Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Το ΕΚΚΙ στηρίζει την πρωτοβουλία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών


Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης (ΕΚΚΙ) στηρίζει την πρωτοβουλία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών που έχει αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την ανάληψη από την Fraport των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων.
Ειδικότερα το ΕΚΚΙ θεωρεί ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι μεταθέσεις πυροσβεστών στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς, αλλά και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, αφού οι περισσότεροι πυροσβέστες είναι εργαζόμενοι με 750€ και ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιπρόσθετα έξοδα (ενοίκιο, έξοδα διαβίωσης κ.α.). Επίσης, εκφράζουμε τη διαφωνία μας για το περιεχόμενο της σύμβασης που υπογράφτηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα και την ιδιωτική εταιρεία Fraport, με την οποία καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με όσα η σύμβαση αυτή περιέχει και αφορούν τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Επιπλέον το ΕΚΚΙ διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις τόσο στις κτηριακές υποδομές, όσο και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μέρος του οποίου αφορά την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων.

Συγκεκριμένα:

Στην Π.Υ. Α/Δ Κεφαλονιάς

Στέγαση της υπηρεσίας σε διαμορφωμένα containers, λόγω ακαταλληλότητας του προϋπάρχοντος κτηρίου εξαιτίας των σεισμών του 2014 που έπληξαν το νησί της Κεφαλονιάς.
Έλλειψη συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης πεπαλαιωμένου και φθαρμένου υλικοτεχνικού εξοπλισμού όπως πυροσβεστήρες, κομπρεσέρ αναπλήρωσης αέρα στις φιάλες των αναπνευστικών συσκευών, συντήρηση σε μηχανικά και άλλα μέρη των οχημάτων και αλλαγή ελαστικών.
Η ύπαρξη επιχειρησιακού οχήματος, σαράντα ετών με πολλά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την σωστή χρήση και λειτουργία του.
Επισημαίνουμε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί πιστοποιημένη εκπαίδευση των πυροσβεστών, όσον αφορά την λειτουργία και χρήση των οχημάτων και του εξοπλισμού τους.

Το ΕΚΚΙ στέκεται στο πλευρό των πυροσβεστών, που κλήθηκαν στην βάση των αποφάσεων της κυβέρνησης, να στελεχώσουν άρον – άρον τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, είτε με την θέλησή τους, είτε με ξεσπίτωμα μέσα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική κατάσταση, και οι οποίοι αντικρίζουν «ανύπαρκτες» σχεδόν υπηρεσίες, δίχως τις κατάλληλες υποδομές για την υγεία, την ασφάλειά και την διαβίωσή τους. Και όλα αυτά για να προστατευθούν τα κέρδη της ιδιωτικής εταιρίας, βάζοντας στην άκρη της ανάγκες των υπαλλήλων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα παραπάνω, το ΕΚΚΙ ζητά:

Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των Π.Υ. Α/Δ των παραχωρημένων περιφερειακών αεροδρομίων έως ότου δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που είναι αναγκαίες, για την ασφαλή λειτουργία μίας Π.Υ. Αερολιμένα και την αξιοπρεπή διαβίωση των υπαλλήλων.
Τη γνωστοποίηση σε όλους τους πυροσβέστες, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών και των τοπικών Εργατικών Κέντρων, την σύμβαση που έχει υπογράψει το Πυροσβεστικό Σώμα με την ιδιωτική εταιρία Fraport και αφορά άμεσα τους υπαλλήλους του Π.Σ.