζουμε στα Συστήματα Υγείας, που βρίσκονται σε συνεχή μεταρρύθμιση, όπως η χώρα μας ανέκαθεν; Ή μήπως να μιμηθούμε το αγοραίο Αμερικάνικο Σύστημα Υγείας, του απόλυτου νεοφιλελευθερισμού, που ζεις αν «έχεις»  και πεθαίνεις κυριολεκτικά ανενόχλητος, αν «δεν έχεις» χρήμα; Μήπως θέλουμε για την  Ελλάδα την εμπορευματοποίηση και την καλλιέργεια κοινωνικών ανισοτήτων στην Υγεία, που στοχεύει ο ανεξέλεγκτος νεοφιλελευθερισμός, ή θέλουμε την ισότιμη παροχή αυτού του Δημόσιου Αγαθού βάσει αναγκών, πριν εξισωθούμε όλοι άκαιρα, στα οριζόντια δύο μέτρα της τελικής μας κλίνης;
Σκέψη διπλή - Πριν λοιπόν τοποθετηθούμε στην απέναντι μεριά της διελκυστίνδας, απέναντι στο κυβερνητικό έργο, ας σκεφτούμε δυο φορές. Η οικονομική κρίση, τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, έχει αυξήσει μια άλλη κρίση, την κριτική μας ικανότητα. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των τέως και «αιωνία τους η αρνητική μνήμη» πολιτικών συνενόχων, παρά τις αφιλότιμες προσπάθειες των δικών τους ΜΜΕ, οι Έλληνες σκεφτόμαστε πιο σωστά, γιατί μάθαμε επειδή πάθαμε.
Έντιμη ομολογία - Ναι, υπάρχουν ακόμα πολλές ελλείψεις στα νοσοκομεία μας, στις συνθήκες εργασίας του ιατρικού-νοσηλευτικού-διοικητικού προσωπικού,  και πότε δεν υπήρχαν; Ναι, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε μηχανήματα, εργαστήρια, ασθενοφόρα, φάρμακα, υλικά, και πότε δεν υπήρχαν;
Ρεαλιστική αλήθεια - Τώρα όμως έχει ξεκινήσει  ο μεγάλος αγώνας της ριζικής αλλαγής στο ΕΣΥ της Ελλάδας, αρχίζοντας από τα μεγάλα και τρανά, χωρίς παράλληλα να αγνοούνται τα μικρότερα και εξίσου σημαντικά, αύξηση προσλήψεων, απουσία οικονομικών ελλειμμάτων, αύξηση επί του ΑΕΠ  και εμφάνιση πλεονάσματος, όπως φάνηκε μέσα στο λόγο του πρωθυπουργού για την Υγεία.
Παραπλανήσεις και Λογική - Ας μη χανόμαστε μέσα σε παραπλανητικές λεπτομέρειες που μας αποπροσανατολίζουν. Ας μην επιλέξουμε το μέρος της διελκυστίνδας που επιθυμούν οι χρόνια εξασφαλισμένοι των κυκλωμάτων.
Ας επιδείξουμε στην τελική ευθεία, την αυτοσυγκράτηση και τον αυτοέλεγχο που δείξαμε τα επτά χρόνια της κρίσης που βιώνουμε. Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της κρίσης. Αχνοφαίνεται το φως της Ανάκαμψης και της Ανάπτυξης στη χώρα μας.
Η «Αγία Καραμέλα» της καρέκλας - Είναι η ώρα να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, αφού αναγκάσουμε τους στερημένους από ουσιαστικά επιχειρήματα, να φτύσουν επιτέλους από το στόμα τους την άλειωτη «Αγία Καραμέλα» της καρέκλας, που αποδίδουν κατά την πάγια τακτική τους, σε όσους ασχολούνται με το κυβερνητικό έργο.
Συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην Υγεία - Η Ελλάδα για χρόνια ήταν πάνω από πολλές αναπτυγμένες χώρες, στο προσδόκιμο επιβίωσης και την μακροβιότητα, βάσει πινάκων της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία ΠΟΥ (WHO). Μόνο οι Σκανδιναβικές χώρες μας ξεπερνούσαν. Τώρα υπάρχει πτώση για τον ελληνικό πληθυσμό, ίσως  λόγω του άγχους του ατομικισμού πριν, αλλά και της οικονομικής κρίσης τώρα.
Παρόλα αυτά και με τις συνθήκες που είχαμε πάντοτε στο ΕΣΥ, η Ελληνική και η Μεσογειακή Διατροφή, μας κρατάει γερούς και δυνατούς, όταν όλη η κεντρική Ευρώπη  πεθαίνει από καρκίνους στο παχύ έντερο, λόγω συντηρημένων και μεταλλαγμένων τροφίμων.  
Ας τους μάθουμε να διατρέφονται σωστά, ας τους χαρίσουμε το ζωογόνο ήλιο μας, και από τη μεριά μας ας υιοθετήσουμε την εντιμότητα και την ηθική στις συναλλαγές μας, ας δώσουμε προτεραιότητα στην Πρόληψη που τα περικλείει όλα,  Διατροφή, Κατοικία, Χωροταξία, Νερό, Εκπαίδευση, Αντικαπνιστική Εκστρατεία, Οδική Ασφάλεια, Ψυχική Υγεία κ.α. γιατί «Υγεία είναι Όλα», για να χρησιμοποιηθεί ο τίτλος ραδιοφωνικής εκπομπής της γράφουσας, επί δύο χρόνια, σε σταθμό της Κεφαλονιάς.
Αρκεί να βάλουμε  τα μεταξύ μας «ξίφη» για την Υγεία και όχι μόνο, στα θηκάρια τους.

                                                                                                       
Σοφία Αράβου-Παπαδάτου,  MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής,  PhD Κοινωνικής Ψυχολογίας
Αν. Συντονίστρια ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης,  Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας

                                                                                                                     2-4-2017