Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς-Ιθάκης που δόθηκαν στον Υπουργό Ναυτιλίας



Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς – Ιθάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Επιτροπή Αγώνα των μαζικών Φορέων του Νομού Κεφαλονιάς – Ιθάκης παρενέβη στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή, ο οποίος ήρθε στην Ιθάκη για ένα συνέδριο.


Απαιτήσαμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα α) της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για τα δύο νησιά και ιδιαίτερα για τη σύνδεση της Ιθάκης με Σάμη και Πάτρα (γραμμή που προϋπήρχε) με φθηνά, ασφαλή και τακτικά ολοχρονικά δρομολόγια και β) της υγείας με στελέχωση των δομών υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Το Εργατικό Κέντρο και η ΕΛΜΕ-ΚΙ, εκ μέρους όλων των φορέων, παρουσίασαν και κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα στον κ. Υπουργό, ενώ παραβρέθηκαν σε σύσκεψη που έγινε από το Δήμο Ιθάκης με αίτημα την δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα.

Ο κ. Κουρουμπλής δεν έδωσε θετική απάντηση σε κανένα από τα αιτήματα των μαζικών φορέων. Για το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, παρέπεμψε τη λύση στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες πανευρωπαϊκού συντονισμού για τη νησιωτική πολιτική και στη συνεννόηση κυβερνήσεων – τοπικών διοικήσεων – εφοπλιστών. Ειδικά για τη γραμμή Ιθάκης – Σάμης – Πάτρας, παίρνοντας την «πάσα» από σχετικά αιτήματα του Δήμου Ιθάκης, πολιτικών παραγόντων και φορέων που τάσσονται υπέρ της επιδότησης των εφοπλιστών με την ελπίδα να δρομολογηθεί πλοίο στη γραμμή, είπε πως εάν έχει τη δυνατότητα θα το κάνει. Ο κ. Υπουργός απέδωσε την υποστελέχωση των δομών υγείας στις «χρονοβόρες» διαδικασίες του ΑΣΕΠ, στις προσωπικές επιλογές των γιατρών που δεν θέλουν να έρθουν στα νησιά, είπε ότι είναι πρόβλημα ο χειρισμός της εντοπιότητας και εξέφρασε τη θέση για υποχρεωτική «αγροτική» υπηρεσία των γιατρών.

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων θεωρεί πως επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιμήσεις της. Λύσεις και θετικές για το λαό των νησιών μας εξελίξεις, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές που στραγγαλίζουν τα δικαιώματα για τα κέρδη δε μπορεί να υπάρξουν. Ρεαλιστικό δεν είναι το «στρίμωγμα» των εργατικών απαιτήσεων σε ό,τι περισσέψει από το φαγοπότι των καπιταλιστών στο όνομα της ανάπτυξης και από το χαμήλωμα του πήχη των απαιτήσεων. Η λύση δε βρίσκεται στις ατέρμονες συζητήσεις των «εταίρων» που έχουν επίκεντρο το τι θα κερδίσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες κι οι εφοπλιστές. Η ιστορία έχει δείξει πως χωρίς οργάνωση και μαζικό, σωστά προσανατολισμένο αγώνα κανένα δικαίωμα δεν έχει κερδηθεί.

Ιθάκη 28-5-2017