Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης:Συμμετέχουμε στη γενική απεργία της 17ης Μάη

Εμποροεπαγγελματικός  Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Συμμετέχουμε στη γενική απεργία της 17ης Μάη 
Παλεύουμε για ένα κοινό, ενωτικό, μέτωπο αντίστασης ενάντια στις πολιτικές των μεγάλων επιχειρήσεων , της ΕΕ και των κυβερνώντων

Την Πέμπτη 18 Μάη τα μεσάνυχτα η βουλή θα ψηφίσει το νέο πακέτο λιτότητας που αντιστοιχεί συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ λέει, όπως ακριβώς μας έλεγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι εφαρμόζοντας λιτότητα θα βγούμε από τη λιτότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι:
πετσοκόβονται παραπέρα οι συντάξεις – μέχρι και κατά 18%
μειώνεται παραπέρα το αφορολόγητο, στα 5700 €, που σημαίνει πως θα πληρώνουν φόρο και οι «εργαζόμενοι» των 400 €
καθιερώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των τετραγωνικών μέτρων των πολυεθνικών τους δίνουν νέα προνόμια και οδηγούν  στη συντριβή του μικρού επαγγελματία, 
για να αναφέρουμε μόνο τα πιο χτυπητά από τα νέα μέτρα. 
Απέναντι στο νέο πακέτο λιτότητας η κυβέρνηση προβάλλει τα υποτιθέμενα αντίμετρα. Αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι τα περιβόητα αυτά αντίμετρα από τη μια είναι ψίχουλα και δεν ανατρέπουν τις προαναφερόμενες πολιτικές κι από την άλλη θα ισχύσουν μόνο στο βαθμό που καλύπτονται τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε περίπου 7 δισ.  € το χρόνο, για να πληρώνονται οι τόκοι του χρέους. 
Απέναντι σ’ αυτή τη νέα επίθεση λιτότητας λέμε ΟΧΙ, καθώς αποτελούν συνέχεια των πολιτικών που έστειλαν τις μισές περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα στην καταστροφή, με εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφων μας να απειλούνται με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι ίδιες αυτές πολιτικές έστειλαν περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη μετανάστευση και την απελπισία. 
Γι’ αυτό συμμετέχουμε στη γενική απεργία της Τετάρτης 17 Μάη, 
για να στείλουμε στην κυβέρνηση το μήνυμα της κάθετης διαφωνίας μας με τις πολιτικές της 
και για να απαντήσουμε στα ψέματά τους ότι εφαρμόζοντας μνημόνια βγαίνουμε από τα μνημόνια, κι εφαρμόζοντας λιτότητα μπαίνουμε στην ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουμε πως στις σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έπαιξαν το ρόλο της εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών και ποτέ δεν οργάνωσαν πραγματικά τη διάθεση του συνδικαλιστικού κινήματος για αντίσταση. 
Συμμετέχοντας λοιπόν στην 24ωρη απεργία της 17ης Μάη, στέλνουμε και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες το μήνυμα ότι δεν είναι επαρκείς, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες της κοινωνίας και ότι οι ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση είναι τεράστιες. 
Τέλος δεν μπορούμε παρά να στιγματίσουμε την πλήρη απουσία ενότητας στις γραμμές των κινηματικών διαδικασιών. Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε τον μικροκομματισμό και τα καπελώματα από όπου και αν προέρχονται. 
Για να προχωρήσουν οι αγώνες μας χρειάζονται ενωτικές διαδικασίες ανάμεσα στα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, όπως μικρομεσαίους, εργαζόμενους, αγρότες, άνεργους και συνταξιούχους, και κοινές ενωτικές δράσεις όλων των δυνάμεων και φορέων που έχουν αναφορά στα λαϊκά στρώματα και τους κοινωνικούς αγώνες. 
Μόνο έτσι μπορεί να ευοδωθεί η πάλη ενάντια στην κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, την ΕΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, που έχουν προκαλέσει την τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή την οποία βιώνουμε. 


Η Διοίκηση του Δ.Σ.