Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Η ΠΕΝΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Σε σχετική απάντηση επί εγγράφου της ΠΕΝΕΝ προς το Υπουργείο Εργασίας, μας ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ανωτέρω Υπουργείου ότι υπογράφτηκε και η Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι από την 1η Ιούνη 2017 και μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά και μόνο μέσω των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Παράλληλα προβλέπεται από την ΚΥΑ ότι όσοι εργοδότες παραβαίνουν την παραπάνω υποχρέωση θα τους επιβληθούν κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Το προαναφερόμενο πρόβλημα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ανανέωση των ΣΣΕ στις κατηγορίες της Επιβατηγού Ναυτιλίας, Ακτοπλοΐα, Πορθμεία, Ε/Γ- Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών, όπου διαπιστώνεται ακόμη εταιρίες να καταβάλλουν τους μισθούς μετρητοίς μέσω των πλοίων που είναι ναυτολογημένοι οι Ναυτικοί.
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στις κατηγορίες των πλοίων Μεσογειακών Φορτηγών και Δεξαμενοπλοίων, των Ακτοπλοϊκών Φορτηγών κάτω των 500 κόρων, καθώς επίσης και στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Ένας σημαντικός αριθμός Ναυτιλιακών εταιριών, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ, μέσω της καταβολής των μισθών σε μετρητά επί των πλοίων, επιχειρεί, μεθοδεύει και παραβιάζει ασύστολα και συστηματικά τις ΣΣΕ βάζοντας τα πληρώματα άλλους μισθούς να υπογράφουν στους μηνιαίους εξοφλητικούς λογαριασμούς και άλλα να τους καταβάλλει μετρητοίς.  
Πρόκειται για μια πρωτοφανή αθλιότητα μέσω της οποίας οι συγκεκριμένες Ναυτιλιακές εταιρίες ποδοπατούν τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των Ναυτεργατών όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα στις ΣΣΕ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα τόσο για τους μισθούς όσο και για τις προκαταβολές και εφόσον υπάρχει ο αντίστοιχος έλεγχος από τα Ναυτεργατικά συνδικάτα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην μείωση των περιστατικών που αφορούν την μη καταβολή των πράγματι δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτεργατών και να μειώσουν στο ελάχιστο την εφοπλιστική παραβατικότητα στην εφαρμογή των ΣΣΕ.
Η ΠΕΝΕΝ καλεί το ΥΕΝ και τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές να παρέμβουν έτσι ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η σχετική Υπουργική απόφαση.

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                            Κροκίδης Νικόλαος