Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αυτοψία στο έργο του λιμανιού Ερείκουσσας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος



Με γρήγορους ρυθμούς η αποπεράτωση των εργασιών 
Αναμένεται οριστική παράδοση εντός συμβατικού χρονοδιαγράμματος

Αυτοψία στο έργο της «Επέκτασης Λιμένα Ερείκουσσας» πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, προκειμένου να διαπιστώσει τους ρυθμούς αποπεράτωσης του έργου και την πρόοδο των εργασιών.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΙΝ ενώ κατά την άφιξή του στο ακριτικό νησάκι τον υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Γουλής.

Η σύμβαση του έργου, συνολικού ύψους 3.919.011,69 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, την 21η Δεκεμβρίου 2016, και προέβλεπε την αποπεράτωση και απόδοση του λιμανιού προς χρήση εντός διαστήματος 30 μηνών.
Οι ρυθμοί του έργου είναι τέτοιοι που ξεπερνούν την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη, δήλωσε ο Περιφερειάρχης μετά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την γρήγορη αποπεράτωση των εργασιών που θα οδηγήσουν την υλοποίηση του πλέον σημαντικού έργου για το νησί της Ερείκουσσας, εντός χρονοδιαγράμματος.

Παρά την περιπέτεια του έργου, το οποίο είχε απενταχθεί τον Αύγουστο του 2014, το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιμονή της Περιφερειακής Αρχής να το επανεντάξει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΠΕΠ Ιονίων Νήσων) και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή του. Έκδηλη είναι η ικανοποίηση και των κατοίκων της Ερείκουσσας, με τους οποίους ο κ. Γαλιατσάτος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σήμερα κατά την επίσκεψή του. 

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου λιμανιού στη θέση του παλαιού υπάρχοντος, με επέκταση του λιμενοβραχίονα, κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων, κατασκευή οδοποιίας για τη σύνδεση του λιμένα με τον οικισμό και δημιουργίας λιμενολεκάνης συνολικού εμβαδού 26 στρεμμάτων, που θα μπορεί να δεχθεί συνολικά πάνω από 100 αλιευτικά ή τουριστικά σκάφη καθώς και τα πλοία που εκτελούν τη συγκοινωνία και προσεγγίζουν το νησί της Ερείκουσσας.

«Η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε ότι είναι αναγκαιότητα η αναβάθμιση της επικοινωνίας της ακριτικής περιοχής της Ερείκουσσας με τα άλλα Διαπόντια νησιά και την Κέρκυρα καθώς και η ενίσχυση γενικότερα των Διαποντίων Νήσων. Το γεγονός ότι δώσαμε άμεση προτεραιότητα σε ένα έργο που αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ενός μικρού νησιού της Περιφέρειάς μας, αποδεικνύει ότι εννοούμε τα όσα λέμε για την ισονομία και ισότιμη μεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των νησιών της ΠΙΝ» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΕΡΓΟΜΑΡΕ ΑΕ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική συνεργασία και την απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης του έργου, που έχει ως αποτέλεσμα την γοργή εκτέλεσή του. Εξήγησε δε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι εργασίες τοποθέτησης των ογκόλιθων του προσήνεμου μώλου και της εξωτερικής θωράκισής του ενώ έχουν ολοκληρωθεί κατά 50% οι εργασίες εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης. Εντός διμήνου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες θωράκισης στις ανωδομές του προσήνεμου μώλου ώστε ήδη, μέχρι τον Αύγουστο να μπορεί το λιμάνι να φιλοξενεί σκάφη με ασφάλεια. Η εργολήπτρια εταιρεία αναμένει το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2018, το έργο να έχει πλήρως αποπερατωθεί και να παραδοθεί συνολικά προς χρήση. 

Το έργο “Επέκταση Λιμένα Ερείκουσσας”, είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”, χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και Εθνικούς Πόρους.