Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Στον «αέρα» τα έργα των σεισμόπληκτων σχολείων!! Δεν αποδεχόμαστε κανένα πρόσκομμα από κυβέρνηση – τοπική διοίκηση! Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!!!


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαζική παράσταση από το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και συναδέλφους, στο πλαίσιο των απεργιακών δράσεων, πραγματοποιήθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνα. Τα θέματα που τέθηκαν ήταν α) η απαίτηση να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των σχολείων από τους σεισμούς, χωρίς «εκπτώσεις» στην αντισεισμική θωράκιση και στην πληρότητα των έργων, με επίκεντρο τα σχολεία της Παλικής, καθώς και να προχωρήσουν το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου και το νέο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και β) να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκ μέρους της ΠΙΝ για την έκπτωση στην μετακίνηση των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είπε πως είναι ευθύνη του ΥΠΟΜΕΔΙ να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση όλων των «κίτρινων» σχολείων. Στο ερώτημα αν όντος η ΠΙΝ, όπως δημοσιοποιήθηκε, συγκατατίθεται στο «αίτημα» επιτροπής πολιτών της Παλικής για μερική μόνο επισκευή του χώρου στο συγκρότημα Πετρίτσειου Γυμνασίου – Λυκείου, είπε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Οι έξι μελέτες αποκατάστασης των σχολείων αναμένουν ακόμη, αφού, μετά τη νομοθέτηση να εκδοθούν οι άδειες από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), διαπιστώνεται ότι στον ΤΑΣ υπηρετεί μόνο ένας αποσπασμένος από το δασαρχείο και μετά τις περικοπές των οδοιπορικών δεν υπάρχει παρουσία μηχανικών (που έρχονταν από άλλες περιοχές της χώρας).
Ειδικά για το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου επανέλαβε πως είναι «ρίσκο» η διαδικασία που έχει αναλάβει η ΠΙΝ και υπάρχει κίνδυνος να μην έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονικού πλαισίου. Ως 30 Αυγούστου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, που έχουν αναλάβει οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΙΝ και όχι ο ΟΣΚ, μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης. Σε αντίθεση με τις fast track διαδικασίες των ΣΔΙΤ, για το εν λόγω έργο απαιτείται μια αλυσίδα αποφάσεων, από διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες, προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοπράτηση. Εφόσον όλα αυτά ολοκληρωθούν ως 30 Αυγούστου, υπάρχει, σύμφωνα πάντα με τον Αντιπεριφερειάρχη, πολιτική δέσμευση από τον ΟΣΚ να «τρέξει» την δημοπράτηση από 1η Σεπτέμβρη, μετά από σχετική πρόσκληση της ΠΙΝ.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επανάλαβε πως υπάρχει κονδύλι 11.000.000 ευρώ για όλα τα σχολεία των Ιονίων και ότι από αυτά η ΠΙΝ έχει δεσμευτεί, κατά προτεραιότητα, να χρηματοδοτήσει το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου (μέσω ΕΣΠΑ). Το έργο αφορά 12 αίθουσες διδασκαλίας, 2 εργαστήρια, όλα τα απαραίτητα γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αθλητικούς χώρους, ίσως (;) και κλειστό γυμναστήριο. Οι εξωτερικοί χώροι δεσμεύτηκε να είναι επαρκείς.
Το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου δε συμπεριλαμβάνεται στη χρηματοδότηση της ΠΙΝ. Θα χρηματοδοτηθεί από τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής (5 εκατομμύρια ευρώ) η οποία είναι σε καραντίνα από τους σεισμούς του 2014. Λόγω της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης να φορολογηθούν τα χρήματα αυτά με 250.000 ευρώ προκαταβολικά, ως όρο για να παραδοθούν και να χρησιμοποιηθούν, υπάρχει τέλμα. Επίσης για τις ενδεχόμενες – πιθανές και αναμενόμενες εκπτώσεις στις όποιες δημοπρασίες η διαδικασία που προβλέπεται είναι επιστροφή των χρημάτων στην Περιφέρεια Αττικής και νέο αίτημα στην εν λόγω Περιφέρεια για χρηματοδότηση άλλου έργου. Με άλλα λόγια, μέσα από τη σκόπιμη αυτή διαδικασία, μπλοκάρονται χρήματα και το έργο παρακωλύεται. Η θέση της ΠΙΝ, όπως μας κοινοποιήθηκε, είναι - αν δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο - τουλάχιστον να αφαιρεθούν οι φόροι στο τέλος, αφού καταβληθεί το ποσό για να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Η μελέτη για το έργο του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ είναι του ΟΣΚ, ενώ εκκρεμεί ακόμη και η κατεδάφιση του υπάρχοντος υπό κατάρρευση κτιρίου. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε το φόβο να μην ολοκληρωθεί ούτε η κατεδάφιση (από κονδύλι ΥΠΟΜΕΔΙ) και δεσμεύτηκε, στην περίπτωση αυτή, η ΠΙΝ να διαθέσει μηχανικούς και πόρους αναλαμβάνοντας και αυτό το ζήτημα.
Για το δεύτερο θέμα, την έκπτωση στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, μίλησε για καθυστέρηση με ευθύνη συλλόγων που ολιγώρησαν και είπε πως εντός εβδομάδας θα επιδώσει τις λίστες των συναδέλφων στις εταιρίες, ώστε να υπάρξει απάντηση. Είπε, ακόμη, ότι αισιοδοξεί για τη στάση της Ionian Group και για την παροχή έκπτωσης στη μετακίνηση Αργοστόλι – Ληξούρι και το αντίστροφο, τουλάχιστον από τη μία εταιρία. Σχετικά με τη μη υλοποίηση από το ΚΤΕΛ της αρχικής δέσμευσης για 25% έκπτωση είπε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Είναι φανερό από τα προηγούμενα αν ολιγωρήσει ο κλάδος, αν αδυνατίσει το διεκδικητικό μέτωπο εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών μόνο νέες κωλυσιεργίες θα εισπράξουμε. Πόσο μάλλον που το νέο μνημόνιο, αδειάζει τις όποιες δαπάνες για σχολεία – σεισμόπληκτους – υγεία – πρόνοια κλπ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εταίροι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που προσκυνούν αυτό το δρόμο ανάπτυξης. Όσο η φιλομονοπωλιακή πολιτική συνεχίζεται τόσο θα βρίσκονται νέα εμπόδια με τη μορφή της «γραφειοκρατίας». Γι’ αυτό πρέπει όλο το επόμενο διάστημα να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση, προκειμένου να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση και των συναδέλφων μας σε μια ζωή που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Αργοστόλι 19/05/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία