Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Είναι στη φύση μίας συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό

Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε ως στρατηγική τον Φεβρουάριο στο Eurogroup πραγματοποιήθηκε. Αντιστρέψαμε τη διαδικασία ώστε να υπάρχει συμφωνία στους βασικούς πυλώνες για να μπορούν να επιστρέψουν οι θεσμοί για τις λεπτομέρειες σε πιο μικρά ζητήματα.

Όπως σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν και άλλα που δεν μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση μίας συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντιμέτρα. Θα υπάρξουν:
Θετικά μέτρα, 1% 2019 και 1% 2020 και μέτρα πιο περιοριστικά για τις συντάξεις 1 % το 2019 και 1% για τη φορολογία το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικά θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα θετικά θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα εφαρμοστούν εάν είμαστε εντός των στόχων. 
Το 2019 τα θετικά μέτρα θα αφορούν τον τομέα των δαπανών και θα είναι ένα συνολικό πακέτο ύψους €1,8 δις:
Ένα πακέτο θα αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρό τρόπο την παιδική φτώχεια,
ένα άλλο τα ζητήματα στέγασης, 
ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, 
ένα πακέτο το οποίο θα αφορά την μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους 
και τέλος ένα πακέτο επενδυτικό.
Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.
Συγχρόνως έχει συμφωνηθεί και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα και πρέπει να ειπωθεί για τα εργασιακά, ότι δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δεν θα υπάρχει νομοθέτηση του lockout, αντιθέτως θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. 
Όλο αυτό το πακέτο θα ισχύσει όταν ξέρουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά από το 2018 και συγχρόνως βέβαια τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 εάν και μόνο εάν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος. 

Αργοστόλι, 12 Απριλίου 2017
Τμήμα Οικονομίας και Ανάπτυξης
Ν.Ε. Κεφαλονιάς - Ιθάκης